novice

Kmetje opozorili na nevzdržne razmere

17.10.2015 | 12:00

Ilustrativna fotografija (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Slovenski kmetje so na današnjem zborovanju na Trgu republike v Ljubljani opozorili na nevzdržne razmere in težave, s katerimi se spopadajo pri svojem delu. Zbralo se jih je okoli 150, če se razmere ne bodo izboljšale, pa nameravajo z aktivnostmi nadaljevati. "Brez kmetijstva ni prihodnosti," je dejal predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

Zupančič je poudaril, da se težave pojavljajo v vseh kmetijskih panogah, česar v preteklosti niso poznali. Če je bil kakšen sektor kdaj v krizi, je drugi deloval malo bolje in so se razmere izravnale, kar pa zdaj po njegovih besedah ni možno. Dogajanje bodo še naprej spremljali in če čez zimo ne bo prišlo do rezultatov, bodo z aktivnostmi nadaljevali, je napovedal.

Kmetje so na nevzdržne razmere opozarjali s transparenti, na katerih je pisalo "Pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom!", nekaj pa jih je prst uperilo tudi v ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana. Prinesli so njegovo slike, kritiko pa so izrazili s transparentoma "Odstopi, če ne moreš nič" in "Minister, prevzemi odgovornost".

Po govorih svojih predstavnikov so se nameravali kmetje sprehoditi do osrednje ljubljanske tržnice, a jim policija tega ni dovolila, zato so zborovanje zaključili na Trgu republike.

Shodi danes potekajo v osmih slovenskih mestih - poleg Ljubljane še v Celju, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju. Poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) jih organizirajo še Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

STA

‹ nazaj

Komentarji (9)

17.10.2015Ocenimali kmetič 
zdej se vidi kdo je na teh shodih - sam tabogati kmetje - menim da če ne bi bilo uvoza kmetijskih pridelkov bi naši kmetje zahtevali za kilo paradajza kar 5€, tako jih pa saj malo uvozniki hrane prizemljijo in tako je tudi prav - se peljaš po cesti saj se ne moreš srečat ker ima tako velik stroj ali priključek in v najemu državno zemljo za bagatelo, svoje pa nima skoraj za v cvetlični lonček - vse to bogastvo zgolj iz subvencij, to se mora nehat........
17.10.2015OceniPERO 
židan je minister za NIČ
17.10.2015OceniTebanc 
Take ministre in vlado nam še butalci zavidajo, kmetijski minister Židan je protestiral na zboru kmetov v Murski Soboti in to v soboto, očitno sam proti sebi....Še Milčinskovi Butalci niso bili tako butasti......
17.10.2015 1 (1) (0)Ocenisubvencija 
Dokler bojo dobivali tako masne subvencije,imajo tudi čas štrajkat.Drugače bi doma delali,ker jim nebi neumnosti hodile po glavi.Za vse kmetijske zakone se naj zahvalijo njihovim ljudskim ministrom,ki so bili v levih in desnih vladah,pa so vse odobravali.Sedaj pa imajo EU.Delat bo treba,tudi kak obrov pokosit na roke,ne samo pisat vloge za subvencije.
17.10.2015 1 (1) (0)OceniIvo 
Najvišje subvencije dobijo govorniki na shodih. Tragikomično.
17.10.2015Ocenijošt 
Napaka kmetov je, da ne znajo več stopit skupaj, ampak so vsak za sebe....
17.10.2015Ocenilovec 
Kot poroča nacionalni medij, letos kmetije ustvarjajo izgube. Torej kmetje ne ustvarijo niti za plače, kaj šele za potrošnji material in stroje, ki so nujni za kmetovanje. Kdo bo kriv izgube kmetov?
17.10.2015 2 (2) (0)Oceninatura 2000 
Mastnih subvencij je počasi konec, sledila je streznitev. Od kod pa sedaj denar? Gremo pa shod organizirat, da se bomo malo zasmilili ljudem? Večina bi morala pa itak pol subvencij vrniti (ali vsaj 20 %), ker oni sami vedo, da so jih neupravičeno dobili. Kdor se ne spozna: integrirano poljedelstvo, kolobarjenje (pa je bila 10 let koruza na enem mestu), ozelenitve (zelo zgodaj zaorano in je rasel plevel)m itd. Kontrola je pač odpovedala, ker so to dobivali Taveliki. Kje so pa sedaj junaki? Kdo od velikih je v programu KOPOP? Na Dolenjskem skoraj nihče. Pa zakaj ne? Odgovor njih je bil, ker se ne splača. Zanimivo.
17.10.2015OceniVrtičkar 
@ lovec - kmetje že dolga leta jambrajo, da delajo z veliko izgubo. Kljub vsem mogočim podporam. Si gledal prispevek o kmetu, ki prideluje krompir? Gotovo si. Zbodlo me je, ko je jambral, kako so bile letos za pridelovalce katastrofalno neugodne vremenske razmere in suša. Krompirišče da je moral namakati. Obenem pa prav vsi kompetentni za letošnje leto pravijo, da je bilo idealno glede na raporeditev sončnih in padavinskih obdobij. Torej ga verjetno ni namakal zato, da se krompir ne bi posušil, temveč zato, da bi ga bilo več, da bi bil debelejši in da bi tako več iztržil. Zdaj pa še o proizvodni ceni te dobrine - 14 centov za kilogram. Ja, ni veliko, a distributerji pač plačajo po najnižjih mogočih cenah. Na Poljskem recimo, je še za kak cent cenejši. Jih pa ne zanima ali je bil zalivan ali ne. Tako, kot ne zanima končnih kupcev! Vse ostalo pa je že napisano pod natura 2000 !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava