posavje

Večer v spomin dr. Jožeta Toporišiča

19.12.2014 | 10:30 | M. Luzar

Foto: arhiv vaščank in vaščanov Mosteca

Foto: arhiv vaščank in vaščanov Mosteca

Večer v spomin dr. Jožeta Toporišiča
Večer v spomin dr. Jožeta Toporišiča

Mostec - Vaščanke in vaščani Mosteca so po poročanju Irene Majce včeraj pripravili večer spominov, ki so ga posvetili nedavno preminulemu slavistu, akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču, uglednemu sovaščanu, ki se je rad in pogosto vračal domov na Mostec.

Knjižnica Brežice je ob tem v brodarski hiši razstavila Toporišičeve knjige, ki jih hrani v okviru zdaj že 9-letnega projekta Rastoča knjiga, namenjenega prav temu jezikoslovcu. Mlada glasbenica Anamarija Agnič je dogodek pospremila z lepimi zvoki citer, večer spominov pa je odlično povezovala Mojca Savnik Iskra.

Na spominskem večeru so sprejeli tudi nekaj pobud, ki jih namenjajo Slovenski akademiji znanosti in umetnosti SAZU, ministrstvoma za izobraževanje, znanost in šport ter za kulturo, vladi, občini Brežice, krajevni skupnosti Dobova, osnovni šoli Dobova, brežiški območni izpostavi Javnega sklada kulturnih dejavnosti, knjižnici Brežice in Posavskemu muzeju Brežice.

Tako so med drugim predlagali postavitev večjega spominskega obeležja na Mostecu in na Vegovi ulici v Ljubljani v aleji slovenskih jezikoslovcev in skladateljev v najmanj v petih letih.

Zavzeli so se za to, da bi slovenski kulturni praznik v letu 2015 in tudi celo prihodnje leto v občini Brežice posvetili spominu in delu dr. Jožeta Toporišiča. »Njegovo delo, predvsem pa skrb za ohranjanje slovenskega knjižnega jezika, naj postaneta predmet vsakoletnih srečanj slovenskih strokovnjakov v bližnji Dobovi in na Mostecu,« so vaščanke in vaščani Mosteca še zapisali med svoje predloge.

‹ nazaj

Galerija (3)

IMG_5615_1
IMG_5618_1
IMG_5653_1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava