kultura

Odprli razstavo Antona Repnika

22.5.2015 | 13:00 | J. S.

V trebanjski galeriji likovnih samorastnikov so odprli razstavo Antona Repnika. (Foto: J. S.)

V trebanjski galeriji likovnih samorastnikov so odprli razstavo Antona Repnika. (Foto: J. S.)

Anton Repnik

Anton Repnik

Slavko Pregl

Slavko Pregl

Trebnje - Ob 80-letnici Antona Repnika, enega najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih samorastnikov, so sinoči v trebanjski galeriji likovnih samorastnikov odprli razstavo njegovih del. Gre za 36 del, ki podrobneje prikazujejo zadnje ustvarjalno obdobje tega velikega naivnega umetnika, na ogled pa bodo do 11. oktobra.

Avtorja in njegova izbrana dela je predstavil Slavko Pregl, član strokovnega sveta trebanjske galerije in avtor razstave. »Repnik je zanesljivo eden stebrov slovenske naivne umetnosti. Je neponovljiv in to je značilnost velikih slikarjev te zvrsti, kajti mnogi poskušajo, morda tudi v njegovi bližini, slikati kot on, ampak tako ne zna nihče,« je dejal Pregl.

Repnik je sicer avtor več kot 2000 del, zato razstave ni bilo lahko postaviti, je še dejal njen avtor. Med izbranimi temami so tako ljubezen pa položaj in trpljenje malega človeka. »Naslednja tema je veselje - kljub težkemu delu na Zemlji, kljub zgaranim rokam, namreč pride trenutek, ko ljudje zapojejo, zaigrajo, zaplešejo. Tema je tudi cvetje, ki je simbol lepega. Ko govorimo o Repniku in Koroški, pa ne moremo mimo slavne trojice Repnik-Pečko-Tisnikar in sijajno je, da je Repnik naslikal Tisnikarja in ne obratno,« je o razstavi še povedal Pregl.

Anton Repnik se je rodil 13. decembra leta 1935 v Sv. Vidu pri Vuzenici, danes pa živi in ustvarja na Muti. Intenzivno je najprej začel risati po koncu druge svetovne vojne, leta 1962 je svoja dela pokazal znanemu koroškemu slikarju Karlu Pečku, ki ga je spodbujal na umetniški poti, in začel še slikati. Leta 1963 je slike prvič predstavil javnosti, leta 1970 je postal član Društva slovenskih likovnih umetnikov. Ilustriral je več knjig, med drugim Martina Krpana za eno od tujih založb, knjigo Petre s tepke Marjana Pungartnika, Vorančeve Samorastnike, na Nizozemskem v kraju Orvelte pa je leta 1997 v sodelovanju s pesnikom Tonom Petersom izdal zbirko linorezov in pesmi v omejeni izdaji 50 kosov. Prejel je tudi več nagrad doma in na tujem.

Sinočnjo razstavo je slavnostno odprl župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, kulturni program pa je pripravila Glasbena šola Trebnje.

‹ nazaj

Galerija (16)

razstava antona repnika 001
razstava antona repnika 002
razstava antona repnika 003
razstava antona repnika 004
razstava antona repnika 005
razstava antona repnika 006
razstava antona repnika 007
razstava antona repnika 008
razstava antona repnika 009
razstava antona repnika 010
razstava antona repnika 011
razstava antona repnika 012
razstava antona repnika 013
razstava antona repnika 014
razstava antona repnika 015
razstava antona repnika 016

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava