dolenjska

Vrt na balkonu, strehi, steni?

3.4.2015 | 08:10 | B. D. G.

Izmenjevalnica semen (Foto: B. D. G.)

Izmenjevalnica semen (Foto: B. D. G.)

Novo mesto - V prostorih novomeškega hostla Situla je nedavno beseda tekla o pridelavi zdrave hrane v urbanih okoljih, hkrati pa je precej pozornosti obiskovalcev zbudila tudi izmenjava semen in nekaterih sadik zelenjave.

Organizator dogodka je bilo Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine, pri organizaciji pa so pomagali še: Zveza društev za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda-Demeter Slovenija, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Regijski NVO center in Društvo Ajda Dolenjska.

Tudi v Sloveniji in prav tako v naši regiji je vse več zanimanja za lastno pridelavo hrane, za katero vemo, kakšna je ter kako in s čim smo jo vzgojili. Ker v urbanih naseljih ni veliko možnosti za "kmetovanje", velja razmisliti, kako bi lahko za pridelavo izkoristili balkone, stene, ograje, strehe, terase, pa tudi  tudi vrtičke, parke in druge mestne površine.

Dr. Gojko Stanič, "vrtnar s strehe"

Dr. Gojko Stanič, "vrtnar s strehe"

O tem, kako to početi, je Novomeščanom predaval dr. Gojko Stanič, lastnik vrta na strehi in avtor knjige Sonaravni vrt na strehi. Kot pravi, na strehe ali balkone lahko zasadimo prehrambne rastline, jih sonaravno pridelamo in s tem dosegamo večjo samooskrbo in dostopnost do zdrave prehrane. Govoril je o izkoriščanju horizontalnih in vertikalnih površin za gojenje zelenjave in tudi sadja, kar nam lahko nudi pridelek skozi celo leto.

Že pred predavanjem in po njem je bilo živahno na izmenjevalnici semen, v kateri so si udeleženci dogodka izmenjali avtohtona, ekološko in biodinamično pridelana semena za lastno pridelavo zdrave hrane.

‹ nazaj

Galerija (15)

menjava semen 01
menjava semen 02
menjava semen 03
menjava semen 04
menjava semen 05
menjava semen 06
menjava semen 07
menjava semen 08
menjava semen 09
menjava semen 10
menjava semen 11
menjava semen 12
menjava semen 13
menjava semen 14
menjava semen 15

Komentarji (2)

3.4.2015Oceniincam 
Pohvala organizatorju,bilo je zanimivo.
3.4.2015Ocenialenka 
ja itak da je bilo zanimivo pa tuti razburljivo. ves čas sem bila vzburjena

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava