novice

Zdravniki pri nabiranju čemaža svetujejo previdnost

24.3.2015 | 08:05 | STA

Zgoraj jesenski podlesek, spodaj čemaž. (Foto: Center za zastrupitve, arhiv DL)

Zgoraj jesenski podlesek, spodaj čemaž. (Foto: Center za zastrupitve, arhiv DL)

Ljubljana - S prihodom pomladi so ljudje pričeli nabirati čemaž oz. medvedov luk, ki je v zadnjih 20 letih zelo priljubljena užitna divja rastlina. Zato v centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana opozarjajo nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica.

Vodja centra za zastrupitve Miran Brvar je povedal, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje, so danes sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

V zadnjem desetletju so v centru za zastrupitve po navedbah Brvarja zdravili 20 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, pri čemer sta dva umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Poleg tega so v centru za zastrupitve v tem obdobju zdravili še 14 bolnikov, ki so se zastrupili zaradi zamenjave čemaža in strupene čmerike, vendar nihče ni umrl, je dodal Brvar.

Zastrupitev z jesenskim podleskom sicer poteka v več fazah. Od dveh do dvanajst ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino v centru za zastrupitve priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali, so svetovali v UKC Ljubljana.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava