avto moto

Slovenci brez finala, Čonda odlično

5.7.2015 | 22:10 | Mitja Pungarčič/Mediamark

Aleksander Čonda (Foto: arhiv DL)

Aleksander Čonda (Foto: arhiv DL)

Gustrow - Na severu Nemčije je včeraj potekala polfinalna dirka Evropskega prvenstva parov v spidveju, na kateri pa kljub briljantnemu nastopu Čonde ekipi ni uspel preboj med prve tri, kar bi pomenilo napredovanje v finale. Poleg odličnega Čonde, ki je bil po beri točk najboljši posameznik dirke, osvojil jih je namreč štirinajst, sta ostala dva predstavnika Slovenije popolnoma odpovedala. Ljubljančan Maks Gregorič je zbral vsega tri točke, mladi Laščan Nick Škorja pa je nastopil kot menjava za Gregoriča le enkrat in prav tako ostal brez osvojenih točk. Mesta na zmagovalnem odru in s tem napredovanje v finale so si zagotovili Ukrajina, ki je s petindvajsetimi točkami slavila zmago, drugo mesto in le točko manj je zasedel domači nemški par, tretji pa je bil par iz Latvije.

Sicer lahko omenimo, da je selektor Kalin imel večjo možnost izbire, a je pri nekaterih naših tekmovalcih dobil negativni odgovor za ta nastop. Vsekakor bi ob sprenevedanju nekaterih slovenskih dirkačev predvsem selektor in posledično pristojna komisija za spidvej pri AMZS ob odklonitvi nastopa katerega koli tekmovalca lahko že končno posegli po sankcijah. Za tiste, ki spidvej spremljajo nekoliko bliže, vedo, da so kazen za ne nastopanje za svojo reprezentanco dobili trije odlični ruski tekmovalci, in sicer Sayfutdinov in oba brata Laguta in svet se zaradi kazni ni podrl, kot si to očitno pri nas predstavljajo odgovorni. Vsekakor pa bo očitno potrebno nekaj storiti v tej smeri, saj je samovolja in svojeglavost nekaterih posameznih voznikov dejansko prevelika.

Žagar včeraj v Cardiffu pokazal dva obraza

Sinoči je bila tudi četrta dirka serije SGP, v kateri ima med petnajsterico najboljših voznikov sveta svojega predstavnika v Mateju Žagarju tudi Slovenija. Na najprestižnejši dirki sezone, kar Cardiff sigurno je, je Žagar tokrat navdušil in razočaral. Dirko je začel odlično z zmago in ob ne najbolj ugodnem žrebu štartne številke, imel je namreč več zunanjih pozicij, je nadaljeval naravnost fantastično. Osvojil je še dve drugi mesti in v svojem četrtem nastopu zopet zmagal, kar je pomenilo, da dejansko na dirki po opravljenih štirih nastopih vodi. Nato sta prišli še njegova zadnja vožnja rednega dela in polfinale, kjer pa je v obeh vožnjah na veliko razočaranje svojih navijačev bil zadnji.

Kot so pri njegovem matičnem klubu v Ljubljani zapisali, je v zadnjih dveh vožnjah zopet napačno nastavil svoj motor, kar pa je pri njem in njegovih izjavah za javnost postala že nekako stalnica. Sicer ni dileme, da je Žagar naš najboljši spidvej dirkač vseh časov in eden najboljših na svetu, a vseeno pri njem pogrešamo malo več samokritike, saj so te izjave o problemih z agregati ali nastavitvami prepogosto slišane iz njegovega tabora. Sicer je zadržal peto mesto v skupnem seštevku serije SGP, a se je vodilni Britanec Woffinden od njega po le štirih dirkah oddaljil že za eno celo dirko točk, kar pa je v boju za naslov vsekakor slabo. Sicer je spipdvej precej nepredvidljiv šport in se lahko v nadaljevanju sezone zgodi še marsikaj, a računati le na srečo oziroma smolo drugih ni ravno produktivno početje. Za sam boj za vrh razpredelnice bo naš najboljši predstavnik moral počasi začeti razmišljati o tem, da večkrat sestavi skupaj dobro celo dirko in ne le posamezne vožnje na začetku ali koncu in potem bo dejansko sposoben krojiti vrh razpredelnice, ne pa misliti in skrbeti le za to, da ostaja med elitno osmerico.

Sposobnosti in s tem vse možnosti vsekakor ima, a se bo moral nekoliko usesti sam s sabo in analitično in realno pogledati, kje oziroma zakaj se napake dogajajo. In če mu uspe premagati samega sebe, potem bo veliko bolj suvereno začel obračunavati in premagovati tudi vso svetovno elito. Upajmo, da se to zgodi kaj kmalu, saj se september in s tem Velika nagrada Slovenije nezadržno bliža.

‹ nazaj

Komentarji (21)

6.7.2015OceniMatej 
Odličen članek
6.7.2015OceniTine 
Naj se zgleduje po obnašanju do navijačev po najboljših kot je Tim Gajser. Čestitke Aleksandru Čondi!
6.7.2015OceniAndrej 
Kapo dol pred avtorjem članka!!! Res ma "jajca" napisat resnico. Verjetno je edini k mu je kej do resnega in objektivnga poročanja. Vele zvezdnik pa nej se kr mal zamisl nad sabo
6.7.2015Ocenidd 
verjetno se pogoji na progi niso tako drastično spremenili, da zopet tako zgrešil z nastavitvami, navsezadnje ima že nekaj tega za sabo..... če se pa gre neka eksperimetiranje z nastavitvami, pa mislim da GP ni pravo mesto za to, oz, se je preveč zadovoljil z držanjem med osmerico..... sicer mi lahko pametujemo on pa dirka......ampak takšna je videti slika....
6.7.2015Oceniigor 
Res da Matej dirka in da so rezultati, ki jih dosega vrhunski, res pa je tudi da še nikoli niso napisali, da je on kaj kriv ali da je imel slab dan oz je naredil napako. Sicer ga ne poznam osebno, kako slišim ga nimajo preveč radi, ker je nedostopen športnik-pol sam sebe.
7.7.2015OceniBranko 
Kukr vem je za zadnji dve vožnji reku, da je zgrešil nastavitve. Pa sej pol je po resnic povedu, ne vem kaj še eni hočte. Loh smo vesel, da ga mamo ker v tujini sam njega poznajo tut v Krškem ne bi blo gp če ne bi blo njega!
7.7.2015OceniAndrej Weiss 
Men se pa zdi, da v tem našem DL Žagarja glih ne marate. Tut kar je napisano ni nkol njegove izjave zravn, kar v drugih časopisih je, to je men čudn. Drgač sm pa jest tut slišu, da je nedostopen pa važn, pol mi je pa sosed povedu k ga je na en fešti spoznou, da to ni res in da je tip ful faca. Sta debatirala o štartih pa mašinah skor eno uro! Po rezultatih je zlo zlo dobr, to je vse kar mene zanima. Pa dejmo kej reklame za naš gp sej bo kmal september!
7.7.2015Ocenidd 
Saj rezultati govorijo svoje, za njim dolgo ni nič, in še dolgo ne bo.......saj videti ni nič. A ga na fešti nisi vprašal zakaj težko do kakega tunerja pride?? :)) To ti pa ne bo povedal....... GP bi pa v Krškem verjetno vseeno bil, saj je tu za BSI pomemben le denar in iz KK so včasih odnesli lep kup denarja.....
7.7.2015Oceniaa 
Napisano je prav, v rit mu vsi lezete, njemu se pa fučka za navijače kot za prvomajski sneg ;)
8.7.2015Ocenijaz113 
Več ali manj se kr z vsemi tukaj strinjam. Novinar je že večkrat pokazal,koga "mara" in koga ne. Žagar se res največkrat izgovarja na nastavitve itd. O Čondi pa največkrat beremo, da nima motorjev... Vsak ima svoje izgovore in probleme. Karakterji so pa tudi pri vseh različni. Za Žagarja je bilo večkrat slišati, da je aroganten... se premalo posveča navijačem. Dejstvo je pa trenutno tako, da bi bili brez njega praktično neznani v svetovnem speedwayu. Vsi ostali naši padejo že na precej nižjem rangu tekmovanj. Tako kot je že nekdo pred mano napisal "Žagar in za njim dolgo nič". Predvidevam da bo na našem GP-ju številko 16 nosil Čonda. To bo spet en test oziroma pokazatelji kam spada SLO speedway. Za to ekipno tekmo je Štojs odpovedal? Ne vem zakaj se ne napiše direkt.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava