gospodarstvo

Med najbogatejšimi zakonci Šenk in Južna, podjetniki Akrapovič, Bahč, Frelih, ...

5.11.2014 | 08:15 | M. M.

Med najbogatejšimi zakonci Šenk in Južna, podjetniki Akrapovič, Bahč, Frelih, ...
Verica Šenk - lani in letos sta se s soprogom uvrstila na 13. mesto (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Verica Šenk - lani in letos sta se s soprogom uvrstila na 13. mesto (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Večinska lastnika podjetja Inotherm Anton in Verica Šenk iz Ribnice sta tudi letos najvišje uvrščena regijska gospodarstvenika na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki jo je danes objavila revija Manager. Tako lani kot letos sta se uvrstila na 13. mesto. A lani s premoženjem, ocenjenim na 40,8 milijona evrov, letos pa so njuno premoženje ocenili kar na 60,3 milijona.

Igor Akrapovič iz Ivančne Gorice naj bi imel 43,1 milijona evrov, kar ga je postavilo na 22. mesto (lani 19.), sledi mu Franc Frelih lastnik šentrupertske Plaste, mirnske Dane in mokronoškega SEP-a s 36,1 milijona evrov ocenjenim premoženjem. To je 8 odst. manj kot leto prej, kar je Freliha spustilo za osem mest na lestvici najbogatejših v primerjavi z lanskim letom. Za njima se na 25. mestu nahajata Dari in Vesna Južna, belokranjski par naj bi imel s svojo Perspektivo 35,8 milijona evrov premoženja, kar ju je postavilo 10 mest višje kot lani. Zakonca Južna, ki lastniško obvladujeta novomeški CGP, sevniško Lisco in Tiskarno Novo mesto, sta glede na leto prej svoje premoženje povečala kar za 75 odst. Spomnimo, da je bil Južna lani zaradi pranja denarja in napeljevanja k zlorabi položaja obsojen na leto in 9 mesecev zaporne kazni in nekaj več kot 1,3 milijona evrov denarne kazni. Namesto zapora bo oddelal 1,260 ur družbenokoristnega dela, vrniti pa bo moral tudi 4,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. A po oceni analitikov revije Manager rast premoženja zakoncev Južna temelji na dobrih poslovnih izidih družb v skupini, ki so svoj dobiček skoraj potrojile.

V prvi polovici lestvice se nahaja še Franc Gregorčič iz Šmarjete. Premoženje lastnika tamkajšnjega Plastoforma so v reviji Manager ocenili na 21,7 milijona evrov (lani 18,2 milijona), kljub rasti pa ostaja na 48. mestu lestvice.

Devet mest nižje je Janež Škrabec, polovični lastnik skupine Riko, ki naj bi imel okroglih 20 milijonov evrov premoženja. Riko je eden najuspešnejših izvoznikov v Rusijo in države nekdanje Sovjetske zveze. Ob tem je močno povečal dejavnost tudi doma, kar je privedlo k 57-odsotni rasti vrednosti Škrabčevega premoženja.

Vladimir Bahč, preds. uprave TPV-ja, se je vrnil na lestvico 100 najbogatejših. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Vladimir Bahč, preds. uprave TPV-ja, se je vrnil na lestvico 100 najbogatejših. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Še bolj, kar za več kot 100 odst. je svoje premoženje povečal Vladimir Bahč, lastnik novomeške tovarne avtomobilskih delov TPV, ki ima 19,6 milijona evrov premoženja. Tako se je letos znašel na 59. mestu lestvice, medtem ko ga lani na njej ni bilo.

16 mest nižje kot lani, na 70. mestu je Kočevec Tomaž Pogorelec, ki ima z družbo Copartner oz. DZS 17,5 milijona evrov vredno premoženje. Lastnik brežiškega Kovisa Anton Pangrčič je dve mesti nižje (lani 59. mesto), »v žepu« pa naj bi imel 17,3 milijona evrov. Med 100 najbogatejšimi Slovenci in Slovenkami sta še Dragica in Bojan Adamič, lastnika podjetja Adles iz Vidma v občini Dobrepolje, ki sta se s 15,3 milijona evrov premoženja uvrstila na 85. mesto (lani na 92. mesto), na 91. mestu pa je pristal novinec in edini samostojni podjetnik na lestvici Lado Kastelec (Avtotrasnporti Kastelec) iz Grosuplja (13,8 milijona)

Glede na lansko lestvico na njej letos od predstavnikov regije manjka le Iztok Špan. Lastnik Tajfuna iz Planine pri Sevnici je bil lani na 89. mestu. Se je pa med 100 najbogatejših vrnil Vladimir Bahč.

‹ nazaj

Komentarji (8)

5.11.2014OceniZnass Gumberk 
Manjka Zvone Nosan, solastnik podjetja Tpv, ki naj bi imel po ocenah poznavalcev 15 milijonov evrov premoženja.
5.11.2014Ocenirdeči ščit 
Poglavar rdečega ščita in njegova kamarila, ki določa in povzroča svetovne spopade, gospodarske krize, določa svetovno politiko na vseh ravneh, predvideno razpolaga z okoli 500 triljoni $ in ogromnimi količinami zlata. Tolk, mal za primerjavo, če si to, po dločenem času proučevanja, za kako skoraj nepredstavljivo vsoto tu gre, sploh lahko predstavljate. Vendar, vse je minljivo.
5.11.2014 1 (1) (0)OceniJaz 
Sami reveži. Zakaj ne bi ustanovili privat zdravstva, šole, športnega kluba, kulturnega doma, proizvodnje nečesa, kar delajo sedaj v Aziji, plantaže sadja, zelenjave (in z vsem tem novih nekaj 1.000 delovnih mest), itd, itd. Zame to niso "pravi" poslovneži, če gledajo samo na svojo rit. Je pa res, da tudi na oni ne bodo na "oni svet" s seboj odnesli nič, torej naj kar šparajo in se grebejo.
5.11.2014 5 (6) (1)OceniJan 
Kdorkoli je s svojim delom, idejami, drznostjo, pogumom in znanjem uspel priti do bogastva ni nikomur dolžan ničesar. Samo v Sloveniji za nektare očitno greh, če je kdo bogatejši od njih. Tipična slovenska foušija, ali pa frustracija zaradi lastne nesposobnosti. Kdor si je pa bogastvo nepravično nakradel je pa seveda druga pesem. Vse metati v isti koš je pa za lokalni šank, ne pa za javno izražanje mnenja (lastne neumnosti).
5.11.2014 1 (1) (0)Oceniopazovalka 
Bravo Jan!Če imaš take roke kot imaš jezik si zlata vreden.
5.11.2014 4 (4) (0)Oceniopazovalec 
Jaz pa sam takole rečem. Če se lahko oglasijo zaposleni vseh teh bogatašev in povedo, da imajo plače kot se šika, da ni nikoli nobenga mobinga, da jih nadrejeni zjutraj lepo pozdravljajo itd...potem so upravičeno bogati in zelo jim privoščim...V nasprotju pa-se ve...sužnjelastništvo nove dobe....
6.11.2014Ocenijež 
opazovalec, to si lepo povedal, ko bi bili taki bi bilo prelepo v Sloveniji, žal so delavci na minimalcih, pod pritiski itd
8.11.2014Ocenirevež 
mene pa bolj zanima razlika med premoženjem in pufi vse ostalo je danes si jutri te ni sam kdo kihne od avtoindustrije se podrejo ko domine pufov pa ne morejo vrnit tipični primer je cimos

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava