novice

Tri, dva, ena ... Srečno 2015!

31.12.2014 | 09:50 | M. Martinovič in novinarji Dolenjskega lista

Tri, dva, ena ... Srečno 2015!
Tri, dva, ena ... Srečno 2015!
Foto: I. V., arhiv DL

Foto: I. V., arhiv DL

Novo mesto - Pred nami je večer, ko se bomo poslovili od starega leta in polni pričakovanj vstopili v novo. V večjih krajih so se ves december vrstile predpraznične prireditve, le nekateri pa bodo imeli tudi organizirana silvestrovanja na prostem.

V Beli krajini bo novoletna zabava le v Črnomlju. Po decembrskih koncertih Dražena Zečića, Siddharte, Lepe Brene in drugih, ki so Črnomaljce ta mesec zabavali v Kanižarici, silvestrovanje v velikem ogrevanem šotoru pred črnomaljskim gradom prirejata KS Črnomelj in RIC Bela krajina. Ob 22. uri bo nastopila skupina Tambolina. Pet minut pred polnočjo bo prisotnim voščila črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, minuto pred polnočjo pa bodo vsi skupaj odštevali še zadnje sekunde leta. Nato bodo spet zaigrali člani Tamboline.

Če ne občina, pa KS

Več izbire je na Dolenjskem. V Novem mestu se izteka dobro obiskan božično-novoletni sejem, ki je v zadnjem tednu ponudil tudi vrsto nastopov pevskih zborov in drugih. Na Glavnem trgu pa bodo Novomeščane nocoj v novo leto popeljale tri domače glasbene skupine. Začeli bodo mladi in energični Ice on Fire, za katere bo silvestrski nastop na Glavnem trgu po letošnjem Schengenfestu nova preizkušnja na velikem odru. V nekoliko mehkejše vode bodo zbrane nato zapeljali poprokerji DMP, ki bodo v letu 2015 zaznamovali 25 let delovanja. Za finale bodo poskrbeli Dan D, ki imajo letos za seboj uspešno grajsko turnejo Tiho, novomeška publika pa jih bo po dolgem času lahko slišala v električni izvedbi.

Trebanjci silvestrovanja na prostem niso organizirali, v kulturnem domu na Veliki Loki pri Trebnjem pa se bodo drevi zbrali krajani ter skupaj stopili v novo leto. Dogajanje pripravlja KS Velika Loka, ki bo poskrbela tudi za pogostitev. Ob prehodu starega v novo leto srečanje krajanov prirejajo tudi na parkirišču gostilne Mišič v Štefanu pri Trebnjem. Za topel napitek in prigrizek bodo od 23. ure naprej poskrbeli člani TŠKD Štefan. Tudi na Mirni letos silvestrovanja ne bo, zabavo za najdaljšo noč v letu pa pripravljajo v koči Plaz na Debencu. Silvestrovanje, ki se bo začelo ob 20. uri, bo popestril duo Val.

Na placu sredi Šentjerneja bo živahno tudi na silvestrovo, ko občina ob 21. uri vabi na zabavo na prostem. Ob polnoči bo zbrane nagovoril župan Radko Luzar. Silvestrovanje z glasbo v živo se nocoj obeta tudi v gostilni Domen v Družinski vasi v šmarješki občini, sicer pa bo na prostem mogoče silvestrovati z ansamblom Prva liga pri Prinovcu v Šmarjeških Toplicah, organizira ga občinsko turistično društvo.

Silvestrski pohodi

V drugih dolenjskih občinah večjih silvestrovanj ne bo, so pa zato ponekod organizirali pohode. V občini Straža tako domače turistično društvo prireja tradicionalni pohod z baklami, tokrat bo pot vodila med straškimi vinogradi. Zbor bo ob 21. uri na avtobusni postaji sredi Straže.

Pohod z baklami bodo imeli tudi v občini Dolenjske Toplice, za kar bo poskrbela vaška skupnost Kočevske Poljane. Poimenovali so ga Na stariga lejta dan, ob 20. uri se bodo dobili sredi vasi.

Tudi letos tradicionalni Silvestrov pohod v Nebesa pripravlja Planinsko društvo Polet. Pohodniki se bodo zbrali ob 18. uri na trgu v Šentrupertu, od koder se bodo podali na najvišji vrh v občini. Še pred polnočjo naj bi se vrnili v Šentrupert, kjer pa letos tradicionalnega silvestrovanja ne bo.

Pod šotorom ali nebom

Na zadnji dan leta bo v Kočevju potekalo silvestrovanje za otroke in odrasle. Na prvem bo najmlajše obiskal dedek Mraz, od 11. ure naprej bo potekalo v športni dvorani. Silvestrovanje za odrasle pa bo od 22. ure naprej na mestni ploščadi. Organizira ga občina, zbrane pa bosta zabavala narodno-zabavni ansambel Ribniški pušeljc in zabavna skupina Band 501.

V ribniški občini bo silvestrovanje potekalo v Dolenji vasi že od 21. ure naprej. Za dobro vzdušje bo poskrbela domača skupina Fortissimo, za hrano in pijačo pa člani ŠD Lončar in MD Okameneli svatje, ki organizirajo silvestrovanje skupaj z občino. Prireditev bo pod šotorom, na njej pa bodo zbirali denar za nakup otroških igral.

V Posavju je bilo ta mesec pestro v občini Krško, kjer so se vrstili koncerti, poskrbeli so za praznični sejem, drsališče itd., a silvestrovanja na prostem ne bodo imeli. V Sevnici pa zato kar dva: otroška zabava z družinskim gledališčem Kolenc se bo pred lokalom Central's začela ob 17. uri, odrasle bo od 22. ure naprej na isti lokaciji zabaval ansambel Nemir. V Brežicah se bodo meščani in drugi obiskovalci v starem mestnem jedru zbrali nocoj ob 22. uri. Nastopil bo pevec Vlado Pilja, tudi letos pa pričakujejo takoj po polnoči nagovor župana Ivana Molana.

Kjer koli se že boste poslovili od starega leta, vam uredništvo Dolenjskega lista želi obilo zabave.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava