kultura

»Prijatlji« združili štiri občine

9.2.2015 | 13:15 | J. S.

Na medobčinski proslavi so nastopila društva, skupine in posamezniki iz vseh štirih občin. (Foto: J. S.)

Na medobčinski proslavi so nastopila društva, skupine in posamezniki iz vseh štirih občin. (Foto: J. S.)

Letošnji slavnostni govornik je bil Janez Mejač.

Letošnji slavnostni govornik je bil Janez Mejač.

Scenarij za prireditev je pripravil Luka Bregar, ki je dogodek tudi povezoval.

Scenarij za prireditev je pripravil Luka Bregar, ki je dogodek tudi povezoval.

Po prireditvi so v Baragovi galeriji odprli razstavo Maje Kastelic.

Po prireditvi so v Baragovi galeriji odprli razstavo Maje Kastelic.

Trebnje - V kulturnem domu v Trebnjem so sinoči gostili medobčinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje, ki so jo poimenovali »Prijatlji« in jo posvetili spominu na dr. Marka Marina. Letošnji slavnostni govornik je bil Janez Mejač, plesalec, dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, pedagog, koreograf in režiser, ki ima korenine v Mokronogu.

»Odšel sem z doma iskat svoj prostor v večjih mestih, na večjih odrih življenja in umetnosti. A vsako vračanje domov je bilo nekakšno hvaležno romanje k Dolenjski, ki mi je dala več, kot sem ji lahko vrnil. Poskušam se kdaj pa kdaj vsaj malo oddolžiti tej moji Dolenjski in primakniti kakšen kamenček v mozaik njenega bogatega kulturnega delovanja, ki me vedno znova očara in potrjuje v misli, da je vredno biti zavezan kulturi, v kateri je Prešeren nazdravljal ″edinosti, sreči, spravi″,« je na prireditvi dejal Janez Mejač, ki je poleg mnogih priznanj in odlikovanj tudi dobitnik Nagrade Prešernovega sklada (1976), strokovne nagrade Lidije Wisiakove za življenjski opus na področju baletne umetnosti (2011), istega leta ga je takratni predsednik dr. Danilo Turk odlikoval z odlikovanjem RS - Red za zasluge.

»Kultura ni samo duhovna dogodivščina ob prebiranju znane in priznane literature, ogleda te ali one predstave, koncerta, razstave … Kultura so tudi vse oblike sporočanja, medsebojnega sporazumevanja in medčloveških odnosov, odzivanja na probleme vsega človeštva. Kultura je spoštovanje tradicije in vrednot, je odnos do narave in skrb zanjo,« je še med drugim opomnil sinočnji slavnostni govornik.

Zbrane so na prireditvi pozdravili tudi predstavniki vseh štirih občin: šentrupertski župan Rupert Gole, župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, mirnski župan Dušan Skerbiš in direktor trebanjske občinske uprave Janez Pirc.

V pestrem kulturnem programu so nastopila društva, skupine in posamezniki iz vseh štirih občin. Predstavili so se Občinski pihalni orkester sv. Rupert iz Šentruperta, lutkovna skupina Mokre tačke iz KUD Emil Adamič Mokronog, recitatorja Pavlina Hrovat in Zoran Remic iz literarne skupine Vezi društva upokojencev Mirna, balerine in baletnik Šole klasičnega baleta Trebnje pod mentorstvom Anje Slak in Sabine Selan, pevka Vika Zore in kitarist Dejan Udovič, prireditev pa so z gledališkimi vložki iz Prešernovega življenja popestrili Marko Plantan, Petra Petročnik, Miha Likar, Nina Kotar in Luka Bregar. Scenarij za prireditev je pripravil Luka Bregar, ki je dogodek tudi povezoval.

Odprli razstavo Maje Kastelic

Po prireditvi so v trebanjski Baragovi galeriji odprli še razstavo ilustracij akademske slikarke, domačinke Maje Kastelic, ki je na ogled postavila svoji prvi dve slikanici.

Zbrane je nagovoril profesor Jože Zupan, ki je med drugim poudaril, da je trebanjska ilustratorka zablestela čez noč kot blesteča zvezda. Kasteličeva je namreč leta 2012 na bienalu ilustracije prejela posebno Smrekarjevo priznanje za obetavnega umetnika, lani pa že plaketo Hinka Smrekarja. Letos so jo povabili še v elitno družbo najboljših ilustratorjev v Bologno. »Lahko bi rekli čudež, a za tem čudežem stoji ustvarjalno in garaško delo, ki jo je pripeljalo do vrhunske slikanice Deček in Hiša,« je dejal Zupan. Kasteličeva je namreč januarja letos izdala še svojo prvo slikanico.

‹ nazaj

Galerija (34)

prireditev 001
prireditev 002
prireditev 003
prireditev 004
prireditev 005
prireditev 006
prireditev 007
prireditev 008
prireditev 009
prireditev 010
prireditev 011
prireditev 012
prireditev 013
prireditev 014
prireditev 015
prireditev 016
prireditev 017
prireditev 018
prireditev 019
prireditev 020
prireditev 021
prireditev 022
prireditev 023
prireditev 024
razstava 001, razstava_001
razstava 002, razstava_002
razstava 003, razstava_003
razstava 004, razstava_004
razstava 005, razstava_005
razstava 006
razstava 007
razstava 008
razstava 009
razstava 010

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava