dolenjska

Najvišja kazen za SB Novo mesto - 15.200 evrov

7.1.2015 | 20:40 | STA, M. M.

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani opravil nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Preskoke oz. sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov.

ZZZS je med drugim ugotovil preskoke čakalnih vrst oz. sume na preskakovanje ter krajše dejanske čakalne dobe, kot jih bolnišnice sporočajo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Sumijo, da želijo nekateri s pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo.

Z ugotovitvami so v ponedeljek seznanili Komisijo za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za zdravje. Po opravljenih nadzorih ZZZS ocenjuje, da se - kljub še vedno določenim pomanjkljivostim - kakovost vodenja čakalnih seznamov v zadnjih letih pri večini izvajalcev zdravstvenih storitev izboljšuje, kar pomeni, da so nadzorne aktivnosti učinkovite.

Ugotovitve iz teh nadzorov dodatno po mnenju zavoda še potrjujejo njihovo stališče, da je treba za skrajševanje čakalnih dob ne zgolj nameniti dodaten denar, temveč tudi izboljšati upravljanje čakalnih seznamov in njihovo vodenje v bolnišnicah. A to zahteva poleg ustreznejših predpisov tudi ustreznejšo informatizacijo in administracijo ter organizacijo dela v bolnišnicah, dodajajo.

V nadzorih so med drugim ugotovili, da definicija izračuna pričakovane in realizirane čakalne dobe, ki jo določi NIJZ, ni ustrezna. Zato predlagajo nekaj sistemskih sprememb oziroma dopolnitev predpisov. Med drugim predlagajo, naj se v predpisih opredeli zgolj elektronsko vodenje čakalnih seznamov, saj ročno vodenje onemogoča in otežuje nadzor, ker podatkov ni mogoče obdelovati brez izgube časa za prepisovanje v ustrezne obdelovalne tabele.

Še vedno tudi ni povsem jasno, ali se vodi en čakalni seznam za določen poseg ali pa se lahko vodijo čakalni seznami po zdravnikih, ki poseg opravljajo. Prav tako pravilnik o vodenju čakalnih seznamov ne opredeljuje pravil uvrščanja zavarovancev na seznam v primeru vodenja seznamov po zdravnikih in pride do zaposlitve novega zdravnika, še pojasnjujejo na zavodu.

Pravilnik tudi ne opredeljuje postopka "zapolnjevanja" izpraznjenih terminov, ko se na primer oseba opraviči za poseg. To pa omogoča "legalno" preskakovanje čakalne vrste oziroma ravnanje izvajalcev po lastni presoji, menijo na ZZZS. Prav tako je po oceni zavoda za potrebe nadzorov prekratek zakonsko določen rok šestih mesecev za hranjenje podatkov v čakalnem seznamu in podatkov o morebitnem spreminjanju vrstnega reda skupaj z obrazložitvijo okoliščin.

Nadalje ZZZS predlaga, naj ministrstvo za zdravje objavi strokovnomedicinske kriterije uvrščanja na čakalni seznam, ki so jih pripravili razširjeni strokovni kolegiji posameznih medicinskih strok. Poleg tega zavod predlaga tudi čim prejšnjo uvedbo e-napotnice in e-naročanja, saj bo to po njihovem prepričanju pomembno pripomoglo k poenotenju postopkov naročanja.

Splošni bolnišnici Novo mesto so obračunali kazen v višini 15.200 evrov, Ortopedski bolnici Valdoltra 11.600 evrov, Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana 11.200 evrov, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina 6000 evrov, Splošni bolnišnici Murska Sobota 2800 evrov, Splošni bolnišnici Celje 1200 evrov in 800 evrov Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Kot pravijo, bodo ta denar namenili za širitve programov za skrajševanje čakalnih dob.

Napovedujejo pa tudi, da bodo v sedmih bolnišnicah v nadaljevanju nadzorni zdravniki ZZZS izvedli še dodatne finančno-medicinske nadzore, in sicer v Valdoltri, UKC Ljubljana, UKC Maribor, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina, ter v splošnih bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Ptuju in v Novi Gorici.

‹ nazaj

Komentarji (8)

7.1.2015 5 (5) (0)Ocenikmetica 
Tale zgodba je več kot čudna. Zavod za zdravstveno zavarovanje, kateremu pridno plačujemo vsak mesec in vsa leta kontrolira in kaznuje sam sebe ter troši naš denar. Meni je jasna samo ena stvar: če je nekdo 40 let od svoje plače dajal denar za zdravstvo mora ta denar obstajat in pika. V 40 letih si skoraj vsak znuca kolena ali kolke, potem pa državo kateri je vestno plačeval dobesedno fekta za operacijo, čaka v nedogled... To je nedopustno, saj bi morala biti čakalna doba samo toliko dni, da človek opravi vse potrebne preiskave za operacijo in pride na vrsto za poseg. vsakemu ki mu podaljšajo trpljenje ker ne pride na vrsto porušijo poleg telesnega že načetega zdravja tudi psihično. Sam se težko giblje, rabi pomoč bližnjih s tem je obremenjena vsa družina če jo srečnež ima. Kaj če je nekdo sam, ali ga v tej državi kdo vidi in mu priskrbi pomoč za čas čakalne dobe? Žalostno za zjokat.
8.1.2015 1 (1) (0)OceniPeter-2 
Nekoč sem že napisal, direktorica Splošne bolnice Novo mesto je na Očesnem oddelku podpisala obvestilo za operacijo sive mrene, kjer je čakalna doba ob samoplačništvu ćakalna doba bistveno krajša, a opravljajo jo isti dohtarji. Zgodilo se ni nič, direktorica je še vedno na stolčku, očitno tega ni prečital tudi nihče od Zavoda za zdravstveno zavarovanje, čeprav je od takrat minilo že več kot dve leti oz. od predzadnjih županskih volitev, kjer je kandidirala.
8.1.2015 3 (3) (0)Ocenibolnik 
Banda zavarovalniška, samo za denar se jim gre Zakaj imajo vse zavarovalnice dobičke bolnice pa zgubo.Vse moraš plačat če hočeš kam prit zakaj potem plačujemo zavarovanje, zato da se zavarovalnice kopajo v dobičkih.
8.1.2015Ocenibolnik 
Banda zavarovalniška, samo za denar se jim gre Zakaj imajo vse zavarovalnice dobičke bolnice pa zgubo.Vse moraš plačat če hočeš kam prit zakaj potem plačujemo zavarovanje, zato da se zavarovalnice kopajo v dobičkih.
8.1.2015Ocenibolnik 
Banda zavarovalniška, samo za denar se jim gre Zakaj imajo vse zavarovalnice dobičke bolnice pa zgubo.Vse moraš plačat če hočeš kam prit zakaj potem plačujemo zavarovanje, zato da se zavarovalnice kopajo v dobičkih.
8.1.2015OceniObcanka 
Ce poznas Srekota Vovka, ali pa katerega priznanega kirurga (njih je prevec za nastevat), potem ni ovir za nobeno cakalno vrsto.
9.1.2015 2 (2) (0)OceniMinka 
Pa kaj se bunite sedaj?? Saj ste hotel kapitalizem in otcepljeno Slovanijo!! Bodite srečni, da imate državo, pa če tudi ste brez kolka in čakate na operacijo hemeroidov tudi 14 let.
10.1.2015OceniBrbuč 
Naj kaznujejo odgovorne, ki sprejemajo darila v zameno za čim hitrejši poseg, ne pa kar tako na splošno bolnišnice!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava