dolenjska

Presegli slovensko povprečje

7.4.2015 | 14:25 | STA, M. M.

Z današnje novinarske konference... (Foto: B. B.)

Z današnje novinarske konference... (Foto: B. B.)

Otočec, Novo mesto - Program Podjetno v svet podjetništva, ki ga v jugovzhodni Sloveniji zadnji leti vodi Razvojni center Novo mesto, je pri prvih štirih od skupaj petih skupin udeležencev zabeležil 70-odstotno uspešnost. Izid je za skoraj 14 odstotkov presegel državno raven, od 40 udeležencev se jih je 30 odstotkov samozaposlilo, dve petini pa odprlo lastna podjetja.

Vodja regijskega programa Podjetno v svet podjetništva Darja Smiljić je na današnji novinarski konferenci ob zaključku programa poudarila, da je njihov izid presegel slovensko povprečje, ki je glede uspešnosti programa sredi marca letos doseglo 56,3 odstotka.

V zadnji skupini programa sta bila doslej uspešna dva udeleženca. Eden že deluje kot samostojni podjetnik, drugi kot samostojni podjetnik izvaja dopolnilno dejavnost, sicer pa do avgusta pričakujejo še vsaj štiri odprtja novih podjetij, je dodala.

Ker za nadaljevanje oz. letošnjo izvedbo programa še nimajo zagotovljenega denarja, ga letos tudi končujejo. Njihovi napori za nadaljevanje pa bodo usmerjeni predvsem v izboljšanje postopkov izbire kandidatov, v okrepitev kakovosti programa in v več povezovanja z okoljem, zlasti z gospodarstvom.

Sicer pa mladim udeležencem, tudi če svojih zamisli ne uresničijo, vključitev v omejeni program prinese spoznanje, da je v poslu in sploh v življenju pomembna lastna dejavnost, je ocenila.

Program zapuščajo tudi opremljeni s tem spoznanjem, z novim znanjem in s samozavestjo, drznejši ter pogumnejši. Kako odpreti podjetje ali najti zaposlitev, pa zanje ni več nedosegljiva želja, temveč le vprašanje časa, je še povedala Smiljićeva.

Po podatkih novomeškega razvojnega centra program mladim do 35 let starosti z najmanj višješolsko izobrazbo pomaga oblikovati lastne podjetniške poklicne poti. Izvajajo ga pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki zagotavlja 15 odstotkov zanj potrebnega denarja, razliko pa dobijo iz evropskega socialnega sklada.

Vseslovenski projekt vodi 12 regionalnih razvojnih agencij, katerih vodilni partner je Regionalni center za razvoj iz Zagorja. Na državni ravni je bilo doslej v program vključenih 360 udeležencev, njegova skupna vrednost znaša nekaj manj kot 4,13 milijona evrov.

Na regionalni ravni udeleženci programa z območja ožje Dolenjske predstavljajo nekaj več kot 71 odstotkov, Belokranjcev je bilo nekaj več kot 21 odstotkov, slabih osem odstotkov pa predstavljajo udeleženci kočevsko-ribniške podregije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava