novice

Občine, dajte čebelam pašo!

13.2.2015 | 09:10 | STA, M. M.

Predsednik države Borut Pahor je v okviru projekta Rastoča knjiga junija 2013 lipo posadil v parku pri knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. (Foto: I.V, arhiv DL)

Predsednik države Borut Pahor je v okviru projekta Rastoča knjiga junija 2013 lipo posadil v parku pri knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. (Foto: I.V, arhiv DL)

Ljubljana - Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) občine spodbuja, naj na javnih površinah sadijo medovite rastline, s čimer bi polepšali okolico, čebelam pa zagotovili dodatno pašo. Županom vsem občin in političnemu vrhu bodo z Medexom v ta namen podarili sadike lipe, ki je simbol Slovenije in kot drevo zelo medovita, so sporočili iz ČZS.

Na sedežu ČZS bo 25. marca potekalo redno letno srečanje Skupnosti občin Slovenije, na katerem bodo čebelarji županom predstavili pomen sajenja medovitih rastlin, prikazali pa jim bodo tudi, kako lahko s sajenjem teh rastlin polepšajo javne površine.

Gre za projekt Človek posadi, čebela opraši, s pomočjo katerega želijo doseči, da bi občine sprejele odlok in na svojih javnih površinah zasajale medovite rastline, ki obogatijo čebeljo pašo.

Zasajanje javnih površin z medovitimi rastlinami je tudi bolj ekonomično, saj so trajne in jih ni treba obnavljati vsako leto. Vzdrževanje takšnih nasadov je enostavno in nezahtevno, okolje pa daje občutek domačnosti in je urejeno, pravijo v ČZS.

Kot začetek te akcije bodo s podjetjem Medex vsem občinam podarili sadike lipe, ki je simbol Slovenije, kot drevo pa je zelo medovito. V ta namen bodo kupili 250 sadik lipe.

Poleg županov bodo lipe med drugim prejeli tudi predsednik države Borut Pahor, premier Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar in vsi ministri.

V nadaljevanju željo akcijo razširiti s ciljem, da bi vsak Slovenec posadil eno medovito rastlino in tako izkazal skrb za kranjsko čebelo. Ker je medovitih rastlin veliko, so na spletni strani ČZS vzpostavili tudi stran, namenjeno medovitim rastlinam, kjer lahko ljudje najdejo seznam teh rastlin in njihov kratek opis.

Letos bo potekal tudi natečaj Čebelam prijazna občina 2015. V preteklih letih so se na razpis prijavljale občine same, letos pa bodo za oceno občin prosili lokalna čebelarska društva. Občina, ki bo letos najboljša, si bo prislužila brezplačno ureditev javne površine z medovitimi rastlinami v velikosti 50 kvadratnih metrov.

‹ nazaj

Komentarji (1)

13.2.2015–1 (0) (1)Ocenidelavec 
To je en navaden glumac.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava