avto moto

Na Gorjancih močna konkurenca, a malo Slovencev

17.6.2015 | 11:50 | STA, M. M.

Dirko so včeraj predstavili na nov. konferenci v Ljubljani. (Foto: AŠD Novo mesto)

Dirko so včeraj predstavili na nov. konferenci v Ljubljani. (Foto: AŠD Novo mesto)

Ljubljana, Novo mesto - Konec tedna bo na sporedu ena močnejših avtomobilističnih prireditev v Sloveniji. Tradicionalna gorsko-hitrostna preizkušnja Gorjanci bo letos štela za državni prvenstvi Slovenije in Avstrije, evropski pokal in evropsko prvenstvo starodobnikov. Na seznamu prijavljenih je 117 vozil.

Na 4,3 km dolgi progi se bodo merili v slovenskem in avstrijskem prvenstvu, dirka pa bo štela tudi za evropsko prvenstvo starodobnih dirkalnikov in evropski gorsko-hitrostni pokal. V močni konkurenci je kar 35 formul in prototipov.

Prireditelji iz društva SA-I so dirko včeraj predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani. Predsednik organizacijskega obora Viktor Levec je izpostavil predvsem močno udeležbo, ki je v teh za avtomobilske športe težkih časih razveseljiva, po drugi strani pa je zaskrbljujoče, ker je na seznamu samo 19 slovenskih voznikov.

"Letos je pet voznikov manj kot lani, ko je bilo veliko Hrvatov. Letos imamo Avstrijce, zato jih je tudi veliko. Kakovost teh voznikov pa je izjemna. Že samo številka 35 voznikov formul in prototipov je magnet, ki bo, upam, potegnil gledalce in bodo videli lepe vožnje," pravi Levec.

Nekaj težav prirediteljem povzroča tudi cesta. Ta odsek je zelo prometen in obremenjen, posledice pa so poškodbe asfalta. Nekaj najbolj kritičnih mest bodo pred dirko popravili, direktor Samo Golobič pa je poudaril tudi, da so letos še okrepili varnostno plat dirke. Tako bodo namestili dodatne zaščitne ograje, tam, kjer teh ne bo, pa zaščitne bale; poleg tega bodo kamere na šestih najbolj nevarnih odsekih vodstvu dirke pomagale pri nadzoru dogajanja.

"Kot v glavnem vse naše ceste je tudi ta državna cesta v slabem stanju, ker denarja ni dovolj. Tu je veliko tovornega prometa, ki poškoduje cesto. To je težava, nekaj najbolj kritičnih mest bomo popravili, upam, da bo to zagotovilo normalno odvijanje dirke. Več pozornosti pa bo namenjeni še zaščiti nevarnih mest," je Levec povzel večne težave s progo.

Med domačimi aduti bo večkratni prvak Vladimir Stankovič, ki bo nastopil s formulo Coloni JPV. Poudaril je, da se veseli dirke, novega rekorda proge pa kljub močni konkurenci ne pričakuje skupne zmage, a uvrstitev med peterico je zanj realna.

"Gorjanci sodijo med najlepše dirke v Evropi. Lepa proga, pravi vozniški izziv. Rad se vračam, dobra infrastruktura, dobra organizacija, gre za enega večjih dirkalnih dogodkov v Sloveniji. Letošnji seznam prijav je eden najmočnejših v zadnjih letih, 35 formul in prototipov obeta spektakel. Žal sem v svoji kategoriji od Slovencev sam, v ostalih kategorijah pa je le še 18 slovenskih dirkačev, a nimam odgovora, zakaj je tako," pravi Stankovič in o naskoku na rekord dodaja: "Rekord velja že nekaj časa, nekaj sekund pod 1:40. Novega ne pričakujem, ker pa tekmujem v dvolitrski konkurenci, je tudi zame nedosegljiv. Vseeno pa se obeta zelo dober boj."

Dogajanje pred dirko se bo začelo v petek s tehničnimi pregledi, na cesti med Težko Vodo in Velikim Cerovcem pa se bo začelo v soboto, ko bodo na sporedu treningi. V nedeljo pa bodo dirkači odpeljali dve tekmovalni vožnji ob 10. in 13. uri.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava