dolenjska

Svet za odziv na sovražni govor kritičen do izjav poslanca SDS Laha

18.3.2015 | 08:25 | STA, M. M.

Zvone Lah (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Zvone Lah (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Ljubljana - Svet za odziv na sovražni govor je v prvem mesecu delovanja prejel in obravnaval pet pobud, od katerih se ena nanaša tudi na besede poslanca SDS Zvonka Laha v DZ ob razpravljanju o romskih naseljih. Lah pa je zagotovil, da je izpostavljeno izjavo podal glede na poznavanje razmer.

Svet za odziv na sovražni govor, ki ga vodi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, navaja, da je poslanec Lah v razpravi o tretjem poročilu o položaju romske skupnosti v Sloveniji na seji odbora DZ za notranje zadeve 21. januarja razpravljal predvsem o težavah sobivanja okoliških prebivalcev in Romov v okolici Novega mesta, ob tem pa menil, da naj bi bila romska naselja oddaljena od drugih naselij "zunaj puškinega dometa".

Podobno je ponovil na seji parlamentarne komisije za peticije 22. januarja ob obravnavi drugega nacionalnega poročila za Univerzalni periodični pregled 2014, so zapisali v svetu.

"Takšne razprave so še posebej zaskrbljujoče, ker prihajajo iz najvišjega zakonodajnega telesa v državi in dajejo slab zgled za druge razprave o tej temi v javnosti," navaja svet za odziv na sovražni govor.

Obe razpravi poslanca ocenjuje kot nesprejemljivi. Iz njegovih razprav je namreč mogoče razumeti, da podpira segregacijo, torej ločitev Romov in romskih naselij iz večinske družbe. "To pa pomeni politiko izključevanja in ne vključevanja Romov v družbo in njihovega prikazovanja predvsem kot izvor problemov, nasilja in ogrožanja sosednjega, večinskega prebivalstva," ocenjuje svet.

Poslanec Lah je poudaril, da je omenjeno izjavo podal glede na poznavanje razmer v lokalnem okolju in jo lahko tudi kadar koli argumentira. Meni pa tudi, da bi bilo dobro, da bi svet za odziv na sovražni govor obiskal romsko naselje v okolici Novega mesta in o sobivanju z Romi povprašal lokalno prebivalstvo v bližini romskega nasilja oziroma tudi tamkajšnjo policijo.

Poleg tega pa bi po Lahovih besedah veljalo pogledati tudi nekatere izjave predstavnikov sveta, "če ni morda tudi med njihovimi izjavami kakšna, ki bi ji ustrezala definicija sovražnega govora". Kot primer navaja eno od izjav Nataše Pirc Musar na okrogli mizi o človekovih pravicah in medijih leta 2011, na kateri je po njegovih besedah "grobo diskvalificirala" nekatere novinarke zgolj na podlagi njihovih telesnih značilnosti.

Svet za odziv na sovražni govor deluje v okviru projekta Z (od)govorom na sovražni govor, ki ga s partnerji izvaja Mirovni inštitut. Sestavlja ga devet posameznikov, ki v svetu ne zastopajo nobene interesne skupine ali institucije, delujejo pa prostovoljno.

‹ nazaj

Komentarji (16)

18.3.2015 4 (4) (0)Oceniloly 
'svet za odziv na sovražni govor' - in kdo so tile? kdo jih plačuje? čemu eksistirajo? diši na še eno zaposlitveno odlagališče tako in drugače zaslužnih, žlahtnikov, ki se pasejo na proračunu..
18.3.2015 11 (11) (0)OceniResnica 
Veste kaj, če je pa to sovražni govor, potem pa Sloveniji res ni več pomoči. Ali bomo morali večinski prebivalci štrajkat še zato, da se urad informacijskega pooblaščenca ukine, ker je ne le zelo potraten ampak škodljiv za državljane RS, saj preprečuje in ogroža varnost, red in mir v državi ? Ga. Musar, prosim če razložite javnosti, zakaj se vedno vtikate tam, kjer je potrebno zavarovat ljudi in narediti red, še zlasti ko gre za varstvo okolja in narave ali varnosti in sožitja med ljudmi ? Katero sredstvo vam opravičuje cilj : zdravje/življenje ali sramota tistega, ki ravna protizakonito ?
18.3.2015 5 (5) (0)OceniResnica 
Sem spregledala da gre za t.i. "svet za odziv na sovražni govor" - kar moje predhodno mnenje ne spremeni. Se pa v celoti pridružujem mnenju predhodnika in ga dodajam na črno listo tistih, ki zoper večinske prebivalce izvajajo viktimizacijo in to medtem ko le ti opozarjajo na zelo pogosta in celo nevarna delikventna ravnanja ali ko se zavzemajo za enake pravice. .
18.3.2015 6 (6) (0)Ocenipoštenje 
ČE POŠTENO POVEŠ , A JE TO SOVRAŽNI GOVOR..... PO SLOVENSKO JE RESNICA SOVRAŽNI GOVOR.....KJE ŽIVIMO
18.3.2015 3 (3) (0)Ocenivinko 
'sovražni govor' ni nič drugega kot v celofan zavit 'verbalni delikt' ... nasledniki režima, ki so si razdelili politično sceno in se špilajo demokracijo, nekako pač morajo omejevati tiste, ki si upajo kakšno stvar povedati tudi bolj direktno... in seveda če sovražno govoriš moraš biti kaznovan. a ne?!
18.3.2015OceniLuka 
DOL z vsemi kapitalisti. Levimi in desnimi! ****
18.3.2015–2 (0) (2)OceniResnica 
Spet je nekdo zlorabil nadimek Resnica. Čas je, da DL dovoli oz. omeji komentiranje samo pod enim psevdonimom! Rešitev je sila preprosta in ne terja velikega finančnega vložka! Za vzorec pa si naprimer oglejte strani 24.ur.com ! Kot dolgoletni uporabnik psevdonima Resnica pa se od zgoraj objavljenih komentarjev odločno ograjujem!!
18.3.2015OceniUredništvo 
@ Resnica.... Dolenjski list ima to, kar navajate, že dolgo urejeno. Če se želite izogniti temu, da še kdo drug uporabi isti vzdevek kot vi, se morate le registrirati na naši spletni strani. Potrebujete le veljavni e-naslov. Ko boste to storili, nihče drug ne bo mogel pisati pod vzdevkom, ki si ga boste izbrali, in ne bo zmešnjav. lp, uredništvo
18.3.2015OceniResnica 
Spoštovano uredništvo! Če me spomin ne vara, mi je bilo komentiranje na vaši spletni strani omogočeno le na podlagi predhodne registracije seveda z veljavnim e-naslovom ( kako komentirati z navedbo neveljavnega e- naslova in kako do njega mi ni jasno!! ) Namreč brez vpisanega veljavnega e- naslova vsaj jaz ne morem objaviti svojega komentarja. Prav sedaj sem v prisotnosti dipl.ing. računalništva poskusil komentirat pod izmišljenim, torej neveljavnim e-naslovom, pa je bil komentar zavrnjen z obrazložitvijo : Napačno vnešen naslov! Po mili volji pa lahko spreminjam psevdonim! S komentarji sodelujem tudi na drugih portalih, na katerih sem se registriral na podoben način, kot na vašem. Vendar mi je tam komentiranje dovoljeno samo in izključno le na podlagi prvo izbranega psevdonima , ki se mi avtomatsko izpiše! Nihče pa ne more komentirati pod mojemu identičnim vzdevkom! DL te zaščite pač nima!! Res pa je, da je mogoče e- naslove na različne načine spreminjati v različno dolgih časovnih intervalih, a to na vzdevek nima kaj dosti vpliva, če je le ta zaščiten v taki meri, kot je to primer na večini preostalih portalov ! Pa prisrčen pozdrav!
18.3.2015 1 (1) (0)OceniMarko 
Kot poznavalec se popolnoma strinjam z g. Lahom

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava