kronika

Očetu Dragu življenje rešil agregat

13.1.2015 | 09:00 | Foto in tekst: J. A.

Drago je življenjsko odvisen od naprave, ki mu dovaja zrak. (Foto: J. A.)

Drago je življenjsko odvisen od naprave, ki mu dovaja zrak. (Foto: J. A.)

Očetu Dragu življenje rešil agregat
Ostrešje je uničeno. (Foto: J. A.)

Ostrešje je uničeno. (Foto: J. A.)

Stopno, Škocjan - V nedeljo okoli pol četrte popoldne je na Stopnem, vasici v dolenjski občini Škocjan, strela udarila v telefonsko napeljavo in prek nje je zagorelo ostrešje hiše šestčlanske družine Hočevar. Požar je ostrešje v celoti uničil, istočasno pa je prišlo do izpada elektrike, ki napaja aparat za doziranje zraka, od katerega je odvisen oče Drago. Življenje so mu rešili škocjanski gasilci, ki so pripeljali agregat.

Mama Anica in njen mož Drago sta bila sama doma. »Stala sem pri oknu v kuhinji in gledala, kako je zunaj začelo grmeti, kar je nenavadno za ta letni čas. Kar naenkrat se je nekaj zasvetilo in videla sem, da gori streha,« se spominja Anica in omeni, da sta bili hčerki Irena in Helena, sin Igor ter Helenin 17-mesečni sin Marko tisti čas na rojstnem dnevu pri sorodnikih. Gasilce je poklical sosed, ki je videl, kaj se je zgodilo. Prihiteli so člani PGD Škocjan in Bučka, ki so požar pogasili in že v večernih urah pomagali pospravljati posledice tega nesrečnega dogodka, ostrešje pa so prekrili s folijo.

Če oče Drago zadnjih pet let ne bi bil odvisen od naprave, ki mu dovaja kisik, saj ima kronično pljučno bolezen, bi bila situacija lažja, tako pa je bilo izrednega pomena, da so gasilci pripeljali še agregat, saj brez dodatnega kisika dolgo ne bi več zdržal. »Eno uro naprava ni delovala, je bilo že kritično, v krvi sem imel samo še 60 odstotkov zraka, tako da so me oskrbeli reševalci. Zdaj se dobro počutim,« je naslednji dan povedal Drago, hvaležen vsem, ki so jim priskočili na pomoč v nesreči.

Hočevarjevim je pred petimi leti strela že uničila kozolec. Takrat so jim pomagali soobčani, ki tudi tokrat niso pozabili nanje. Včeraj smo tam srečali domača gasilca Jožeta Kocjana in Bojana Žabkarja, ki sta tudi tokrat obljubila pomoč.

‹ nazaj

Galerija (12)

stopno001
stopno002
Helena in Marko
Oče Drago
stopno005
Mama s hčerko in vnukom
Irena
stopno008
stopno009
Sin Drago
stopno011
Gasilca z Igorjem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava