posavje

Predstavili prireditve ob 500-letnici kmečkega upora

11.5.2015 | 17:20 | M. Luzar

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - V Posavskem muzeju Brežice so na današnji konferenci za novinarje predstavili vseslovenski projekt Le vkup 1515-2015, s katerim bo več muzejev in drugih ustanov v Sloveniji zaznamovalo 500-letnico kmečkega upora 1515.

Grad Brežice, v katerem je Posavski muzej Brežice. (Foto: M. L.)

Grad Brežice, v katerem je Posavski muzej Brežice. (Foto: M. L.)

Obletnici namenjajo več dejavnosti in dogodkov, kot je povedala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Program, ki ga usklajuje Posavski muzej Brežice, pripravljajo Arhiv Slovenije, Kozjanski park, Kulturni dom Krško z enotama Mestni muzej krško in Grad Rajhenburg, Narodni muzej Slovenije, ljubljanska filozofska fakulteta z oddelkoma za etnologijo in kulturno antropologijo ter zgodovino, osnovna šola Brežice, pokrajinska muzeja Celje in Kočevje, Slovenska matica, zgodovinski arhiv Celje, zgodovinski inštitut Milka Kosa pri ZRC SAZU, zavod za šolstvo in drugi.

Že to soboto dopoldne bodo, kot je povedala ravnateljica osnovne šole Brežice Marija Lubšina Novak, odprli v Viteški dvorani Posavskega muzeja razstavo del likovnega digitalnega natečaja slovenskih šol.

Na dvorišču gradu Brežice bodo po besedah vodje brežiške območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Simone Rožman Strnad 19. junija ob 20. uri organizirali proslavo, katere program bodo izvedli glasbeniki in drugi umetniki iz Posavja. Glavni govornik bo zgodovinar Vasko Simoniti. Pred proslavo bo ob 19. uri predaval Boris Hajdinjak.

V Posavskem muzeju Brežice bo 9. in 10. novembra znanstveni simpozij ob 500-letnici upora.

Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič je poudaril, da bodo v novembru študentje etnologije in kulturne antropologije izvedli terensko raziskavo o identiteti kmetov in drugih prebivalcev Posavja in Kozjanskega. Po navedbah direktorice Pokrajinskega muzeja Kočevje Vesne Jerbič Perko je ta ustanova sredi aprila odprla razstavo o 500-letnici kočevskega puntarstva.

Med drugim bo v okviru 500-letnice upora izšel v Brežicah 11. junija Puntarski časopis. Posavski muzej Brežice in Grad Rajhenburg pripravljata Puntarsko pot, ki bo povezovala pomembne kraje od Kočevja do Celja, povezane s kmečkim uporom 1515. Pohod po poti bo oktobra.

Obletnico zaznamujejo tudi s posebnim logotipom, katerega avtorica je Vesna Zakonjšek iz Kozjanskega parka.

Na tiskovni konferenci je uvodoma spregovoril brežiški župan Ivan Molan. »Letos je obletnica dogodkov, ki pomenijo konec nekega trpljenja,« je dejal. Kot je poudaril, se bo v Brežicah v tem okviru zvrstila vrsta dogodkov. »Tako dogajanje kaže med drugim, da smo v Brežicah dobri organizatorji,« je dejal župan.

Zvočni zapisi

O logotipu ''Le vkup'' avtorica logotipa Vesna Zakojšek

‹ nazaj

Galerija (2)

Alenka Černelič Krošelj
IMG_5360 upor 500 let (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava