mladi dopisnik

Na taboru »poleteli v vesolje«

14.7.2015 | 11:25 | Alojz Blažič, mentor, OŠ Cerklje ob Krki

Na taboru »poleteli v vesolje«
Na taboru »poleteli v vesolje«
Na taboru »poleteli v vesolje«

Cerklje ob Krki, Izmir/Turčija

Za nami je vesoljska dogodivščina, ki smo jo preživeli v mednarodnem poletnem taboru Space Camp Turkey. Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so s svojim trudom prispevali svoj čas in nam omogočili izjemno izkušnjo. Tu bi rad izpostavil našo v. d. ravnatelja Sandro Glogovšek, ki je projekt v celoti podprla in nam stala ob strani pri organizaciji tako pomembne izkušnje za učence. Zahvaljujemo se tudi donatorjem, ki so nam s finančno pomočjo olajšali nakup letalskih kart.

Mednarodni Space Camp Tukey deluje v okviru mednarodnega programa, ki ga je zastavila NASA za izobraževanje otrok pri spodbujanju za nadaljnjo kariero v znanosti in tehnologiji. Vsako leto se v mednarodni poletni šoli zberejo najbolj nadarjeni otroci iz celega sveta. Na OŠ Cerklje ob Krki smo se letos kot prva slovenska šola (v sklopu 56 držav, ki so doslej sodelovale v projektu), vključili v program in s tem pridobili možnost obiska in izkušnjo, ki jo Space Camp Turkey ponuja.

Ob prihodu v Space Camp Turkey so nas zelo gostoljubno sprejeli. Učence so razdelili po skupinah, kjer je vsaka imela v naprej pripravljen program, ki je bil zelo dobro načrtovan in organiziran. Aktivnosti so potekale skozi ves dan, od osmih zjutraj do desetih zvečer. V tem času so se učenci seznanili, kaj vse sodi v poznavanje vesolja in kakšno je potovanje po njem. Spoznali so tudi izkušnje astronavta Michaela J. Foremana, ki je bil prav takrat v Space Campu gost. Opazovali so zvezde, planete ter ostale nebesne pojave v planetariju in skozi teleskop. Imeli so priložnost poizkusa simulacije hoje po Luni, vožnje po Marsu, breztežnostnega prostora, izpeljati misijo pristanka z vesoljskim plovilom… Ogromno so pridobili na področju spoznavanja drugih kultur in medsebojnih odnosov. Ključen pa je bil tudi trening tujega jezika – angleščine in sodelovanje ter pomen timskega dela.

Če strnemo vse, kar so učenci v enem tednu pridobili s to izkušnjo, lahko zagotovo trdimo, da je skupek potovanja ogromna množica novega znanja na več različnih področjih, spoštovanje in potrpežljivost do drugačnosti, pridobitev odgovornosti in zavedanje varnega okolja, ki jim ga nudi dom.

Upam, da bomo v naslednjem šolskem letu izbrani kot partnerska šola, kjer se bomo povezali z otroki iz celotnega sveta in delili znanje in izkušnje, ki jih pridobivamo v šoli.

‹ nazaj

Galerija (27)

Vesolje - 01
Vesolje - 02
Vesolje - 03
Vesolje - 04
Vesolje - 05
Vesolje - 06
Vesolje - 07
Vesolje - 08
Vesolje - 09
Vesolje - 10
Vesolje - 11
Vesolje - 12
Vesolje - 13
Vesolje - 14
Vesolje - 15
Vesolje - 16
Vesolje - 17
Vesolje - 18
Vesolje - 19
Vesolje - 20
Vesolje - 21
Vesolje - 22
Vesolje - 24
Vesolje - 27
Vesolje - 23a
Vesolje - 25a
Vesolje - 26a

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava