dolenjska

SMC: Več za rojstvo otroka, kulturo in kolesarske steze

25.3.2015 | 18:00 | B. B.

Pod predlagane amandmaje so se podpisali novomeški svetniki SMC Mateja Kovačič in Borut Škerlj (oba na sliki) ter Mojca Špec Potočar. (Foto: B. B., arhiv DL)

Pod predlagane amandmaje so se podpisali novomeški svetniki SMC Mateja Kovačič in Borut Škerlj (oba na sliki) ter Mojca Špec Potočar. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Svetniška skupina SMC je pred jutrišnjo zaključno obravnavo proračuna občine za leto 2015 vložila tri amandmaje. V prvem predlaga, da bi občina denarno pomoč ob rojstvu otroka z 200 povečala na 300 evrov, v drugem povečanje sredstev na postavkah KC Janeza Trdine, Dolenjski muzej, APT in Novomeški poletni večeri, v tretjem pa povečanje postavke izgradnja kolesarskih stez.

Povečanje pomoči ob rojstvu otroka za 100 evrov bi pomenilo povišanje proračunske postavke z 71 na 101 tisoč evrov, denar za to pa bi v SMC vzeli s postavke splošna proračunska rezervacija.

»Višina sedanje pomoči je med nižjimi med mestnimi občinami. Ker dobi občina na vsakega rojenega novorojenca glavarino okoli 500 evrov, dejansko ne povrne niti zneska, ki ga prejme za novega občana. Predlagana višina je primerljiva z večino mestnih občin. S prispevkom se bo položaj novorojenčkov nekoliko uravnotežil s prispevki, ki jih občina zagotavlja starejšim,« so zapisali v obrazložitvi.

Nižanje sredstev za kulturne zavode (KC, muzej, APT) na račun praznovanja 650. obletnice mesta je za SMC nesprejemljivo, saj to pomeni, »da se sistemsko spreminja in znižuje financiranje kulturnih institucij.« Predlagajo povečanje financiranja na lansko raven in podvojitev postavke Novomeških poletnih večerov, potrebnih 61.000 evrov pa bi premestili s postavke praznovanja 650. letnice, ki bi po novem znašala 369.000 evrov.

V SMC bi krepko povečali tudi postavko izgradnja kolesarskih stez, in sicer s 85 na 250 tisoč evrov. To utemeljujejo z oceno, da bi občina iz programa za varstvo zraka svoj vložek na tem področju lahko početverila. Denar bi vzeli s postavk za investicijsko vzdrževanje občinske uprave (predlagajo nižanje za 110.000 evrov in vrnitev na lanski nivo) in dvorana Portoval (55.000 evrov).

‹ nazaj

Komentarji (7)

25.3.2015Ocenisamo vprašam 
Kakšna dvorana Portoval ?
25.3.2015 3 (3) (0)OceniBorut 
A to je tisti Škerl, ki je s "strokovno ekspertizo" utemeljeval, da je dvokratno plačevanje najemnine za RIC OK?
25.3.2015OceniFiškal 
To je tisti Škerl, ki je odvetnik. In to zelo dober ...
25.3.2015 3 (3) (0)OceniBorut 
Fiškal ja za svoj žep in na račun davkoplačevalcev?
25.3.2015 1 (1) (0)OceniFiškal 
Saj poznaš kako je z advokati. Vedno pravijo - mi bomo dobil! In oni vedno dobijo, ne glede na izid pravde. Ti proti Škerlu gotovo izgubiš! Previdno o odvetnikih ;-))!
25.3.2015Ocenijože 
Pozicija ne nasedajte takim rožicam in tega ne podprite, ko bo pa vec denarja pa vem da boste to sami predlagali večje postavke
26.3.2015Oceniadvokatski vic 
ki morda zna biti v določenih zadevah, celo resničen: če imate težave, si priskrbite advokata in imeli boste še več težav, vendar boste imeli advokata. Navedeno pa se NE nanaša na g. Škerlja, ki je fajn in prijeten gospod.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava