dolenjska

FOTO: Novomeški dom starejših praznuje 35 let

10.1.2015 | 10:45 | M. Ž.

Z desne: Jožef Preskar, Martina Vuk, Milena Dular in Gregor Macedoni.

Z desne: Jožef Preskar, Martina Vuk, Milena Dular in Gregor Macedoni.

Z desne: Vladimir Frece in Dragica Rome.

Z desne: Vladimir Frece in Dragica Rome.

Lucienne Lončina

Lucienne Lončina

Pavle Ravnohrib

Pavle Ravnohrib

Novo mesto - Ravno na današnji dan pred 35 leti je novomeški dom starejših občanov odprl vrata prvim stanovalcem, jubilej pa so v domu, ki sodi med največje domove v Sloveniji, s prijetno prireditvijo počastili včeraj.

»Ob odprtju je bilo na voljo 161 postelj in prvo leto še niso bile polno zasedene. Kmalu so se potrebe po domskem varstvu povečale. Že tri leta po otvoritvi je bil dograjen negovalni del z novimi 78 posteljami. Kapaciteta se je nato še povečevala z več prizidki in spremembami namembnosti prostorov, pa tudi z dodajanjem postelj v sobe, ki so to omogočale. Pri nas biva 355 stanovalcev, zaposlenih pa nas je 210. Z veseljem radi poudarimo, da imamo bogato tradicijo in veliko izkušenj tudi z opravljanjem pomoči na domu in v zadnjem času razvijamo tudi socialni servis. Skupno oskrbujemo na domovih 343 starostnikov in drugih upravičencev,« je zbranim v avli doma med drugim povedala njegova direktorica Milena Dular, ki se je v nagovoru sprehodila skozi njegovo zgodovino in predstavila načrte za naprej.

Celotno obdobje je zaznamovano z razvojem, izpopolnjevanjem, s spremembami in prenovami, je poudarila Dularjeva. Naložb je bilo v preteklosti veliko, letos pa nameravajo dokončati začete investicije na oddelku demence in v kuhinji, pridobivajo pa tudi gradbeno dovoljenje za nadzidavo negovalnega dela za pridobitev dodatnih prostorov za 28 stanovalcev.

Zbrane so nagovorili še novomeški župan Gregor Macedoni, predsednik sveta Doma starejših občanov Jožef Preskar, državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk in Vladimir Frece, namestnik predsednice sveta stanovalcev doma Dragice Rome. Praznovanje so prepletli z glasbo in poezijo na temo ljubezni, za prvo je poskrbela Lucienne Lončina, za stihe pa Pavle Ravnohrib.

‹ nazaj

Galerija (23)

dso novo mesto01
dso novo mesto02
dso novo mesto03
dso novo mesto04
dso novo mesto05
dso novo mesto07
dso novo mesto09
dso novo mesto10
dso novo mesto12
dso novo mesto13
dso novo mesto14
dso novo mesto15
dso novo mesto18
dso novo mesto19
dso novo mesto20
dso novo mesto22
dso novo mesto23
dso novo mesto25
dso novo mesto27
dso novo mesto30
dso novo mesto33
dso novo mesto35
dso novo mesto37

Komentarji (6)

12.1.2015 1 (1) (0)OceniZK 
Oblaki so rdeči, kaj nekaj to pomen, ..... Kaj pa delajo možje iz občinske SD v prvi vrsti? So za kaj so zaslužni, so kaj prispevali za dobro doma? Predvidevam, da so se prišli samo najest v menzo in nič drugega.
12.1.2015Ocenidolenjka 
Tudi mene je zmotilo, da so bili v prvi vrsti tisti, ki pred 35 leti še slišali niso za DSO.Možje kot so bili: Suhadolnik,Padovan,Pirc, Hrvatinin Pečaver so imeli neizmerne zasluge zato, da je Novo mesto dobilo DSO. Vse so delali za "čast in slavo" v okviru službenih obveznosti. Tudi arhitekta Umek sta še živa, le da se ju nihče več ne spomni. Vsi mi smo prispevali za gradnjo doma, ne le Krka, tov. zdravil. In nisem videla v prvi vrsti Lojzke Potrč, prve direktorice.
12.1.2015OceniCvetka 
Saj res, kje je pa ga. Potrč? Gospa, ki je bila z dušo in telesom kot swe reče, predana oskrbovancem. Velika večina tistih iz prve vrste res nima nič z domom in je srtamota, da se kitijo s tujim perjem.
12.1.2015OceniJože 
Ja in kaj potem če so prišli ljudje, in se vsedli tam kjer jim je bilo rečeno,Cvetka tudi ti bi lahko prišla sem preprićan da te nebi nobeden ven nagnal,kako lepo je blatit ljudi,joj joj kam smo prišli in kam to pelje vse skupaj?
12.1.2015Ocenibiserka 
Kaj pa finance, ni blo nic slisat kolk pocuzajo te boge starcke. Sem slisala da kar mastno placujejo za usluge, ki jih nudi dso.
12.1.2015Oceniditka 
Biserka, ko ali če boste kdaj potrebovali vi ali morda vaši starši storitve doma starejših občanov vas pravzaprav nihče ne bo silil v dom, kjer bi [kot navajate] "mastno" plačevali usluge. Obstaja namreč svoboda izbire in če se boste s svojimi otroci ali pa vaši starši z vami domenili, da vas bodo negovali doma ali da boste vi svoje negovali doma, mi verjemite, vas nihče ne bo [kot zopet navajate] "pocuzal" za vas denar. Res pa je, da dom nekaj stane. A če ne boste hoteli v dom, vas nihče ne more v to prisiliti. To je isto, kot če ne želite kupovat v Mercatorju, pejte pa v Spar al pa v Hofer. Ni pa nujno, da sploh greste v kako trgovino, če se lahko drugače organizirate.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava