gospodarstvo

Akumulacijo HE Brežice naj bi gradil Riko

26.5.2015 | 09:15 | STA

Gradbišče HE Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

Gradbišče HE Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

Krško/Brežice - Akumulacijski bazen z visokovodnim razbremenilnikom za hidroelektrarno (HE) Brežice bo, če ne bo pritožb, gradil Riko. Ponudil je izvedbo za nekaj več kot 65,71 milijona evrov, so v krškem javnem podjetju Infra, ki je zadolženo za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, potrdili za STA. Pritožbeni rok poteče 3. junija.

V pravni službi Infre so povedali, da so izbranega izvajalca in njegovega tekmeca glede izbire pisno obvestili v četrtek, včeraj pa so prejeli povratnice s potrdilom o prejetju. Informacij glede izbire izvajalca pred tem niso želeli dati, so dejali.

Kot so dodali, so kot najcenejšega ponudnika izbrali Riko, ki je oddal tudi najpopolnejšo ponudbo. Če ne bo pritožb, pa naj bi s to družbo po 3. juniju podpisali pogodbo in čim prej začeli z delom.

V Infri so sicer 9. aprila odprli ponudbe, ki so prispele na marca podaljšani razpis za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za HE Brežice. Prejeli so dve ponudbi, zahtev za revizijo niso dobili.

Prejeli so ponudbi ponudnikov, ki sta se za omenjeno gradnjo potegovala že ob novembrskem razpisu. Družbe Riko, ki je potem, ko je prvič ponujala izvedbo za nekaj manj kot 70 milijonov evrov brez davka, ponudila izvedbo za nekaj več kot 65,71 milijona evrov, in skupine ponudnikov z vodilnim partnerjem CGP iz Novega mesta, katere nova ponudbena vrednost je brez davka znašala nekaj manj kot 66,69 milijona evrov.

V skupini družbe CGP so še krški Kostak in velenjski RGP, prva ponudba te skupine pa je brez davka znašala nekaj manj kot 78 milijonov evrov.

V Infri so aprila povedali, da pričakujejo, da bodo po odločitvi za izvajalca s tem kmalu podpisali pogodbo in začeli z deli. Če se jim bodo napovedi izšle, pa pri projektu gradnje akumulacije ne bo večjih zamud. Kot je znano, te lahko namreč družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi mesečno povzročijo do pol milijona evrov izgube.

Infra je sicer za novembra objavljeni razpis dobila dve ponudbi in pritožbe treh izvajalcev, ki se na razpis niso prijavili. Glede na zahteve državne revizijske komisije so nato razpisno besedilo v zahtevanih delih popravili in razpis podaljšali do 8. aprila.

Direktor Infre Vojko Sotošek je ob podaljšanju razpisa pojasnil, da so se za podaljšanje razpisa in ne za njegovo ponovitev odločili, da bi čim bolj skrajšali roke za izbiro izvajalca in čim prej začeli z deli. Namreč, po prvotnih načrtih bi se morala ta začeti že aprila. Za podaljšanje razpisa pa so se odločili tudi na podlagi mnenja pristojnih ustanov, je dodal.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava