novice

Postopki za odmero lanske dohodnine v zaključni fazi

26.7.2015 | 10:30 | STA

Postopki za odmero lanske dohodnine v zaključni fazi

Ljubljana - Zavezanci za plačilo dohodnine, ki za lani niso prejeli informativnega izračuna, morajo napoved zanjo vložiti sami do konca tega meseca. Finančna uprava bo tistim, ki so informativni izračun dobili konec maja in so plačali preveč dohodnine, denar nakazala do ponedeljka, tisti, ki so jo plačali premalo, pa jo morajo poravnati do srede.

Zavezanec, ki ni dobil informativnega izračuna, mora dohodninsko napoved do 31. julija vložiti sam, če je lani prejel dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, ki presegajo 3302,70 evra, ali dohodke za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda RS za zaposlovanje, ki posreduje delo dijakom in študentom, ki presegajo 2477,03 evra, če izpolnjuje pogoje za priznanje študentske olajšave.

Zavezanci so tudi tisti, ki so prejeli pokojnino, od katere je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, pokojnino, pri tem pa je pri akontaciji dohodnine uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ali pokojnino, od katere ni bila obračunana in plačana akontacija dohodnine in pri tem tudi ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, vendar je poleg pokojnine prejel dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 evrov.

Finančna uprava je konec maja poslala drugo tranšo informativnih izračunov, in sicer nekaj manj kot pol milijona zavezancem. Zavezanci, ki so se z izračunom strinjali, bodo preveč plačano dohodnino prejeli na svoje bančne račune najpozneje do ponedeljka, 27. julija. Če jo morajo doplačati, pa se bo rok za plačilo iztekel v sredo, 29. julija, so opozorili v upravi.

V tem svežnju je bilo 118.922 izračunov oz. 25,6 odstotka z doplačili, 307.544 oz. 66,3 odstotka z vračili in preostalih 37.359 oz. 8,1 odstotka brez vračila ali doplačila dohodnine. Skupni znesek doplačil je znašal 42 milijonov evrov, vračil pa 166,3 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 353 evrov, vračila pa 541 evrov.

V prvem svežnju v začetku aprila pa je finančna uprava izdala nekaj več kot 500.000 informativnih izračunov. Poračun zanje je že bil opravljen. Skupaj je finančna uprava za lani izdala 970.878 informativnih izračunov dohodnine. Pri tem je odmerila 1,7 milijarde evrov dohodnine oz. 34,5 milijona evrov več kot leto prej.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava