dolenjska

Občini Žužemberk mnenje s pridržkom

8.12.2014 | 09:15 | B. B.

Foto: PGD Žužemberk

Foto: PGD Žužemberk

Ljubljana, Žužemberk - Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Občine Žužemberk v delu, ki se nanaša na dodeljevanje tekočih transferov v letu 2012 in ji izreklo mnenje s pridržkom.

Občina Žužemberk, piše v povzetku revizijskega poročila, ni poslovala v skladu s predpisi v naslednjih primerih:

•pred plačilom ni mogla v celoti preveriti višine obveznosti iz računov za stroške storitev v zavodih za odrasle; ni vzpostavila finančnega poslovodenja, ki bi ji omogočil ustrezen nadzor nad plačilom razlike med ceno programov v vrtcih in plačili staršev; pred plačilom ni preverila pravnega temelja in višine obveznosti, ki izhaja iz verodostojne knjigovodske listine;

•z izvajalci programov na področju športa, kulture in turizma je sklenila pogodbe, ki so bile v neskladju z razpisno dokumentacijo;

•z 12 prejemniki sredstev, ki jim je izplačala sredstva v skupnem znesku 1.280 evrov, ni sklenila pogodb o dodelitvi sredstev;

•na podlagi prejetih vlog je dvema prejemnikoma na področju športa dodelila sredstva v skupnem znesku 180 evrov, dvema prejemnikoma na področju kulture v skupnem znesku 150 evrov ter devetim prejemnikom na področju turizma in drugih področjih sredstva v skupnem znesku 950 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis;

•deset računov je plačala z zamudo, in sicer v roku od 58 do 82 dni po prejemu posameznega računa;

•osnovnima šolama, katerih ustanoviteljica je, je plačala skupaj 106.265 evrov za materialne stroške, ne da bi z njima sklenila pogodbi o financiranju.

Računsko sodišče je Občini Žužemberk podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

‹ nazaj

Komentarji (7)

8.12.2014 1 (1) (0)Oceniteta 
In potem vse tiho je bilo.
8.12.2014Oceniajdovcek 
Spet črn dan za nekatere, ki imajo privide v številkah, ja včasih je treba v tapravo šolo hodit.......
9.12.2014 3 (3) (0)OceniJakob Gale 
Ja, pa je res tiho. Uuuuuuuuuuuuuups. Zanimivo! Recimo - "z izvajalci programov na področju športa, kulture in turizma je sklenila pogodbe, ki so bile v neskladju z razpisno dokumentacijo" - je bila ta dokumentacija za javni razpis? in - "na podlagi prejetih vlog je dvema prejemnikoma na področju športa dodelila sredstva v skupnem znesku 180 evrov, dvema prejemnikoma na področju kulture v skupnem znesku 150 evrov ter devetim prejemnikom na področju turizma in drugih področjih sredstva v skupnem znesku 950 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis". Če razčlenim - dva sta dobila 180€ - vsak 90€, dva 150€ - vsak 75€, njih devet 950€ - vsak 105,55€. Ali ni potrebno za javni razpis podati višji znesek? Hm, res visoke vsote. Kaj pa tiste vsote, ki jih mora občina odvajati zaradi prijav? A ima s tistim, ki jih podaja morda sklenjeno kakšno pogodbo o financiranju? In če jih ima - zakaj ni dala javnega razpisa? Jaz se takoj prijavim za dajanje pritožb, samo če mi plačajo po javnem razpisu. Glede zamud pri plačilih pa to ni nič nenavadnega v Sloveniji. To je nacionalni šport. Poglejte samo primer tistega podjetja, ki ji država dolguje 2.6 milijonov a ker podjetje ni plačalo 300 jurjev (ker jih niso mogli, ker niso dobili denarja) so jim zarubili stroj in ga prodali za sto jurjev enemu privatniku, tako da je sedaj podjetje brez možnosti za poslovanje. Bravo, država, bravo! Zdaj pa kar na plan s podatki in odgovori, da vidimo kaj je narobe, če je podano revizijsko mnenje z zadržkom. Mislim, da večina ne ve kaj to pomeni ali niso prebrali članka do konca in je treba malce začiniti (beri pljuvati) delovanje občine. Kaj ne?
9.12.2014 1 (1) (0)Ocenivv 
Oh Ajdovček iz Malega Lipovca,bok ti pomagaj tebi in tvojim najbljižnim.
9.12.2014Ocenisadinjček 
vv tudi tebi, tudi tebi naj bog pomaga in naj se usmil občine, ki ima leta in leta takega podžupana, da ne rečem kaj več.
9.12.2014Ocenivv 
Seveda nasprotnikom ni nikoli prav, pa bodi ti podžupan Ajdovček?če si tako sposoben.Nisem sadinjček pa podžupan tudi ne, tako da si tokrat v zmoti.
10.12.2014OceniMiha J. 
vv, vsak ima pravico, da je glup, samo ne pretiravaj. Jože, Jožef. vv, ........... Hrana tebi in tebi podobnim je iskanje namišljenih nasprotnikov, samo tako lahko preživite. Kaj pametnega itak ne znate povedati. Ljudje vam pa verjamejo. In v tem je problem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava