dolenjska

Cerarja pozivajo k ukrepanju

10.8.2015 | 15:00 | B. B./STA

Predsednik in podpredsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in Zvonko Golobič. (Foto: B. B.)

Predsednik in podpredsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in Zvonko Golobič. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Zveza Romov za Dolenjsko je konec julija premierju Miru Cerarju poslala poziv glede legalizacije in ureditve romskih naselij v novomeški občini. Odgovora še niso dobili, od predsednika vlade pa pričakujejo, da se bo skupaj z njimi in drugimi, vpletenimi v reševanje romske problematike, v kratkem sestal, so opozorili na današnji novinarski konferenci.

Predsednik zveze Bogdan Miklič je pojasnil, da se je novomeška občina z ministrstvom za obrambo kot lastnikom zemljišč, na katerih stoji tamkajšnje romsko naselje Žabjak, že leta 2013 dogovorila za prenos lastništva. A do tega doslej še ni prišlo.

Novomeški Romi zato premierja Cerarja pozivajo, da naj vlada nemudoma pripravi celovito in finančno podprto strategijo razvoja romske manjšine, da podpre ali sama pripravi potrebne zakonske spremembe za razvoj romske manjšine in da prevzame zaščito romske manjšine tudi z zagotavljanjem denarnih virov ter nadzorom nad delom lokalnih oblasti.

Pozvali so še h okrepitvi urada za narodnosti, da se razpusti ali popolnoma prenovi svet romske skupnosti oz. da se njegove pristojnosti prenesejo na lokalne romske svetnike in lokalna romska združenja, ter da se nemudoma za vse Rome v Sloveniji zagotovi dostop do pitne vode in druge infrastrukture na uradni in plačljivi način.

Ker v Žabjaku in drugje v jugovzhodni Sloveniji več romskih družin živi v neznosnih razmerah, ki bi morale, kot meni Miklič, zanimati tudi organe pregona, pri Zvezi Romov za Dolenjsko pričakujejo, da bo novomeška občina čim prej uredila vse za začetek postopkov prenosa lastništva omenjenih zemljišč.

Novomeški župan Gregor Macedoni je glede vprašanj urejanja romskih naselij pred dnevi dejal, da se bodo letos osredotočili na sistemsko reševanje prostorskih problemov, s čimer bodo začeli postopke za sprejetje ustreznih občinskih prostorskih aktov. Omenjena zemljišča pa nameravajo komunalno urediti s sodelovanjem in pomočjo državnih služb.

Pred dnevi je sicer tudi Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi pritožb dveh romskih družin z jugovzhoda države Slovenijo pozvalo, da mu mora do sredine septembra odgovoriti na očitke, da oblasti pritožnikom, kljub temu, da so vrsto let dopuščale nelegalna romska naselja, niso zagotovile pitne vode in sanitarij.

‹ nazaj

Komentarji (1)

11.8.2015OceniPolde 
Briga Cerarja in številne birokrate za težave na Dolenjskem. ******

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava