kočevsko-ribniško

Zakaj so poginile ribe v Rinži?

12.8.2015 | 10:35 | M. M.

Foto: občina Kočevje

Foto: občina Kočevje

Kočevje - V kočevski občini je ta teden stekla strojna košnja na reki Rinži, s katero odstranjujejo rumeni blatnik. Tako želijo ustaviti njegovo rast in zmanjšati dodatno razpadanje odmrlega listja in korenin v reki.

Kot so sporočili iz občine Kočevje, ocenjujejo, da je do pomanjkanja kisika v reki Rinži, kar je bil tudi vzrok večjega pogina rib, prišlo zaradi visokih poletnih temperatur, nizkega pretoka vode ter obilice hranil v reki. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, ki so pregledale nastalo situacijo in bodo podale strokovno mnenje. Zaradi tega je občina v sodelovanju z Ribiško družino Kočevje pristopila k vnovični strojni košnji rumenega blatnika, ki jo izvaja podjetje Rin-sel. Omenjeno podjetje bo košnjo izvajalo do petka, poseg pa bo stal dobrih pet tisoč evrov. K temu strošku je treba prišteti še strošek odvoza pokošenega na deponijo, kar bo izvedla kočevska komunala, so navedli v sporočilu za javnost.

Vzrok pogina rib oz. pomanjkanja kisika v Rinži so na občini iskali pri številnih strokovnih službah, ki se ukvarjajo z vodami (ARSO, Inštitut za vode, Biotehnična fakulteta in inštitut, Arboretum Volčji potok ipd). »Tako smo k sodelovanju pri reševanju pomanjkanja kisika v reki Rinži povabili tudi podjetje Toring turbine iz Kopra. Navedeno podjetje se ukvarja s proizvodnjo prezračevalcev vode "AERATOR-jev" in strokovnim svetovanjem za reševanje tovrstne problematike. Nastala situacija na reki Rinži je tudi za njih s strokovnega vidika velik izziv, zato so nam brezplačno ponudili skupino strokovnjakov za proučitev razmer in možnost pilotnega nameščanja prezračevalev vode. Trenutno se izvajajo meritve vsebnosti kisika od Karlovega mosta do zapornic. Na podlagi pridobljenih rezultatov bo sprejeta odločitev o kraju in številu nameščenih prezračevalcev vode, ki naj bi pripomogli k izboljšanju zatečenega stanja. Celostna in trajna rešitev pa prav gotov terja izdelavo študije ureditve celotne struge reke Rinže in ukrepov za izboljšanje njenega stanja,« je dodala predstavnica za odnose z javnostmi na občini Kočevje Vesna Malnar Memedovič.

Občina je za sanacijo oblikovala projekt, vreden milijon evrov, in se z njim prijavila na TRISPAR Town river spaces revival. V kolikor bo projekt odobren, ga bodo začeli izvajati z letom 2016. »V okviru projekta bomo poleg iskanja vzrokov za onesnaženost reke s pomočjo tujih strokovnjakov in njihovimi dobrimi izkušnjami poiskali učinkovite in inovativne ukrepe za zboljšanje kakovosti vode, nekatere izmed njih pa s projektnimi sredstvi implementirali v naše okolje. Cilj projekta je izboljšanje okoljskega upravljanja mest, rek in rečnih nabrežij na občinski ravni, na trajnostni način, prizadevanje za izboljšanje kakovosti vode, oživitev degradiranih območij v bližini rek in rečnih nabrežij in s tem posledično izboljšanje kakovosti življenja državljanov,« je med drugim še dodala Malnar Memedovičeva.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava