kronika

Fabijanovih ni nameraval umoriti

15.7.2015 | 18:00 | J. A.

Tomaž Simonič se je v sodni dvorani opravičil vsem prizadetim. (Foto: J. A.)

Tomaž Simonič se je v sodni dvorani opravičil vsem prizadetim. (Foto: J. A.)

Fabijanovih ni nameraval umoriti
Konec februarja so Fabijanovi v Dolenjih Sušicah 17 pri Dolenjskih Toplicah doživeli  nočno moro, za katero je poskrbel nekdanji fant hčerke Maruše. (foto: J. A.) 

Konec februarja so Fabijanovi v Dolenjih Sušicah 17 pri Dolenjskih Toplicah doživeli  nočno moro, za katero je poskrbel nekdanji fant hčerke Maruše. (foto: J. A.) 

Novo mesto - Danes se je na novomeškem okrožnem sodišču začelo sojenje 32-letnemu Tomažu Simoniču iz okolice Straže, ki je v noči z 20. na 21. februar streljal pred hišo in v dnevni sobi Fabijanovih v Dolenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, očeta Jožeta je zadel v ramo. Obtožnica ga bremeni poskusa umora, povzročitve splošne nevarnosti in napada na uradno osebo, hkrati pa še nasilja v družini. Če bi krivdo na predobravnalnem naroku priznal, je višji državni tožilec Srečko Hočevar zanj zahteval enotno kazen 12 let in 11 mesecev zapora.

Simoničev izpad je povezan z razpadom njegove zveze z Marušo Fabijan, ta mu je namreč 13. februarja letos povedala, da je njunega razmerja nepreklicno konec, a on se s tem ni hotel sprijazniti. »Jezen je bil, rekel je, da se mi bo maščeval,« je povedala Maruša, ki se svojega nekdanjega partnerja zelo boji, še posebej nepredvidljiv je v vinjenem stanju, to je bil tudi povod, da je prekinila razmerje z njim in ravno zaradi tega je njen odvetnik Igor Smolej včeraj predlagal, da med njenim zaslišanjem obtoženca ni v sodni dvorani, čemur je sodnica Mojca Hode ugodila.

Prvi je na sojenju spregovoril obtoženec: »Ob obisku stanovanjske hiše v Dolenjih Sušicah 17 ni bil moj namen, da bi ustrahoval in umoril člane družine Fabijan, saj sem jih neizmerno spoštoval in ljubil.«

Izpostavil je, da je bil v hudi duševni stiski, njegovo ravnanje je po njegovi oceni nerodnost, hotel je namreč, da bi Maruša pred svojimi starši priznala svojo nezvestobo. Rekel je, da je njemu priznala, da jo neki fant bolj privlači od njega. Kasneje je Maruša povedala, da je bila s fantom, za katerega je Tomaž trdil, da je bil njen ljubimec, na morju pred petimi leti, takrat Tomaža še poznala ni, vendar z njim nikoli ni bila intimna.

Simonič je omenil, da ga je bolelo, ker je zaradi Maruše zapustil dom v okolici Straže, ženo in hčerko. Maruši naj bi izročil odpravnino, ki jo je dobil od vojske, prav tako honorarje s tekmovanj v borilnih veščinah, na koncu pa je ostal brez vsega.

Usodnega dne je Simonič vse popoldne in večer preživel v lokalu Fabijanovih v Dolenjskih Toplicah, že tam je kazal pištolo, s katero je ponoči v Dolenjih Sušicah grozil celotni družini. Najprej je streljal pred hišo in potem še v dnevni sobi, kjer je družino, očeta Jožeta, mamo Slavico in hčerki Marušo ter Manco postrojil, potem pa v strop ustrelil vsakič, ko mu kaj ni bilo prav. »Prihranil bom pet nabojev, štiri za vas, zadnjega pa zase,« jim je govoril, preden sta v hišo vstopila policista, ki sta ga obvladala.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava