dolenjska

Solidarnost zaradi Županovega poročila predlaga ovadbo

1.12.2014 | 14:40 | B. B.

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Iz občinskega odbora Solidarnosti so mestni občini Novo mesto predlagali, da zaradi zlorabe proračunskih sredstev v primeru Županovega poročila kazensko ovadi nekdanjega župana Alojzija Muhiča.

Svetnik Solidarnosti Uroš Lubej je pobudo podal na zadnji seji občinskega sveta. Muhič je po njegovem mnenju oškodoval javna sredstva, s tem ko je v času tik pred volitvami, na katerih je sam nastopal kot kandidat za občinski svet, odobril porabo skoraj 10.000 evrov za izdajo Županovega poročila.

"Za oblikovanje, tisk in distribucijo glasila je občina iz svojega proračuna namenila 9.700 evrov. Poleg denarnih sredstev je med stroške časopisa potrebno prišteti tudi stroške dela uslužbencev občinske uprave, ki so sodelovali pri projektu. Ob tem je bistvenega pomena to, da je Alojzij Muhič bil tudi kandidat za občinskega svetnika na listi Zveze za Dolenjsko in da je v tistem času potekala intenzivna volilna kampanja," opozarja občinski svetnik Uroš Lubej.

V časopisu je objavljen intervju z nekdanjim županom Muhičem na petih straneh, v celotnem časopisu je objavljenih skupaj 18 njegovih fotografij, časopis pa so na račun občinskega proračuna prejela vsa gospodinjstva v občini, opozarjajo v Solidarnosti.

"Glede na to, da je bila izdaja časopisa tempirana na vrhuncu volilne kampanje, v kateri je sodeloval tudi Alojzij Muhič kot kandidat za občinskega svetnika, je očitno, da je župan zlorabil svoj položaj in zlorabil denarna sredstva in delovni čas občinskih uslužbencev za namene lastne predvolilne kampanje. V kolikor bi župan želel občanke in občane zgolj informirati o svojem preteklem delu, bi časopis izdal bodisi v času pred volilno kampanjo ali pa po njej,“ svojo pobudo pojasnjujejo v Solidarnosti Novo mesto.

"Nekdanji župan Alojzij Muhič je po našem mnenju storil kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev po 257. a členu kazenskega zakonika s tem, da je kot uradna oseba, zakoniti zastopnik občinskega sveta MO Novo mesto pri upravljanju in razpolaganju s sredstvi proračuna MONM omogočil nenamensko uporabo javnih sredstev v višini stroškov izdaje, priprave in tiskanja Županovega poročila in s tem zagotovil zase in za svojo listo kandidatov nematerialno korist tako, da je s tem omogočil svoji listi kandidatov ponovno izvolitev v občinski svet," so v Solidarnosti še zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentarji (16)

1.12.2014 4 (6) (2)Ocenizemegljevanje 
Če bi bilo to edino potem bi bili lahko vsi srečni. Bolj skrbijo oškodovanja v CERODU nekaj mio eur, na Portovalu nekaj mio Eur, na RIC kakšen milijonček,... Prav je da se opozori tudi na problem reklamiranja mavričnih na občinski denar. Vendar pri milijonih, ki so poniknili v privatnih žepih, ta članek izpade, kot da bi nekdo želel, da se Občane odvrne od dejanskih problemov.
1.12.2014 5 (6) (1)OceniNovomeščan 
Lubej a boste predlagali ovadbo tudi zoper Kramarjevo, Špecovo, Bergerja, Kambiča, Škerlja, Vrhovnikovo...? Kako si glasoval, ko ste te kalibre imenovali v občinske odbore in komisije?
1.12.2014 2 (2) (0)OceniObčan 
Se ne strinjam. Vsako malopridnost je potrebno kaznovati. In malopridnosti je bilo veliko, malih in velikih. Naj se ukvarjajo s svojimi dejanji, takšnimi in drugačnimi.
1.12.2014 1 (2) (1)OceniDaoist 
Odlična pobuda! Mislim pa, da je pomanjkljiva. Zloraba je bila večkratna - že fotografija ob članku je zgovorna. Muhič je tovrstna trobila izdajal večkrat, ne samo med to kampanjo.
1.12.2014OceniJan 
Do kje je prisel projekt novomeski supervizor? Sicer pa podpiram. Cisto za vsako napako je potrebno kaznovati krive. Pa ce gre za 30€, ali pa 3 milijone.
1.12.2014Ocenivseved1 
STE PREBRALI KDO JE KJE V ODBORIH IN KOLIKOKRAT?ZANIMIVO, DA SO ENO PO 3-4 X, IN TO POVH, KAMBIČ, BAČAR,MATKO,ENGEL, PO 2 SO PA VSI OSTALI SV ETNIKI, RAZEN DVEH. NAMESTO, DA BI DALI PREDNOST OBČANOM , TOLIKO ZNANJA KOT TI SVETNIKIU PA TUDI PREMOREJO.STEROKOVNAJKOMnam
1.12.2014 2 (2) (0)OceniParklej 
Evo, pred štirimi leti so izdali podobno zadevo in ob tem zavajali javnost glede stroškov. http://www.park.si/2009/02/novomeski-glasnik-zupanovo-praznicno-glasilo-novomeski-laznivec/
1.12.2014OceniNovomeščan 
druga stran spodaj http://www.zvezazadolenjsko.si/files/upanovo_poroilo_2014.pdf
2.12.2014–1 (0) (1)OceniLojz 
Revolucionar Lubej je nanečelen politični oportunist. Njegova lista je bila poražena na slehernih volitvah. Edina možnost, da se je pririnil do korita je bila španovija z SDS in novo slovenijo, in tudi za trenutek ni okleval...
2.12.2014 1 (1) (0)OceniJan 
Mislim da zaenkrat povsem pravilno ravna in dela v skladu, kot so obljubljali pred volitvami. Kaj je narobe s tem, če gre s kom v koalicijo? Ne rabiš tukaj primerjati parlamenta in mestnega sveta, s kom je kje katera stranka, ker lokalna politika je drug svet.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava