dolenjska

Tekli bodo za dober namen

29.8.2015 | 19:00 | J. S.

Na Mirni prvo soboto v septembru, podobno kot lani, pripravljajo dobrodelni tek. (Foto: Elvira Žagar)

Na Mirni prvo soboto v septembru, podobno kot lani, pripravljajo dobrodelni tek. (Foto: Elvira Žagar)

Mirna - Na Mirni drugo leto zapovrstjo pripravljajo dobrodelni tek, moto letošnje prireditve, ki bo prihodnjo soboto, je »Drugačnost bogati družbo – postanimo bogati«, organizatorji pa tačas že zbirajo prijave. Lani se je na podobnem dogodku zbralo več kot 200 tekačev vseh generacij.

Osrednje športno dogajanje bo v soboto, 5. septembra, v okolici tukajšnjega otroškega igrišča ob bajerju pod mirnskim gradom in na trim stezi Trimmigo. Prostovoljni prispevek za tek je pet evrov za odrasle in en evro za otroke, najboljši tekači bodo prijeli medalje in nagrade. Tekači se lahko prijavijo na naslovu http://goo.gl/forms/D99bfs2l1C, otroški tek bodo sicer začeli ob 10. uri, tek za odrasle na šest kilometrov pa ob 11. uri, so sporočili organizatorji.

V okviru spremljevalnega programa bo ŠD Step pripravil demonstracijo vadb PILOXING, WTS (moč), deepworkPILATES (stretch & relax), prostovoljci bodo poskrbeli za animacijo najmlajših obiskovalcev, pijačo in prigrizek.

Športno-dobrodelno prireditev organizirata Društvo za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna ter Šolski sklad OŠ Mirna. Letos bodo namreč zbirali prostovoljne prispevke za nakupu senzornih pripomočkov za gibalno ovirane otroke z motnjami v duševnem razvoju, ki obiskujejo OŠPP Mirna. Nekaj sredstev bodo namenili tudi financiranju šolskih in obšolskih dejavnosti otrok iz številčnejših socialno šibkih družin, ki obiskujejo programe na OŠ Mirna.

Kot so sporočili organizatorji, so bili inspiracija za organizacijo teka učenci in pedagogi OŠPP, ki se bodo prireditve tudi udeležili. O svojem delu in potrebah so zapisali: »Osnovna šola Mirna je prostor, kjer se dnevno srečujejo učenci rednih oddelkov kot oddelkov, kjer se izobražujejo učenci s posebnimi potrebami. Drugačnost v skupnih šolskih prostorih, v skupnih aktivnostih in stikih dobiva novo dimenzijo in vrednost, ki bogati vse, tudi sam kraj. Otroci s posebnimi potrebami imajo veliko ponuditi kraju, ki jim omogoča šolanje. Zaradi svoje energije ne morejo oz. ne smejo biti prezrti. Glasno povedo: »Tukaj smo, srečujete nas na cesti, ko se smeje sprehajamo, vidite naše pisane izdelke, opazite nas na prireditvah, ko vam pokažemo, kaj znamo; tudi ko nas ne vidite, se učimo, osvajamo nova znanja ali pa se navajamo na samostojnost in skrb zase«. Drugačnost za njih ni ovira. Veliko učencev ima poleg znižanih intelektualnih sposobnosti tudi druge motnje; govorno-jezikovne, motnje pozornosti, avtizem, gibalno oviranost, posebnosti vedenja in čustvovanja, v povezavi z motnjami in težavami senzornega zaznavanja. V zadnjih letih se v oddelke vključujejo tudi otroci, ki imajo težje motnje v duševnem razvoju in so težko gibalno ovirani oz. so na invalidskem vozičku. Ti učenci potrebujejo še dodatno obravnavo in skrb.

V oddelkih OŠPP želimo urediti oz. dopolniti kotiček, kjer bodo lahko ti in ostali učenci preko igre in terapije senzorne integracije izboljšali funkcionalne sposobnosti. Tako urejena učilnica pa bi otrokom omogočila, da ob vodenem gibanju in preko igre pridobivajo in izboljšujejo svoje senzorne izkušnje. Ker boljši terapevtski pripomočki sodijo v nadstandardno opremo, pedagogi in učenci načrtujemo nakup le teh ob pomoči dobrih ljudi, ki nam bodo znali prisluhniti. Z zbranimi sredstvi se načrtuje nakup vibrirajoče talne blazine in vodnega stolpa z mehurčki,« so sporočili organizatorji.

‹ nazaj

Galerija (1)

Dobrodelni tek mirna - plakat

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava