gospodarstvo

FOTO: V Ljubljani tudi naši turistični ponudniki

29.1.2015 | 09:00 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: V Ljubljani tudi naši turistični ponudniki
FOTO: V Ljubljani tudi naši turistični ponudniki

Ljubljana - Včeraj je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani vrata odprl sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, osrednji turistični dogodek v regiji Alpe-Jadran. Na njem se do sobote predstavlja 330 turističnih ponudnikov iz 12 držav, med njimi tudi Dolenjci, Posavci in Belokranjci. 

Tokratni sejem v ospredje postavlja aktivni turizem. Pohodništvu, kolesarjenju in ribolovu se kot novost pridružujejo ekstremni, adrenalinski in urbani športi. Njihovo predstavitev pa z brezplačnimi "mini" tečaji dopolnjuje še komisijska prodaja rabljene športne opreme.

Obiskovalce letos usmerjajo posebne ikone, ki ponazarjajo štiri najbolj prepoznavne tipe turista: tako imenovane počitnikarje, zasvojence z aktivnim turizmom, popotnike in izletnike. Organiziranim skupinam pa so na voljo turistični vodniki.

V sklopu dogodka poteka še 9. Mednarodni strokovni sejmi okusov – gastronomija, pijača, kava, slaščičarstvo, pekarstvo, gostinsko-hotelska oprema, sladoled in vino.

‹ nazaj

Galerija (20)

sejem001
sejem002
sejem003
sejem004
sejem005
sejem006
sejem007
sejem008
sejem010
sejem011
sejem012
sejem013
sejem014
sejem015
sejem016
sejem017
sejem018
sejem019
sejem020
sejem021

Komentarji (8)

29.1.2015–2 (0) (2)OceniTone 
A tud Žužemberčani so bili tam. Punce so vezle, tako kot na vsakem sejmu, gospod je rezal salamco in točil cviček, tako kot na vsakem sejmu, ..... In kakšna je razlika med predstavitvijo turistične ponudbe Suhe krajine na sejmu in Trškimi dnevi? Nobene. Vsako leto sta enaki. Pogrešam pa na zadnji sliki gospodarja. A ni dobil dopusta na občini?
29.1.2015–1 (0) (1)OceniAlbin 
Tone, ne pretiravaj. A ne vidš, da majo letos zraven narezanih salamc tudi posodco z zobotrebci. Tega lan ni blo.
29.1.2015 1 (1) (0)OceniGogi 
Očtno je vsako leto naša ponudba na sejmu boljša. Če drži kar piše Albin in omenja zobotrebce, morda pa jih bodo ljudje v naših koncih spet začeli delati, kot v starih časih. Da bodo preživeli. Saj delovnih mest v naši občini tako ni. Mogoče bodo na Trških dnevih 2015 pomembnim gostom nameto kičaste lesene ure darovali v spomin pušelček doma ročno narejenih zobotrebcev iz leskovega lesa. Bi bilo vsaj avtohtono in unikatno spominsko darilo, ki izvira iz naših krajev. Saj niti dva zobotrebca v pušelčku nebi bila enaka.
30.1.2015OceniJakob Gale 
Ja, Tone, kaj je narobe s tem, če so bili tam Žužemberčani? Pridne punce vezejo vedno nove stvari, niso krive, da je način vezenja že stoletja enak! Gospod, ki je rezal salamco in točil vino (ne samo cviček, da bo jasno) - prosim lepo, kaj je tu sporno? Gospod je cenjen član TD in tudi drugače zelo veliko prispeva k turistični ponudbi občine. Priporočam, da ga spoznate, če ga še ne, in boste prijetno presenečeni nad njegovo gostoljubnostjo. Razlika je, ko se predstavijo na sejmu turizma, kjer je več obiskovalcev, kot na Trških dnevih, kamor določeni ne bi prišli niti tudi ko bi jim ponudili hrano in pijačo zastonj, pa še deset evrov, da pridejo. Zakaj vedno kritizerstvo namesto upravičene kritike? Ker ni bilo kaj kritizirati? Je morda kdo tako obupan zaradi tega, ker ga ni bilo (mimogrede, vsak je imel možnost priti na ta sejem turizma, samo, jasno, ni zastonj) ali se počuti odrinjenega? Hm, vsak naj pomete pred svojim pragom in se vpraša, zakaj ga ne povabijo. O zobotrebcih pa kar lepo potihem in kolikor vem, so vsako leto na voljo. Samo nekateri mislijo, da so priboljšek in jih pojedo predno obiskovalci uporabijo ta edinstven jedilni pribor za pokušino ponujene hrane. Ali pa jih (običajno) vzamejo kar domov, za spomin in se hvalijo pred morebitnimi gosti z lokalno znamenitostjo. Vsaka čast vsem, ki so predstavljali našo občino na sejmu in še na mnoga leta. Mimogrede - vse, kar so ponudili je bilo - vrhunsko.
30.1.2015—   (1) (1)OceniTone 
G. Jakob Gale, kar ste napisali o domačinih in Trških dnevih bi lahko primerjal z ravnanjem z zaprtimi v ječah v času rimskega cesarstva. Obsojence so hranili samo s pečenimi goskami, dan za dnem. Prve dni se je zapornikom pečena gos morda še zdela imenitna, na koncu pa so ob pečenih goskah umrli v najhujših mukah. No, nekaj takega so postali tudi Trški dnevi za nas domačine in zato prosim, nikar nas ne žalite. Vsakdo si izbira s kom se bo družil, kam bo šel in da tudi pove, kaj si misli o določeni stvari. In kaj si mislimo o Trških dnevih domačini jasno povemo s tem, da ne pridemo in to je to. Potrebne so spremembe. Če tako razmišljaš je to zato bogokletno?V Semiču in še kje drugje so po letih ponavljanja ene in iste zgodbe (Semiške ohceti) spoznali, da je občinskim prireditvam potrebno dati nove vsebine. In tako razmišljajo v čedalje večjem številu okoliških občin. Preberite si naš občinski koledar prireditev za leto 2015. Vam je že znan ali gre zgolj za slučajno podobnost s koledarjem prireditev v letu 2014, 2013, 2012, ........?
30.1.2015Ocenižabar 
Vratio se Barba (Jakob) iz Amerike.
30.1.2015Ocenijoc 
Jakob, kot vidim, se še vedno preganjate s kranjčani. A še vedno ne vidite nesmisel tega početja ?
3.2.2015OceniJakob Gale 
Gospodu Tonetu bi rad povedal samo to - nisem ocenjeval vsebine Trških iger. Vsak ima seveda vso pravico povedati svoje mnenje, daleč od tega, da bi temu oporekal. Bit vsega tega je, da je v prireditev ob občinskem prazniku - zato vedno isti datum, se morda Prešernov dan praznuje vedno na drug dan? Koledar prireditev smo dobili vsi v Suhokrajnskih novicah zato, ja, poznam spisek VSEH prireditev, ki bodo v okrilju TD Suha krajina, ne samo Trški dnevi. Preštejte vse te prireditve in preštejte dneve v letu in boste kmalu videli, da je naše TD več kot aktivno. Z minimalističnimi sredstvi, z veliko prostovoljnega dela in z obilo entuzijazma. Zato primerjava z goskami ne drži vode, tudi zato ne, ker na Trških dnevih običajno postrežejo kakšno jed na žlico. Nihče nikogar ne žali - to je posebnost samo tu. Namreč, če se nekdo s čim, kar po osebnem mišljenju pisca ni vse kot želi on, se takoj stigmatizira v žalitve. Lepo vas prosim - s čem sem vas užalil? S tem, ko sem napisal, da vas morda ni bilo nekje, kamor mislite, da bi morali biti? Ko našemu mačku stopim na rep cvili celo minuto, vi cvilite vsa leta. Torej - sem vam stopil na rep? Glede vsebine Trških dni se strinjam, da so morda malce ponavljajoče, ampak tudi opere imajo vedno eno in isto vsebino, a ne zmanjka obiskovalcev. Morda je tu in tam kakšen drugačen režiserjev pogled na celoto drugačen, a bistvo je vedno isto! Želel sem povedati, da v Žužemberku ni možno privabiti večje število domačinov tudi ko bi jim plačali obisk. Za vzgled si vzemite prebivalce Ambrusa in pojdite enkrat tja na kakšno njihovo prireditev. Ne samo, da se hrana in pijača plača (ko TD organizira recimo kakšno majhno kulturno prireditev, je oboje brezplačno), obiskovalcev je toliko, kot na kakšni vrhunski nogometni tekmi. Sicer kritizirajo to in ono, ampak v načelu držijo skupaj. Pri nas? Ma ja, v sanjah! Prav zanima me, koliko se jih bo udeležilo letošnjega povabila 8.februarja na glavni trg, v tisto, meni osebno povsem neposrečeno zgradbo, a to je moje osebno mišljenje, ne mišljenje vseh ostalih občanov. Prav zanima, kakšen bo obisk. @žabar - ne iz Amerike, ko bi šel tja, bi tam tudi ostal. Iz bolnice. Kolki. In @joc - ne, ni nesmisel, če samo eden več pride na kakšno prireditev v občini za ketero se trudi lepo število občanov, je to uspeh. To, da bi marsikoga, ki je potreben ozaveščenja v kulturnem smislu prepričal pa je, vem, igranje Don Kihota z njegovi mlini na veter. Tu je pri nekaterih osebkih določeno razmišljanje ne samo zakoreninjeno, je kar zabetonirano še za kakšno naslednjo generacijo potomcev. Žal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava