novice

Podpisali deklaracijo o zaščiti reke Save

3.2.2015 | 08:20 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: M. L., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. L., arhiv DL)

Zagreb - Predstavniki mreže institucij in nevladnih organizacij iz Slovenije, BiH, Srbije in s Hrvaške so včeraj v Zagrebu podpisali deklaracijo mreže Sava Parks o krepitvi zaščite reke Save in njenih poplavnih območij. Deklaracija bo po njihovi oceni okrepila sodelovanje vseh 18 članic mreže, ki upravljajo z zaščitenimi območji ob Savi.

Z včeraj podpisano deklaracijo so članice mreže prevzele odgovornost za ohranitev biotske raznovrstnosti na zaščitenih območjih ob Savi, hkrati pa so se obvezale k čezmejnemu sodelovanju, da bi v skladu s trajnostnim razvojem krepili in ščitili naravno bogastvo ter kulturno dediščino Evrope, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V luči podnebnih sprememb so poudarili tudi pomembnost vzdrževanja dobrega ekološkega stanja reke in njenih poplavnih območij, pa tudi izvajanje projektov obnove spremenjenih delov rečnega korita in izkoriščanje naravnih območij za zadrževanje vode v primeru poplav.

Predsednik mednarodne komisije za savski bazen Mitja Bricelj je ob podpisu napovedal, da se bo komisija osredotočila na pridobitev najboljših rešitev za aktiviranje potencialov ob reki Savi.

Povabil je tudi na proslavo dneva reke Save, ki bo potekala 1. junija, ko bodo organizirali tudi tradicionalno kolesarsko vožnjo od izvora reke Save v Sloveniji do njenega ustja v Srbiji.

Poleg pomembnosti zaščite območja bo deklaracija prispevala tudi k turistični ponudbi štirih držav, preko katerih teče reka Sava. Deklaracijo je podpisala tudi predsednica nemškega sklada EuroNatur Christel Schröder.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava