posavje

O ceni zemljišča za novo knjižnico se bo moral krški župan znova pogajati

20.3.2015 | 13:35 | R. Ž.

Valvasorjeva knjižnica ima premalo prostora, do novogradnje očitno še daleč. (Foto: R. Ž.)

Valvasorjeva knjižnica ima premalo prostora, do novogradnje očitno še daleč. (Foto: R. Ž.)

Krško - Na včerajšnji 4. redni seji krškega občinskega sveta člani in članice pri točkah, kjer so obravnavali letni program izobraževanja odraslih in višini financiranja posameznih programov v letošnjem letu, pa pri letnem poročilu posavskega medobčinskega inšpektorata in informaciji o vključenosti krške občine v družbo CeROD, večinoma niso veliko razpravljali. Več besed in časa pa so namenili predlogu sklepa o nakupu nepremičnin in parcel, kjer je že nekaj časa načrtovana novogradnja krške knjižnice.

Ta ima sedaj prostore v Kapucinskem samostanu, za svoj razvoj in nadaljnje aktivnosti pa v prihodnosti potrebuje več prostora. Prav tako se leta 2025 izteče pogodba o brezplačnem najemu, ki je bila sklenjena leta 1980 med občino in Kapucinskim provinciatom. Občinski svet je že leta 2005 sprejel sklep o izboru lokacije za novo knjižnico, ki je prav tako v starem mestnem jedru. Kljub temu, da zemljišč, ki se nahajajo za starim gostiščem Komočar, občina še ni imela v lasti, je že leta 2010 na upravno enoto vložila vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

V vmesnem času je uspela pridobiti večino zemljišč, potrebnih za gradnjo, v bodoče pa namerava od Ane Komočar odkupiti še nepremičnini v izmeri 266 kvadratnih metrov in parcelo, veliko 643 kvadratnih metrov. Po dolgih pogajanjih z lastniki, pa tudi zato, ker predmeti nakupa niso bili prosti hipotekarnih bremen, nakup do danes ni sklenjen. Sedaj pogoji za to so, zato je občinska uprava svetnikom in svetnicam predlagala sklep, s katerim bi pooblastili župana, da opravi nakup po ceni 185.000 evrov. Gre za ceno, s katero se je že aprila lani strinjal občinski svet.

A prav pri ceni se je včeraj zapletlo. Večina svetnikov in svetnic je namreč menila, da so na trgu nastopile drugačne okoliščine, zato bi morala občina kupovati po cenah, ki jih določa GURS. Te so namreč nižje od predlaganih. Po dolgi razpravi so končno sprejeli drugačen sklep, s katerim so pooblastili župana Mirana Stanka, da se z lastnico pogaja za nižjo ceno, o kateri bo občinski svet naknadno razpravljal.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava