gospodarstvo

Delničarjem Term Čatež en evro bruto dividende

17.6.2015 | 22:00 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Čatež ob Savi - Delničarji Term Čatež so na današnji skupščini potrdili predlog vodstva družbe, da se od 10,71 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni nekaj manj kot 480.000 oz. en evro bruto na delnico, medtem ko se preostalih 10,22 milijona evrov prenese. Za VZMD je dividenda skromna.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je v sporočilu za javnost poudarilo, da si delničarji Term Čatež tudi letos ne morejo obetati primernih donosov. "Potem ko je VZMD v preteklih letih večkrat opozarjal na skromno dividendo, ki ne odraža uspešnega poslovanja družbe, ter podal s tem povezane nasprotne predloge za izplačilo večjega dela bilančnega dobička, bodo letos delničarji le prejeli skromno dividendo," so dodali.

"Ob tem velja izpostaviti tudi alarmanten, več kot šestmesečni rok za izplačilo dividend, saj morajo biti le te izplačane najkasneje do konca leta. S tem v zvezi VZMD ponovno opozarja na nerazumno podaljševanje rokov za izplačilo dividend," so izpostavili.

Skupščina je danes za predstavnike kapitala v nadzornem svetu imenovala Ado de Costa Petan, Roberta Krajnika, Vladimirja Smolca, Mitjo Gruma in Sama Roša. Štiriletni mandat bodo nastopili 30. januarja prihodnje leto, izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Delničarji so se seznanili s posebno revizijo poslov družbe v zadnjih petih letih, ki jo je izdelala družba Deloitte revizija. Ta na podlagi zbranih informacij ni ugotovila konkretnih kršitev zakonodaje, ugotovitve pa se v večini nanašajo na ureditev internih postopkov poslovanja Term Čatež.

Revizor po navedbah Term Čatež ni ugotovil kršitev zakonodaje pri nakupu delnic Marine Portorož, Terme Čatež v pregledovanem obdobju tudi niso kupovale delnic Dela Prodaje. Pri poslih glede dajanja zavarovanj družbam v skupini ni bilo ugotovljeno, da bi družba zastavljala lastna sredstva oz. da bi bila unovčena poroštva za posojila drugih družb. Po pojasnilih VZMD sta se glasovanja o seznanitvi z revizijo vzdržala Kapitalska družba in Modra zavarovalnica.

Skupščina je upravi in nadzornemu svetu družbe podelili razrešnico za delo v letu 2014 in za revizorja letošnjega poslovanja imenovali družbo PKF.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava