dolenjska

Prihaja 4. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

8.4.2015 | 13:10 | B. B.

Utrinek z lanskega Krkinega Tedna humanosti in prostovoljstva (Foto: Krka, arhiv DL)

Utrinek z lanskega Krkinega Tedna humanosti in prostovoljstva (Foto: Krka, arhiv DL)

Novo mesto - V tednu pred svojim rojstnim dnem bo Krka med 13. in 18. aprilom pripravila četrti teden humanosti in prostovoljstva. "V Krki se zavedamo, da je vse več ljudi brez dela in da si le težko privoščijo nekatere dobrine, in številni krkaši so že vrsto let dejavni tudi na humanitarnem področju. Ker želimo narediti še več, smo se povezali s humanitarnimi organizacijami - Karitasom, Rdečim križem, domovi starejših, šolami itd. in jih vprašali, kaj potrebujejo. Skupaj smo določili aktivnosti in, ker je teh veliko, jih bomo strnili v en teden. Potekale bodo od ponedeljka do sobote, ko bomo teden končali z dnevom odprtih vrat," pravi Elvira Medved, vodja Krkine službe za odnose z javnostmi.

Teden humanosti in prostovoljstva je med krkaši že zelo prepoznaven. Doslej jih je sodelovalo že več kot 2.500, se pravi vsak drugi v Sloveniji. Prvo leto jih je bilo 600, drugo 700, tretje 900, letos jih je prijavljenih že več kot 1.100. "Več kot nas je, več lahko naredimo," je zadovoljna Elvira Medved.

Krkaši bodo cel teden zbirali oblačila, čevlje, šolske in higienske potrebščine, knjige, hrano za male živali. Darovali bodo kri, obiskali devet domov starejših občanov. Letos bodo potrebščine zbirali na več lokacijah kot doslej, poleg Ločne tudi v Plavi laguni, mestu, Bršljinu, Sintezi v Krškem, vseh obratih Term Krka, zbiranje pa bodo omogočili tudi v popoldanskih urah in drugi izmeni.

Na Rdečem križu in Karitasu bodo zbrane potrebščine sortirali, pomagali pa bodo tudi pri pakiranju živilskih paketov pomoči.

Z Rdečim križem bodo izvedli tudi nekaj pomoči na domu, kjer bodo pomagali pri spomladanskih opravilih, lani so nekje napeljevali celo elektriko. V varstveno-delovnih centrih bodo poskrbeli za animacijo in delavnice, v domovih starejših občanov bodo izvajali program za urjenje spomina in kulturni program s svojim pevskim zborom in pihalnim orkestrom.

Na šolah s prilagojenim programom bodo pripravili različna zanimiva predavanja, npr. o potapljanju in žuželkah, ponekod bodo poskrbeli tudi za planetarij. Sodelavci iz programa veterine bodo obiskali zavetišče za konje v Velenju, kjer bodo pomagali oskrbeti živali.

Krkaši so v prvih treh letih darovali 317 litrov krvi, zbrali 8,5 tone oblačil in potrebščin, na Rdečem križu in Karitasu sestavili za 15 ton živilskih paketov, zbrali 1,4 tone hrane za male živali, obiskali 22 domov starejših občanov in šest varstveno-delovnih centrov.

Teden bodo končali v soboto z dnevom odprtih vrat, na katerega so letos povabili gasilce iz vse Slovenije in člane združenj različnih vrst bolnikov, ki si bodo ogledali novo tabletarno Notol 2. Postavili bodo tudi šotor za meritve, predstavili svojo gasilsko enoto in pripravili predavanja o zdravilih brez recepta.

Krka je s Tednom humanosti in prostovoljstva uvrstila med tri finaliste nedavno končanega tekmovanja za Zlato prakso, ki poteka v okviru nagrade Zlata nit.

Dopoldanske aktivnosti zaposlenih bodo štele v delovni čas, v teden prostovoljstva pa se bo vključilo tudi vodstvo.

V Krki sicer občasno zbirajo tudi pomoč za sodelavce, ki so jih prizadele naravne nesreče. "Veliko nas je in zberemo tudi po nekaj deset tisoč evrov," pravi Medvedova.

V Tednu humanosti in prostovoljstva bodo v nekoliko manjšem obsegu sodelovale tudi njihove hčerinske firme in podružnice na Poljskem, v Rusiji, na Madžarskem in Slovaškem.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava