gospodarstvo

Na vrhu ivanškega Livarja kot izvršni direktor Jože Kaligaro

20.12.2014 | 09:40 | STA, M. M.

Foto: spletna stran občine Ivančna Gorica, arhiv DL

Foto: spletna stran občine Ivančna Gorica, arhiv DL

Ivančna Gorica - Delničarji ivanškega Livarja, največje livarne v državi, so na nedavni skupščini potrdili vse predloge uprave in nadzornikov. Hkrati s statutarnimi spremembami so potrdili prehod na enotirno upravljanje in v upravni odbor družbe imenovali Vojka Rovereja ter Jožeta Kaligara. Ta je takoj za tem prevzel vlogo glavnega izvršnega direktorja družbe.

Iz Livarja, največje slovenske livarne s približno 500 redno zaposlenimi, so sporočili, da so tudi odpoklicali člane nadzornega sveta in potrdili prenehanje njihovih funkcij ter določili višino prejemkov članov upravnega odbora.

Novoimenovani upravni odbor ima šestletni mandat, poleg vodstvenih članov pa ga bo sestavljal še predstavnik sveta delavcev. Upravni odbor bo imenoval tudi izvršne direktorje, dosedanja predsednica uprave Alenka Rabuza, ki je bila na to mesto imenovana maja, pa ostaja v družbi, so še sporočili iz Livarja.

V Livarju so tudi potrdili, da si družba ob koncu leta obeta prodajo v višini 54 milijonov evrov, dobiček pred davki v znesku 4,6 milijona evrov in dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) v višini 7,8 milijona evrov.

Sicer pa v družbi, kot so napovedali ob začetku leta, do leta 2020 predvidevajo zmerno rast vseh navedenih kategorij. Do konca desetletja pa načrtujejo prodajo v višini 70,8 milijona evrov, dobiček pred davki v višini 9,8 milijona evrov in EBITDA v višini 13,5 milijona evrov. Hkrati nameravajo za naložbe nameniti več kot 25 milijonov evrov.

V Livarju, ki je še predlani posloval z izgubo, so lani dosegli 53 milijonov evrov prodajnih prihodkov; rast prodaje je znašala nekaj več kot četrtino. Družba je hkrati dosegla 3,3 milijona evrov dobička.

Družba s svojima proizvodnima enotama v Ivančni Gorici in Črnomlju uresničuje svojo novo razvojno strategijo livarne znanja in tehnologije. Njihova cilja sta, da se po verigi dobaviteljev povzpnejo bližje h končnemu kupcu in proizvodnja izdelkov z večjo dodano vrednostjo.

Vodenje Livarja je, potem ko je dotedanjemu predsedniku uprave Francu Rovereju potekel dveletni mandat in je ta v družbi ostal kot prokurist, maja prevzela tričlanska uprava. Poleg njene predsednice in dotedanje komercialne direktorice Alenke Rabuza sta jo sestavljala še Nina Tušar Markež in Andrej Selan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava