dolenjska

Obiskali novega kralja cvička

23.4.2015 | 18:00 | M. L.

Franc Kobe (Foto: M. L.)

Franc Kobe (Foto: M. L.)

Z leve: Maja Žibert, Clika, Franc in Katja Kobe in Janez Colnar (Foto: M. L.)

Z leve: Maja Žibert, Clika, Franc in Katja Kobe in Janez Colnar (Foto: M. L.)

Samo Hudoklin, Janez Colnar in Jože Simončič. (Foto: M. L.)

Samo Hudoklin, Janez Colnar in Jože Simončič. (Foto: M. L.)

Gabrje - Potem ko so včeraj ob koncu dvodnevnega ocenjevanja vin v okviru 43. tedna cvička izbrali Franca Kobeta z Jugorja (v občini Novo mesto) za letošnjega kralja cvička, so predstavniki organizatorjev tedna cvička Kobeta popoldne tudi obiskali. Vinogradnik jih je sprejel v zidanici v Gabrju v Gabrski gori v Supatu, kjer ima enega od vinogradov.

V delegaciji, ki je prišla čestitat izbranemu vinogradniku in vinarju, so bili med drugimi predsednik in podpredsednik zveze društev vinogradnikov Dolenjske, Matjaž Jakše in Miran Jurak, direktor novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda Jože Simončič, vodja ocenjevanja vin za 43. teden cvička Samo Hudoklin, kralj cvička 2014 Janez Colnar, 16. cvičkova princesa Maja Žibert in ambasador cvička in pisec več knjig cvičku in vinogradništvu Ivo Kuljaj, ki se jim je pridružil tudi predsednik krajevne skupnosti Gabrje Rok Mežnar.

Vzorcev, med katerimi se je potegovalo za odličja tudi Kobetovo vino, je bilo po besedah predsednika ocenjevalne komisije 43. Tedna cvička Sama Hudoklina 643, od tega kar 357 cvičkov.

V zvezi s Kobetovim vinom je rekel, da je po dotedanjih, neuradnih, podatkih ocena kralja cvička 16,33 točke, kar je izjemen rezultat za letošnji letnik. Hkrati je to tudi najvišja ocena ocenjevanja.

Direktor kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič pa je rekel, da so kot ustanova, ki je vodila ocenjevanje, veseli letošnjega zmagovalca. »Vino je nekoliko drugačno od prejšnjih, torej tukaj Dolenjska kaže vso raznolikost, ki jo ima,« je poudaril.

Čestitke k uspehu Jugorčana Franca Kobeta, krajana krajevne skupnosti Gabrje, je izrekel tudi njen predsednik Rok Mežnar.

Podpredsednik zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je izrazil veselje nad letošnjim izidom ocenjevanja. »Tak izbor je v redu. Naslov je dosegel eden manjših vinogradnikov. Pri tem izstopa tudi zato, ker je z nekega drugega območja, iz Podgorja,« je rekel Jurak. Kot je povedal, bo med dogodki, ki bodo še sledili v okviru 43. tedna cvička, letošnja novost, srečanje vinogradniških pevskih zborov, ki bo v soboto, 23. maja, v kulturnem domu v Trebnjem. V soboto, 30. maja, bo vrhunec tedna cvička, to je izbor cvičkove princese. »Ocenjujem, da kljub temu, da do sedaj nimamo prijav kandidatk za 17. cvičkovo princeso, bomo dobili v podaljšanem roku do 1. maja vsaj dve ali tri kandidatke. Mogoče lahko napovem, da bomo mogoče imeli letos nekaj posebnega. Kajti hčerka letošnjega kralja cvička že skoraj razmišlja, da bi se prijavila v tem podaljšanem roku. In če se bo odločila za kandidaturo, bomo v vodstvu zveze zelo veseli,« je rekel Jurak.

Kobetovi, Franc ter njegovi žena Cilka, že omenjena hčerka Katja in sin Davor, so bili včerajšnje novice o izboru njihove vina in popoldanskega obiska številčne delegacije veseli. Zveneči naslov jim pomeni priznanje za delo v vinogradu in pozneje v zidanici z negovanjem vina.

‹ nazaj

Galerija (17)

IMG_4636 pri kralju  (1)
IMG_4636 pri kralju  (10)
IMG_4636 pri kralju  (12)
IMG_4636 pri kralju  (13)
IMG_4636 pri kralju  (14)
IMG_4636 pri kralju  (15)
IMG_4636 pri kralju  (16)
IMG_4636 pri kralju  (18)
IMG_4636 pri kralju  (19)
IMG_4636 pri kralju  (2)
IMG_4636 pri kralju  (20)
IMG_4636 pri kralju  (3)
IMG_4636 pri kralju  (4)
IMG_4636 pri kralju  (5)
IMG_4636 pri kralju  (7)
IMG_4636 pri kralju  (8)
IMG_4636 pri kralju  (9)

Komentarji (3)

24.4.2015Ocenisila 
Naj se vprašajo zakaj se nobena ne prijavi?
24.4.2015OceniGabrc 
Iskrene čestitke! Cviček od Kobetovih je res enkraten. Vem da ga zelo uspešno prodaja tudi na Gorenjsko.
25.5.2015Ocenidalenc 
Še zmeraj nimajo kandidatk za princeso,zakaj neki?????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava