bela krajina

FerFud ta petek pred metliškim gradom

19.8.2015 | 10:05 | M. M.

Šef Mitja Horvat (levo) in njegova desna roka Janez Karlin sta najbolj vesela, ko vidita zadovoljne obraze ljudi, ki okušajo njune jedi. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Šef Mitja Horvat (levo) in njegova desna roka Janez Karlin sta najbolj vesela, ko vidita zadovoljne obraze ljudi, ki okušajo njune jedi. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Metlika - Slovenske tradicionalne jedi, pripravljene na sodoben način, po dostopni in hkrati »dobrodelni« ceni, boste lahko ta petek od 18. ure dalje okusili pred metliškim gradom. Kot smo poročali, bo zvečer v okviru prireditev Pridi zvečer na grad tam nastopila novomeška zasedba DMP, v spodnjem članku naše novinarke Mojce Leskovšek-Svete, ki je objavljen v aktualni številki Dolenjskega lista, pa si lahko več preberete o projektu FerFud, ki se je pred Metliko že oglasil tudi v Kočevju:

Dobro ješ, a plačaš, kolikor hočeš

Tudi cele družine so prišle, da bi okusila tradicionalne slovenske jedi, pripravljene na sodoben način. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Tudi cele družine so prišle, da bi okusila tradicionalne slovenske jedi, pripravljene na sodoben način. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

"Foodtruck" je v Sloveniji še razmeroma novost, s projektom FerFud pa bo zagotovo dobil večjo prepoznavnost. Modri kulinarični poltovornjaček FerFud, ki že skoraj dva meseca po različnih krajih po Sloveniji ponuja fine grižljaje po "fer" ceni, ima namreč tudi dobrodelno noto. Vsi prihodki so namenjeni v podporo projektu Botrstvo v Sloveniji.

FerFud je povsem nova kulinarična izkušnja, ki po različnih lokacijah po Sloveniji ponuja fine grižljaje po "fer" ceni. Do sedaj je obiskal že več kot 35 krajev po Sloveniji, med njimi pretekli četrtek tudi Kočevje kot enega prvih krajev izven okolice Ljubljane in drugi kraj v JV Sloveniji. Že sredi junija, ko je komaj dobro krenil na pot, se je namreč ustavil v Lokah pri Straži pri Novem mestu, Kočevje pa je obiskal v okviru Poletnih večerov na mestni ploščadi.

Projekt FerFud je nastal, ko so v želji, da bi ljudem približali pomen dobre hrane in pokazali, da je lahko tudi na ulici hitro pripravljena hrana kakovostna, združili moči kuharski mojster Luka Jezeršek, svež obraz na slovenski kulinarični sceni Mitja Horvat in podjetje Hofer.

Kočevcem sta Horvat in Karlin pripravila tradicionalni slovenski jedi goždarko in potočno poštokljo. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Kočevcem sta Horvat in Karlin pripravila tradicionalni slovenski jedi goždarko in potočno poštokljo. (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Jezeršek, katerega največja ljubezen v kulinariki je "street food", je k sodelovanju povabil mladega Štajerca Horvata, ki ima s »foodtruckom« že izkušnje, saj je, kot nam je povedal, šest let po terenu pekel piščance, Hofer pa je k projektu pristopil kot dobavitelj živil oziroma sestavin za obroke in partner.

Horvat in Janez Karlin, ki Horvata spremlja na kulinarični avanturi po Sloveniji, na sodoben, "street food" način pripravljata tradicionalne slovenske jedi. »Osnova so recepti iz knjige Okusi Slovenije,« je povedal Horvat in dodal, da pa tradicionalnim jedem s Karlinom dodajata tudi svojo noto. Kot je povedal, jedi pripravljata iz Hoferjevih kakovostnih sestavin, ki so v večini slovenskega izvora, saj želita ljubiteljem ulične hrane približati kakovostno kulinariko, in sicer po "fer" cenah. Za hrano namreč lahko plačate toliko, kot želite, ali pa s #FerFud objavo na Facebooku in Twitterju.

Na vsaki lokaciji postrežeta s približno 250 porcijami dnevno, tako da sta do sedaj razdelila že več kot 8.500 v kamionu pripravljenih jedi. »Ne gledamo, kdo koliko da, je pa dosedanji odziv ljudi nad našimi pričakovanji,« je povedal. K njunemu modremu FerFud kamionu prihajajo ljudje vseh generacij in slojev, še posebno vesel pa je, kot je povedal Horvat, kadar lahko s slastnimi uličnimi grižljaji postreže socialno ogroženim in ko v očeh ljudi, ki okušajo njune jedi, vidita zadovoljstvo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava