dolenjska

Energetsko prenovljeni šola in zdravstvena postaja

2.9.2015 | 09:40 | J. S.

Na Trebelnem so namenu predali energetsko prenovljeno podružnično šolo. (Foto: J. S.)

Na Trebelnem so namenu predali energetsko prenovljeno podružnično šolo. (Foto: J. S.)

Slovesnost so s kulturnim programom obogatili tukajšnji šolarji in škratje Mokronožci.

Slovesnost so s kulturnim programom obogatili tukajšnji šolarji in škratje Mokronožci.

Tačas so energetsko prenovili tudi zdravstveno postajo v Mokronogu.

Tačas so energetsko prenovili tudi zdravstveno postajo v Mokronogu.

Trebelno - Na Trebelnem so tukajšnji šolarji včeraj prestopil šolski prag energetsko prenovljene podružnične šole, ob tem so namenu predali prav tako energetsko prenovljeno zdravstveno postajo v Mokronogu. Gre za osrednji naložbi občine Mokronog-Trebelno v letošnjem letu. »Na oba projekta smo zelo ponosni,« je dejal župan Anton Maver.

Za prenovo podružnične šole je bilo potrebnih nekaj več kot 99 tisoč evrov, od tega so pridobili 59 tisoč evrov iz evropskega kohezijskega sklada, ostalo bo zagotovila občina. Za energetsko sanacijo zdravstvene postaje pa so za naložbo, vredno 71 tisoč evrov, pridobili 43 tisoč evrov evropskega denarja. Ob naložbah si obetajo okrog tri tisoč evrov prihranka za energijo na letni ravni, tako na Trebelnem kot tudi v Mokronogu.

Podružnična šola na Trebelnem je bila zgrajena leta 1972, leta 2001 so sicer zamenjali streho, a obnova je bila nujna, je povedala ravnateljica osnovne šole Mokronog Zvonka Kostrevc: »Dotrajana okna niso več tesnila, ni jih bilo mogoče normalno odpirati, bila so energetsko potratna, zato je bila pobuda občine za energetsko sanacijo zelo dobrodošla, saj smo s tem izboljšali osnovne pogoje za delovanje.« Letošnje šolsko leto šolo obiskuje 52 otrok, od tega imajo sedem prvošolcev, 21 otrok pa obiskuje še tukajšnji vrtec.

Nič manj se ne veselijo prenovljene zdravstvene postaje v Mokronogu, ki je bila zgrajena leta 1913, v njej pa so lekarna ter prostori za zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo. Kot je dejala direktorica zdravstvenega doma Trebnje Vera Rozman, se bodo v obnovljeni stavbi bolje počutili tako zaposleni kot tudi bolniki, ob tem bodo prihranili tudi pri energiji. »Zdaj je to prijetna stavba, kljub temu da ima za sabo že nekaj zgodovine,« je še dejala.

V obeh stavbah so sicer med počitnicami dodatno izolirali fasado, dodatno izolirali streho in tla oziroma strop, zamenjali okna in zunanja vrata, vgradili termostatske ventile, vzpostavili sistem za energetski monitoring in izvedli ostala pleskarska, krovsko-kleparska in rušitvena dela ter poskrbeli za nove elektroinstalacije.

Zvočni zapisi

Zvonka Kostrevc o prenovljeni šoli na Trebelnem

Anton Maver o novih pridobitvah

‹ nazaj

Galerija (16)

POS Trebelno 001
POS Trebelno 002
POS Trebelno 003
POS Trebelno 004
POS Trebelno 005
POS Trebelno 006
POS Trebelno 007
POS Trebelno 008
POS Trebelno 009
POS Trebelno 010
POS Trebelno 011
POS Trebelno 012
POS Trebelno 013
POS Trebelno 014
Podružnična šola Trebelno
Zdravstvena postaja Mokronog

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava