bela krajina

Pomagajmo družini Mahmič in Ajnurju

8.1.2015 | 15:30 | M. Bezek-Jakše

Družina Mahmić si dragih terapij, ki Ajnurju zelo pomagajo, ne more privoščiti. (Foto: M. B.-J.)

Družina Mahmić si dragih terapij, ki Ajnurju zelo pomagajo, ne more privoščiti. (Foto: M. B.-J.)

Metlika - Mirela in Husein Mahmić iz Metlike sta konec leta 2012 pričakovala svojega prvega otroka. A četudi bodoča mamica med nosečnostjo ni imela težav, je v 24. tednu nosečnosti, torej štiri mesece pred rokom, začutila spremembe. Na to, da bi si otrok že želel na svet, niti pomislila ni. Sedaj je stekla dobrodelna akcija za prezgodaj rojenega fantiča, pomagate lahko tudi vi!

»Pred porodom je k meni prišla pediatrinja in mi povedala, kakšni so možni zapleti ob prezgodnjem porodu. Dejala je, da bo lahko več zapletov, če bom rodila fantka. Z možem nisva vedela, kakšnega spola bo. Vprašala naju je tudi, ali naj novorojenčka zdravijo, in odgovorila sva pritrdilno,« je za Dolenjski list spomine obujala Mirela.

Njun sin Ajnur je imel ob porodu le 540 gramov, velik pa je bil 30 centimetrov. »Otrok je imel na eni strani glave možganske krvavitve 3. stopnje, na drugi pa 4. stopnje, kar je najhujša stopnja. Danes ima iz lobanje v trebušček speljano cevko, po kateri se odvaja odvečna možganska tekočina,« pripoveduje mlada mamica, ki sedaj spoznava, da je Ajnur že precej zaostal za vrstniki, dokončne diagnoze pa še nimajo. Težave ima tudi z vidom, vse kaže tudi na to, da bo njun sin imel še cerebralno paralizo, vendar bodo zdravniki dali končno diagnozo, ko bo star tri leta.

Za pomoč fantiču je danes stekla dobrodelna akcija RK Metlika, ki bo potekala do 1. marca. (Foto: M. B.-J.)

Za pomoč fantiču je danes stekla dobrodelna akcija RK Metlika, ki bo potekala do 1. marca. (Foto: M. B.-J.)

Starša nikoli nista razmišljala, da bi ga dala v zavod. Sedaj ima enkrat na teden 45-minutno terapijo v Zdravstvenem domu Novo mesto. »To plača zdravstvo. Terapija je dobrodošla, a je je premalo. Doma ne znava z njim delati tako kot strokovnjaki. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča pa ima možnost brezplačne 14-dnevne rehabilitacije na leto, kar je tudi znatno premalo. Zlasti še, ker se po terapijah počuti veliko bolje. Dodatnih terapij, ki bi jih sami plačevali, pa si ne moremo privoščiti, ker je zaposlen le mož.«

Prav zato, da bi starši lahko kupili Ajnurju terapevtske pripomočke, ki jih potrebuje za razvoj, ter plačali dodatne terapije, so se na Območnem združenju Rdečega križa Metlika odločili, da z dobrodelno akcijo Stopimo skupaj pomagajo družini Mahmić. Akcija je stekla danes, njen osrednji dogodek pa bo dobrodelni koncert, ki bo v petek, 20. februarja ob 19. uri v športni dvorani pri OŠ Metlika.

Vsi, ki želite pomagati, lahko svoje prispevke nakažete tudi na TRR Rdečega križa Metlika številka 02994-0019199751, ki je odprt pri NLB, ter pripišete »družina«.

Podrobneje o družini Mahmić poročamo v današnji, 1. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (5)

8.1.2015 2 (4) (2)OceniTITO 
Če , da R.B. 1/10 osebnega dohodka dam jaz tudi 1/10!
8.1.2015 1 (3) (2)Ocenitim 
TITO! A si slišal staro modrost ? Sita vrana lačni ne verjame
8.1.2015–1 (1) (2)Ocenisandi čolnik 
Pomagajte, če lahko. TITO ti pa rajši kot v gostilno, ponovi vstavljanje vejice za osnovne šole.
9.1.2015 2 (4) (2)Ocenizdenka 
a zdej ne bo brunskoletova nič prispevala iz RK????pri taki plači kot ima jo ona bi žiher dala kak tisoč € v donacijo,sam toliko o humanosti človeštva iz politike
9.1.2015 9 (10) (1)Ocenikar eden 
Dragi komentatorji! Tale fantek in njegova družina vas prosijo za pomoč, zato vas lepo prosim ne dajajte trapastih komentarjev. Kaj so oni krivi za visoke plače RK? Že tako ne morejo živeti človeka dostojno življenje. Prosim vas, če ne morete pomagati, se vzdržite vsaj žaljivih komentarjev. Srečno mali Ajnur in njegovi starši.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava