kultura

Srebrna plaketa JSKD tudi za Tatjano Lampret

20.1.2015 | 15:30 | M. M.

Tatjana Lampret (Foto: J. A., arhiv DL)

Tatjana Lampret (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljana, Muljava - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo prihodnjo sredo, 28., januarja, v Ljubljani podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Med prejemniki je tudi Tatjana Lampret z Muljave, dolgoletna gonilna sila kulturnega življenja v občini Ivančna Gorica.

Zlato plaketo za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti bo prejel Ivan Marin. Srebrne plakete pa bodo dobili Matija Milčinski za življenjsko delo na področju gledališča, Tomaž Ogris za življenjsko delo pri razvoju kulture koroških Slovencev, Tatjana Rebolj za ustvarjalni prispevek in organizacijsko delo na področju gledališča, Miran Rustja za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi in Tatjana Lampret za ustvarjalno, pedagoško in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi.

Življenje posvetila kulturi in izobraževanju

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Lampretova, sicer daljna sorodnica in rojakinja velikega slovenskega pripovednika Josipa Jurčiča, svoje življenje posvetila kulturi in izobraževanju. Že kot učiteljica na OŠ Stična je organizirala kulturne dogodke, proslave, dramatizirala in režirala gledališke igre in tako vsaj delno uresničila svoje sanje o gledališču, ki se mu je zapisala že v otroštvu. Ko se je zaposlila kot strokovna delavka na ZKO Grosuplje in nato na JSKD, Območna izpostava Ivančna Gorica, je prišlo v ospredje organizacijsko delo, v katerega pa je vnašala nove vsebine in oblike, in to v občinah Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje.

»S svojim pedagoškim čutom je znala v ljubiteljsko dejavnost vključevati vse generacije, posebej pa se je posvečala mladim, katerih razvoj je skrbno spremljala. Tako so nastale uspešne skupine in posamezniki, ki so dobili osnovne temelje svojega delovanja in ga lahko razvijali naprej. Ustvarjena so bila stabilna kulturna okolja, ki delujejo kontinuirano in so tako manj občutljiva za tipična nihanja, značilna za ljubiteljske dejavnosti. Vsa leta je skrbela tudi za ohranjanje in obnavljanje Jurčičeve domačije, kjer je danes sodoben muzej na prostem, ki je s svojimi živimi vsebinami primerljiv z vsemi drugimi spomeniki muzejske dejavnosti v Sloveniji,« so zapisali v obrazložitvi in dodali: »Tatjana Lampret nadaljuje svoje poslanstvo in ostaja zvesta ljubiteljski kulturi. V rodni Muljavi predseduje Kulturnemu društvu Josipa Jurčiča, dramatizira in režira predstave v Letnem gledališču, organizira tradicionalna likovna srečanja Ekstempore Muljava, ustvarjalne delavnice, literarna srečanja in druge prireditve.«

Zlati znak JSKD bodo letos namenili Ingenium Ensemble za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe in Fotografskemu društvu Jesenice za pomembne dosežke na področju fotografske dejavnosti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava