kultura

Velemojster črne umetnosti dobil tudi knjigo

16.2.2015 | 19:30 | I. Vidmar

Velemojster črne umetnosti dobil tudi knjigo

Novo mesto - Janez Krajec je bil nedvomno eden najpomembnejših mož v zgodovini Novega mesta. Bil je tiskar, založnik, časnikar, knjigoljubec in eden najzaslužnejših za gradnjo prvega narodnega doma na slovenskem, bil je začetnik ohranjanja in obnove pomembne kulturne dediščine v mestu in eden najglasnejših narodnih buditeljev. Predlani je bilo 170 let od njegovega rojstva.

Ob tej priložnosti je Knjižnica Mirana Jarca skupaj z Dolenjskim muzejem in Zavodom za varstvo kulturne dediščine pripravila voden sprehod po ključnih postajah Krajčeve življenjske poti, kar je prireditelje tega zelo dobro obiskanega in lepo sprejetega dogodka spodbudilo, da so se lotili izdaje knjige o življenju in delu Janeza Krajca.

Danes je knjiga Janez Krajec, novomeški mojster črne umetnosti ugledala luč sveta - v Knjižnici Mirana Jarca so jo predstavili javnosti. Urednica knjige, vodja domoznanskega oddelka v knjižnici Darja Peperko Golob je opozorila na bogato in raznovrstno dediščino Janaza Krajca, ki je s svojo tiskarsko in založniško ter tudi časnikarsko dejavnostjo poskrbel za skokovit porast bralne pismenosti Slovencev. "Ime Novega mesta je Janez Krajec ponesel v svet, ne le po domovini, ampak tudi v tujino," je o njem ob predstavitvi knjige povedla Darja Peperko Golob.

Zgodovinarka Majda Pungerčar je Janeza Krajca v knjigi umestila v časovni in prostorski okvir. "Živel in delal je v zelo živahnem času med koncem fevdalizma in začetkom kapitalizma, v času, ko se je na Dunaju oblikoval prvi parlament in ko smo tudi Dolenjci dobili prvega poslanca, bilo je to zadnje obdobje avstroogrske države in čas oblikovanja evropskih narodov, kakršne poznamo danes, ter čas prebujanja narodne zavesti," je povedala Pungerčarjeva. Janez Krajc je imel pri tem zelo pomembno vlogo, saj je bil v Novem mestu med najpomembnejšimi člani različnih društev, od čitalniškega in Sokola do obrtniškega, kjer je največkrat skrbel za finance.

Bibliotekarka Marinka Cerinšek v knjigi Janeza Krajca predstavlja kot novomeškega tiskarja, založnika in časnikarja. Zagotovo najpomembnejši Krajčev založniški podvig je bil ponatis Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske, ki jo je izdal v štirih zvezkih, med pomembnejše izdaje pa šteje tudi prevod Tisoč in ene noči pa izdaja več povesti za mladino in literarne zbirke Narodna biblioteka. Janez Krajec je leta 1885 začel izdajati časopis Dolenjske novice, ki so kot politično neopredeljen list pod njegovo roko izhajale do leta 1901, pod kasnejšimi uredniki, ki so jih politično oziroma klerikalno obarvale, pa do leta 1919.

Marinka Dražumerič je opozorila na Krajčevo stavbno zapuščino na Grmu vključno z Božjim grobom oziroma Mordaxove kapele, ki jo je kupil v zelo slabem stanju in jo obnovil, ter leseno vilo Chaloupo Jaromiersko, ki jo je pripeljal s panslovanske razstave v Pragi.

Za Krajčevo bogato rokopisno zapuščino in biografske podatke njegovih sorodnikov je v knjigi poskrbela bibliotekarka Mateja Kambič.

‹ nazaj

Galerija (7)

20150216_23320
20150216_23330
20150216_23332
20150216_23335
20150216_23337
20150216_23341
20150216_23342

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava