kolesarstvo

SP v Richmondu: David Per 40., danes na startu tudi Gorazd; vrhunec jutri

26.9.2015 | 10:50 | STA

David Per (Foto: arhiv DL, B. B.)

David Per (Foto: arhiv DL, B. B.)

Richmond - Cestna dirka mlajših članov na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Richmondu se ni končala po okusu slovenske trojke. Od te je bil najboljši Rok Korošec na 25. mestu, vendar je v zadnjem krogu ostal za Belgijcem, ki je padel na vzponu, še več smole je imel Gašper Katrašnik z tehničnimi težavami.

Slovenci so se v prvi polovici dirke vozili razbiti po celotni glavnini. Korošec je bil večinoma v ospredju, sredi skupine David Per - na koncu je osvojil 40. mesto - Katrašnik - njegova končna uvrstitev je bila 49. mesto - pa je bil vseskozi v ozadju. Dva kroga pred koncem se je zdelo, da je Katrašnik odpadel, a se je še enkrat več znašel v skupini. Na koncu se je izkazalo, da je imel številne tehnične težave, v škripcih pa se je v zadnjem krogu na vzponu na Libby Hill znašel Korošec, saj je pred njim padel belgijski kolesar, zato je moral Slovenec, ki je bil takrat v dobrem položaju za zaključni boj, za trenutek stopiti s kolesa.

"V zadnjem krogu sem imel dober položaj, 10. mesto, Belgijec pred mano je nato padel. Moral sem se odpeti, 15 se jih je odpeljalo mimo. Ista zgodba kot na Flandriji. Če bi bil s skupino spredaj, bi se lahko boril," je razočarano razložil Korošec, ki je prepričan, da bi z nekaj sreči celotna slovenska ekipa lahko končala višje.

"Moram reči, da toliko kot sem imel tokrat smole, je nisem imel celo sezono. Na začetku se mi je na kockah odtegnil sedež. Moral sem menjati kolo za rezervno. Ko so mi ga popravili, sem nazaj dobil svoje kolo. Dvakrat sem bil tako med avti. Malo sem se nadihal in odpočil, nato pa mi je tri kroge pred ciljem na vzponu na kockah dol padla veriga. Takrat sem malo obupal, ampak sem spet ujel priključek. To se vse sešteva, na koncu pa zmanjka nabojev. Na taki progi se ti mora vse 'poklopiti', da ti za konec ostane tista bomba," je svoje težave opisoval kapetan mlajših članov Katrašnik.

"Dogovorili smo se, da vsi trije čakamo na zaključek. Predvidevali smo, da se bo vse odločilo v zadnjem krogu. Dogovorili smo se, da se bomo vozili skupaj in si pomagali. Mislim, da je šlo vse narobe, kar je lahko šlo. Korošec je bil na koncu v ospredju, ampak ni to, kar smo na začetku upali," je z glavo zmajeval Katrašnik.

Še najbolj je bil po dirki zadovoljen Per. Na začetku se ni najbolje počutil na kolesu, po polovici je našel ritem, od sebe pa je dal maksimum. "Zadnji krog je začelo deževati, kar je naredilo selekcijo. V zadnjem krogu na prvem tlakovanem klancu so padli. Jaz in Rok sva imela dober položaj, vendar sva ostala zadaj. Potem se ni več ujelo skupine. Proga je od začetka zelo hitra, tempo se je nato umiril, na koncu so pobudo prevzele najboljše ekipe in narekovale hud tempo," pa je menil Per.

Danes za startno črto tudi Gorazd Per

Predzadnji dan kolesarskega svetovnega prvenstva v ameriškem Richmondu bo nastopilo šest Slovencev. Najprej mladinci Žiga Jerman, Tadej Pogačar, Gorazd Per in Jaka Primožič, te čaka 129,8 km, nato še članici Polona Batagelj in Urša Pintar, ki bosta morali premagati enako razdaljo.

Mladince in članice čaka osem krogov, skupaj 129,8 kilometra. To pomeni, da se bodo morali osemkrat prebiti čez tri kratke, vendar strme klance, ki so tlakovani tudi s kockami. Preizkušnja bo težka, dodatne preglavice bi lahko povzročilo še vreme, saj je napovedan dež.

Selektor mladincev Andrej Cimprič je pred odhodom v ZDA izrazil željo, da se vrnejo z medaljo, saj verjame in zaupa četverici fantov, ki jih je odpeljal na SP, vendar bo pot do cilja vse prej kot lahka. Batageljeva in Pintarjeva bosta v zvezni državi Virginia dirkali drugič, že v nedeljo sta s kolegicami iz BTC City Ljubljana nastopili na ekipnem kronometru, kjer so bile osme.

Vrhunec jutri, tudi z Markom Kumpom

Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Richmondu bo v nedeljo vrhunec - članska dirka, dolga 261,4 kilometra. Slovenci imajo visoko postavljene cilje, celotna šesterica pa je prepričana, da so v ZDA pravi kolesarji; tisti, ki so na takšni progi lahko konkurenčni in družno posežejo po visokih mestih.

Selektor Gorazd Štangelj je v Richmond odpeljal Grego Boleta, Luko Mezgeca, Kristijana Korena, Luko Pibernika, Marka Kumpa in Boruta Božiča, kapetana, pomočnika, scenarista in režiserja, kot se je izrazil Štangelj. Božič je tisti kolesar, ki so si ga preostali fantje želeli v ekipi, Idrijčan pa je pripravljen, da upraviči zaupanje in doda svoj delček v nedeljsko sestavljanko, dolgo 14 krogov.

"Zelo zadovoljen sem in presenečen. Nisem vedel, da me fantje tako vidijo. Pomagal bom, pripravljen sem deliti izkušnje z ostalimi, s tem nimam težav. Ni radijskih zvez, zato bom jaz poizkusil biti ta vmesni člen, ki bo predlagal fantom, kje se naj vozimo. Med 150 in 160 km bomo videli, kakšne noge imamo. Ne bi rad izpostavljal imen, fantje smo izkušeni, vemo, kaj je treba narediti. Grega in Luka sta, kar se rezultatov tiče, prva. V finalu se lahko zgodi marsikaj, odvisno je tudi od dneva," meni Božič.

"Vsaka reprezentanca ima določeno število kolesarjev, mi jih imamo šest, nekatere jih imajo devet. Mislim, da se bomo prilagajali na to, kaj bodo delali Belgijci, Italijani, Francozi, Nemci. Nekje med 160 in 180 kilometrom bo prvič 'zaropotalo'. Zadnje tri, štiri kroge se bo videlo, kdo ja in kdo ne," napoveduje 35-letnik, ki ga veseli, da se je na zadnjih dveh preizkušnjah v Kanadi dobro počutil, izpostavil pa je še odlično reprezentanco, ki bo v nedeljo nosila slovenski dres: "Upam si trditi, da imamo za ta profil proge zelo dobro reprezentanco. Kot reprezentanci nam je to SP pisano na kožo bolj kot vsa prej. Kar se tiče kvalitete, smo zelo dobri. Fantje bodo dali maksimum. upam, da bom k temu pripomogel."

Eden od udarne slovenske dvojice je Bole. Tridesetletnik je v pripravah na SP dobro kolesaril, na dirki v Plouayu je bil četrti, na memorialu Marca Pantanija peti, na obeh preizkušnjah so dirkali številni odlični kolesarji. Veseli ga, da na letošnjih klasikah ni imel težav z dolžino dirke, kar bo na SP prav tako pomembno.

"Dva vzpona na kockah nista dolga, ampak dirka se bo odločala tam, po moje v zadnjem krogu. Vsi napadi prej so nesmiselni zaradi prvega dela kroga, ker je preveč enostaven. Proga ni težka, zaključek pa je tehnično kar zahteven. Kadar se počutim dobro, mi ustreza skoraj vsako SP. Če pogledamo slovensko reprezentanco, je proga odprta za nas. Imamo možnosti glede na tipe kolesarjev, ki jih imamo tu. Na koncu bo odločala vsaka prihranjena moč, ki ti jo nudi ekipa. Mislim, da smo dobra reprezentanca," je prepričan Bole.

Bole je pri napovedih nekoliko bolj previden kot Mezgec, ki verjame v svoje sposobnosti, kolesarje, ki jih bo imel ob sebi in pripravljenost, ki jo je tempiral na dirki po Španiji.

"Proga bo zahtevna, sploh če bo dež. Proga ustreza večini nam, ki smo tu. Meni ustreza. Sem tip kolesarja, ki bi lahko naredil rezultat. Vse bo odvisno od tega, kako se bomo vozili prvih 12 krogov. Če bomo dosti ekonomično izpeljali, bom jaz lahko dirkal v zaključku. Če bom prihranil moči, sem lahko zraven, ko se bo šlo na moč. Po ovinkih se dobro vozim, kratki klanci mi odgovarjajo," zatrjuje Mezgec.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava