dolenjska

FOTO: Mine in bombo so uničili

23.8.2015 | 18:00 | J. S.

Člani novomeškega jamarskega kluba (Foto: J. S.)

Člani novomeškega jamarskega kluba (Foto: J. S.)

Včerajšnjo intervencijo je vodil Igor Boh iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Včerajšnjo intervencijo je vodil Igor Boh iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

V včerajšnji akciji so našli osem minometnih min in letalsko bombo RAB-15.

V včerajšnji akciji so našli osem minometnih min in letalsko bombo RAB-15.

Domačin Jože Kaplan se spominja, da so v jam odvrgli več deset minometnih min.

Domačin Jože Kaplan se spominja, da so v jam odvrgli več deset minometnih min.

Vrbovec pri Dobrniču - Člani Jamarskega kluba Novo mesto in pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so včeraj na pobudo tukajšnjih krajanov preiskovali ponorno podzemno jamo Mišnica pri vasi Vrbovec pri Dobrniču. V jami so našli osem minometnih min in letalsko bombo RAB-15, ki so bila v tako slabem stanju, da so jih skupaj s pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije uničili na terenu v bližini kraja najdbe.

»Izbrali smo območje, kjer je razdalja do prvih objektov in vasi dovolj velika. Potem smo izkopali dve jami in sredstva glede na težo eksplozivne polnitve razdelili približno na dve enaki skupini, oborožili z novim razstrelivom in detonatorji ter jih z daljinskim sprožilcem tudi detonirali,« pojasnjuje Igor Boh iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS)republiške uprave za zaščito in reševanje, ki je intervencijo tudi vodil.

»Veseli nas, da je bilo uničenje popolno, ostankov ni bilo. Ker smo območje zavarovali tudi s pomočjo gasilcev, ni bilo zaznati, da bi deli neeksplodiranih ubojnih sredstev leteli izven območja, ki smo ga zavarovali, tako da ocenjujem, da je bila akcija uspešna,« pravi Boh. Varovanje in pomoč pri pripravi terena za uničenje nevarne najdbe so namreč opravili gasilci PGD Dobrnič, po končanem uničenju so zemljišče sanirali, pri aktivnostih pa so sodelovali tudi policisti.

A delo s tem še ni končano. »Glede na to, da je treba očistiti še predel od prve police naprej, bomo to organizirano pri naslednji aktivnosti nadaljevali. Zelo verjetno bo prisotna tudi jamarska reševalna služba, da bomo z njihovo pomočjo in s pomočjo pripadnikov državne enote za varstvo pred NUS do konca očistili brezno in odstranili morebitna druga neeksplodirana ubojna sredstva,« še napoveduje Boh.

Po pripovedovanju domačinov namreč pričakujejo, da je v jami še več minometnih min in drugih ubojnih sredstev. »Ko sem bil še otrok, so se v bližini prevrnili partizani z vozom, na katerem so bili zaboji z minami,« se namreč spominja vaščan Vrbovca Jože Kaplan, ki še ve povedati, da so se nato krajani odločili mine odvreči v jamo.

Ne le mine, okoličani so v jamo odlagali tudi umrle živali, kovinske odpadke, odpadno plastiko, gume in drugo, svoje je z lesnimi odpadki, listjem in nanosi blata naredila še narava, zato so se na pobudo krajanov in krajevne skupnosti Dobrnič jamo odločili očistiti in ustrezno zavarovati. Člani jamarskega kluba Železničar so sicer že leta 1997 neuspešno skušali očistiti prehod, ki se je z različnimi odpadki zaprl po letu 1985.

V včerajšnji akciji je tako sodelovalo devet jamarjev jamarskega kluba Novo mesto. Ker so glede na pričevanja predvidevali, da bi lahko naleteli tudi na mine, sta bila ves čas čiščenja prisotna tudi pripadnika republiške enote za varstvo pred NUS. Akciji pa so se pridružili še domačini, ki so pomagali po svojih močeh. Tako so denimo smeti iz brezna dvigovali s pomočjo kamionskega vitla krajana Vrbovca, samostojnega podjetnika Boštjana Jarca, sicer pa je za uspešno izvedbo akcije v samem kraju najbolj zaslužna Melita Jarc.

Kot pravijo, so včeraj naredili ogromno dela, zdaj pa bo na potezi tudi ministrstvo za okolje in prostor, da uredi umetno strugo Žibrščice in jo očisti, predvsem pa bo nuno pred vstopom vode v jamo urediti zadrževalnik naplavin in vejevja. Le tako bodo namreč lahko preprečili ponovno zasutje brezna in s tem pospešili odtekanje vode ob visokih poplavah. V nasprotnem primeru bo Vrbovec, podobno kot leta 2010, spet plaval.

‹ nazaj

Galerija (28)

jama misnica 001
jama misnica 002
jama misnica 003
jama misnica 004
jama misnica 005
jama misnica 006
jama misnica 007
jama misnica 008
jama misnica 009
jama misnica 010
jama misnica 011
jama misnica 012
jama misnica 013
jama misnica 014
jama misnica 015
jama misnica 016
jama misnica 017
jama misnica 018
jama misnica 019
jama misnica 020
jama misnica 021
jama misnica 022
jama misnica 023
jama misnica 024
jama misnica 025
jama misnica 026
jama misnica 027
jama misnica 028

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava