gospodarstvo

Metliška Kolpa lani za petino presegla predlanski dobiček

3.2.2015 | 16:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: B.D.G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Metlika - Metliška Kolpa, eden vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je preteklo leto končala z nekaj manj kot 35 milijoni evrov prihodka, na ravni skupine pa je bruto prihodek znašal 51 milijonov evrov. V matični Kolpi ocenjujejo, da bo lanski poslovni dobiček za petino presegel predlanskega.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je navedel, da je lanski dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) na ravni matične družbe dosegel 3,5 milijona evrov, poslovanje Kolpe pa je kljub lanskim težkim razmeram ocenil za razmeroma dobro.

Kolpa je svoje lanske poslovne načrte presegla za 11 odstotkov, za letos pa v matični družbi načrtujejo triodstotno rast in v prvi polovici leta predvidoma do deset novih zaposlitev. Sicer so glede števila zaposlenih na ravni skupine lani zabeležili šestodstotno rast in imajo sedaj 560 zaposlenih, medtem ko je v matični Kolpi zaposlenih približno 380 ljudi.

Kulovec je stanje na trgu ocenil za še vedno težko. Večji del Evrope je še vedno v krizi, posebej države z območja nekdanje Jugoslavije. Kolpo, ki v svojem ruskem podjetju zaposluje 75 ljudi, pestita tudi tamkajšnje nazadovanje in padec ruskega rublja.

V Kolpi so se sicer lani usmerili še na nove trge. Začeli so prodajati tudi v Braziliji, v Nemčiji pa so odprli svoje novo podjetje Kerrock. Na Madžarskem oz. v Kolpinem podjetju v Budimpešti so lani prenovili prostore, veliko so vložili tudi v inženiring in prodajo. V Sloveniji, Nemčiji, Angliji, Švici in na Hrvaškem so opremili več uglednih objektov.

S predstavitvami svojih izdelkov so se udeležili vseh večjih evropskih sejmov, še naprej pa bodo razvijali nove izdelke. Tako v sanitarnem delu kot na področju kemije, posebej pa v okviru Kolpinega novega t. i. CIF programa opreme objektov in bolnišnic.

Zaradi padca tečaja evra se jim vnovič odpira možnost prodaje na arabskem in indijskem trgu, sicer pa je Kolpa s svojimi izdelki prisotna v nekaj manj kot štiridesetih državah, je še povedal Kulovec.

Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena, saj devet desetin svojih izdelkov izvozi. Štiri petine od teh v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, okrepljeno pa se pripravljajo na trge Bližnjega vzhoda. Svoje izdelke prodajajo pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock.

V Kolpi želijo ostati vodilni proizvajalec kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Hkrati želijo s prodorom na nove trge, kot so Velika Britanija, Poljska, Švedska in Danska ter v Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda povečati svojo prodajo. Svojo prisotnost bi radi okrepili tudi v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v BiH, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava