kronika

Policija zanikala navedbe Večernjih novosti o neprimernem ravnanju slovenske mejne policije

28.3.2015 | 11:15 | STA, M.Ž.

Foto: PMP Obrežje

Foto: PMP Obrežje

Novo mesto, Obrežje - Beograjske spletne Večernje novosti so včeraj poročale o dogodku, ki naj bi se na mejnem prehodu Obrežje zgodil 19. marca. Slovenski policist naj bi namreč štirinajstim srbskim državljanom, ki so se tja pripeljali z avtobusom, neprimerno zavrnil in prepovedal vstop v državo. Na novomeški Policijski upravi so navedbe zanikali.

Kot pišejo Večernje novosti, naj bi po navedbah zavrnjenih potnikov na mejnem prehodu Obrežje 19. marca ponoči slovenski policist brez pojasnila skupini Beograjčanov iz več avtobusov prepovedal vstop v Slovenijo. Zavrnjene potnike naj brez kakršnega koli razloga tudi maltretiral, so med drugim zapisali v srbskem mediju.

Z novomeške PU so sporočili, da so glede zavrnitve štirinajstih srbskih državljanov in drugih navedb v enem izmed srbskih medijev natančno preverili vse razpoložljive vire informacij. Pri tem so ugotovili, da je večina navedb napačnih, javnost pa tako ni bila objektivno seznanjena.

Po opravljenih razgovorih s policisti postaje mejne policije Obrežje in pregledu policijskih evidenc ter posnetkov varnostnih kamer lahko namreč zatrdijo, da policisti štirinajstim državljanom Srbije na mejnem prehodu za mednarodni cestni promet v noči na 19. marec niso zavrnili vstopa na schengensko območje.

Državljan Srbije, ki ga izpostavljajo v prispevku, je na slovensko mejo z avtobusom pripotoval v noči na 23. marec. Policisti, ki so v skladu z določili schengenskega zakonika opravili mejni nadzor, so vstop v državo zavrnili le dvema potnikoma tega avtobusa.

Zaradi spoštovanja določil zakona o varstvu osebnih podatkov podrobnih razlogov zavrnitve ne morejo pojasnjevati, nedvomno pa so bili ti zakoniti, so poudarili. Mejni nadzor, ki so ga 23. marca izvedli v omenjenem avtobusu, sodi med redno in običajno delo mejne policije, par slovenskih policistov pa ga je kot običajno opravil s sodelovanjem dveh hrvaških kolegov.

Navedbe o zavrnitvi štirinajstih srbskih državljanov in datumu zavrnitve srbskega državljana torej ne držijo. Drugih navedb srbskega medija pa slovenskega policija ne more preveriti, so še zapisali na novomeški PU.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava