kultura

Drevi začetek prireditev 52. jurjevanja v Beli krajini

23.6.2015 | 11:15 | STA

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Črnomelj - Z občinsko slovesnostjo ob dnevu državnosti in večernim kresovanjem v Črnomlju drevi začenjajo prireditve 52. jurjevanja, ki se letos vrača v tamkajšnje staro mestno jedro. Na tem najstarejšem slovenskem in največjem območnem folklornem festivalu se bodo ob domačih predstavile še folklorne skupine Španije, Srbije, Rusije in Hrvaške.

Po besedah direktorja črnomaljskega Razvojno izobraževalnega centra Bela krajina Petra Črniča bo jurjevanje, ki se končuje v nedeljo zvečer, z vrnitvijo v mestno središče vnovič zaživelo v svoji raznolikosti. Uradno odprtje festivala pripravljajo v petek ob 21. uri, njegova častna gostja bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Festival bodo uradno odprli s tradicionalno folklorno prireditvijo Pleši, Jure, do jutranje ure. Sicer bo Črnomelj s svojo Jurjevanjsko drago in starim mestnim jedrom konec tedna postal 52. folklorna prestolnica Slovenije, njegovi obiskovalci pa bodo v preostalih festivalskih dneh deležni srečanja z raznolikimi kulturami sveta.

V okviru jurjevanja bodo poleg nastopov folklornih skupin pripravili še nastope tamburašev in pihalne godbe, srečanje otroških folklornih skupin Pastirče mlado, razstave in rokodelski sejem domače ter umetnostne obrti, strokovna predavanja ter izobraževanja.

Priredili bodo še glasbene in pevske nastope, manjši festival EtnoFolk ter tradicionalni družinski kolesarski izlet Goni kolo, je še povedal Černič.

Po podatkih prirediteljev bodo prireditve 52. jurjevanja potekale na različnih črnomaljskih prizoriščih. Primerne bodo za najmlajše, mlade in starejše obiskovalce, ki bodo lahko sodelovali tudi v ustvarjalnih in umetniških delavnicah, ali pa se udeležili rekreativno športnih prireditev.

Na prireditvah, ki jih bo obiskal tudi mitološki Zeleni Jurij, pa bodo lahko okušali posebnosti belokranjske kuhinje in tamkajšnje vino.

Prireditelji jurjevanja poleg osrednjega folklornega sporeda pripravljajo še umetniške razstave in pester spremljevalni zabavni program, so še sporočili iz Črnomlja.

Črnomaljsko jurjevanje je član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin - CIOFF oz. International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, priznano pa je na državni in mednarodni ravni.

‹ nazaj

Komentarji (10)

24.6.2015 2 (2) (0)Oceniobčan 
Ko daš kulturnikom proste roke, se zgodi to kar se je letos z jurjevanjem!
24.6.2015 2 (3) (1)Oceniobčan 
čestitam za letošnje Jurjevanje! izvrstno!!
24.6.2015 1 (2) (1)Ocenidež 
Tudi vreme se je zjokalo nad "izvrstnim" jurjevanjem!
24.6.2015Ocenine hvali dneva pred nočjo 
kako izvrstno bo, bomo šele videli
24.6.2015–2 (0) (2)Oceniimam veliko imen a le en obraz ki ga skrivam 
glavno da ti znaš da bo slabo budala
24.6.2015—   (1) (1)Ocenibelokranjc 
Obveščamo vas, da letos Jurjevanja v Jurjevanjski dragi ne bo...
24.6.2015–2 (0) (2)Ocenislavka 
letos bo najslabša jurjavanje,niti en bend ne bo špilal,včasih so vsaj hrvatje,zdj je še to umrlo,banana občina zapufana
25.6.2015 1 (1) (0)Ocenikulti 
Letos bo jurjevanje samo za kulturnike, zato zabave za ljudstvo ne bo !
26.6.2015–1 (0) (1)OceniHayabusa 
Kdor ma željo lahko pride na Moto srečanje MK Divja Jaga,ki bo na športnem letališču Prilozje, 2 dni žive muske,za vse ostalo poskrbljeno,3-4 julij. VSTOP PROST!!!!!!!!!!!! več info na: https://www.facebook.com/mkdivja.jaga?fref=ts event : https://www.facebook.com/events/813771505368108/
26.6.2015—   (1) (1)Ocenierka 
Bravo Črnomaljci. Letošnje Jurjevanje je presežek kulture. Vsaka sprememba je dobrodošla. Tudi VINSKA VIGRED bi morala to narediti. Čestitke organizatorju.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava