dolenjska

Pozivi k izboljšanju razmer, priznanje tudi za Karmen Janežič

12.5.2015 | 12:10 | M. M., STA

Karmen Janežič (vir fotografije: SB Novo mesto)

Karmen Janežič (vir fotografije: SB Novo mesto)

Ljubljana, Novo mesto - Mednarodni dan medicinskih sester, ki poteka danes, je letos posvečen prizadevanjem za varno, učinkovito skrb za ljudi z optimalnimi viri - kadrovskimi, materialnimi in finančnimi. V zbornici zdravstvene in babiške nege opozarjajo, da poslabšanje razmer v zadnjih letih v zdravstvu občutijo tako bolniki kot izvajalci zdravstvene nege.

Kot poudarjajo v zbornici, so zdravstveni delavci na deloviščih izčrpani in jih zaradi večletnega nezaposlovanja primanjkuje. Trenutno po podatkih zbornice primanjkuje okoli 2300 izvajalcev zdravstvene nege, ob tem pa se urniki zaposlenih zaradi preobremenjenosti dostikrat ne izidejo več. Zato pozivajo k nujnemu sprejetju kadrovskih normativov.

Po njihovem mnenju je bistvenega pomena, da oblikovalci politik medicinske sestre enakovredno vključujejo ne le v izvajanje, ampak tudi v organizacijo in vodenje zdravstvene oskrbe ter s tem izgradijo učinkovit in stroškovno zdržen zdravstveni sistem.

V zbornici ob današnjem mednarodnem dnevu pozivajo odločevalce, naj pretehtajo njihove pobude in predloge za reševanje zdravstva iz krize.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije ob današnjem dnevu opozarjajo na poslabševanje položaja zaposlenih ter vse bolj nevzdržne razmere v babiški in zdravstveni negi. Zaradi tega se v sindikatu že pojavljajo resna razmišljanja o pripravi in izvedbi sindikalnih aktivnosti.

Če do junija ne bo dogovora glede standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi, bodo v sindikatu začeli priprave na stavko, so zapisali v sporočilu za javnost.

Priznanje tudi za Karmen Janežič

Včeraj in danes na Brdu pri Kranju poteka kongres pod geslom Z optimalnimi viri do učinkovite zdravstvene in babiške nege. Udeležilo se ga bo okoli 300 udeležencev, ki bodo prisluhnili preko 60 domačim in tujim predavateljem.

Na drevišnji slovesni akademiji, kateri se bo pridružila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, bodo desetim medicinskim sestram podelili najvišja priznanja Zlate znake, in sicer Majdi Cotič Anderle, Karmen Janežič, glavni medicinski sestri internega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto, Stanki Košir, Slavici Mankoč, Nataši Medved, Zdenki Mrak, Juditi Slak, Miri Slak, Majdi Topler in Ivanki Videčnik. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa bo letos prejela Majda Gorše.

Mednarodni dan medicinskih sester se praznuje 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820-1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava