posavje

V Brežicah svarijo, da lahko stanje z migranti postane neobvladljivo

19.10.2015 | 19:15 | STA, M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Brežice. Rigonce, Obrežje - Brežiški župan Ivan Molan je zaradi današnjega prihoda večjega števila migrantov državo pozval k takojšnjemu posredovanju v tamkajšnjem sprejemnem centru in na meji. Brežiška občina je najbolj izpostavljena, stanje pa bi lahko postalo neobvladljivo in bi lahko povzročilo resne posledice. Policija je sicer svoje vrste tam že okrepila.

Z brežiške občine, kjer ocenjujejo, da se razmere na Brežiškem zaostrujejo, so sporočili, da prebežniki po zadnjih informacijah čez mejo prihajajo v večjih skupinah po tisoč in več, brežiški sprejemni center pa je že prepoln.

Ker se že napovedujejo novi migrantski vali, želi Molan opozoriti na resnost in nujnost takojšnjega ukrepanja, so še zapisali na brežiški občini.

Sicer pa je policija po neuradnih informacija STA svojo prisotnost na brežiškem koncu že okrepila. V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov. Zaradi vse številnejših prihodov migrantov naj bi na mejnem prehodu Obrežju omejili tudi gibanje novinarjev.

Sicer pa so po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista tamkajšnji policijski viri popoldne potrdili, da je iz Opatovca proti slovenski meji odpeljalo novih 50 avtobusov s prebežniki.

Kje naj bi prešli slovensko-hrvaško mejo, naj bi bilo odvisno od dogovorov s slovensko stranjo. Predvidevajo pa, da bi to lahko najverjetneje bil mejni prehod Bregana oz. Obrežje, so še zapisali pri Jutarnjem listu.

Na meji pri Obrežju in Rigoncah približno 1700 migrantov

Policijska uprava Novo mesto je ob 13.30 dobila obvestilo, da je v bližino mejnega prehoda Rigonce na hrvaški strani pripeljal vlak, v katerem je večje število migrantov. Po prvih ocenah naj bi jih bilo približno 1200. Na mejni prehod Obrežje pa je okoli 14.30 prišlo približno 500 migrantov.

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da hrvaški varnostni organi slovenskih o prihodu tujcev niso obvestili. Tujci meje med državama niso prečkali na mejnem prehodu Rigonce, pač pa po zeleni meji. Slovenska policija pa je na omenjenem območju že začela vzpostavljati razmere, ki bodo preprečevale nedovoljen in nenadzorovan prehod državne meje.

Na novomeški policijski upravi so potrdili, da prebežniki skupaj s policisti pešačijo proti sprejemnemu centru v Brežicah.

Na mednarodni mejni prehod Obrežje pa je pripešačilo približno 500 migrantov, o katerih Hrvati slovenske policije ravno tako niso obvestili, so še sporočili z novomeške policijske uprave.

Avstrija nadzor na meji podaljšala najmanj do 4. novembra

Avstrija bo v luči begunske krize nadzor na svoji meji ohranila najmanj do 4. novembra. Dunaj je v pismu Evropski komisiji ob tem poudaril, da bo nadzor še vedno omejen "na za varnost nujne ukrepe", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijsko notranje ministrstvo je ob tem navedlo, da je od 5. septembra do 8. oktobra prek jugovzhodne meje v Avstrijo vstopilo 238.485 oseb, od tega jih je 9017 vložilo prošnjo za azil.

Avstrija je nadzor na meji prvič uveljavila 16. septembra. Tega je nato po 10 dneh podaljšala še za 20 dni. Po odločitvi Nemčije, da bo nadaljevala z nadzorom svojih meja, se je za to odločila tudi Avstrija, še navaja APA.

‹ nazaj

Komentarji (3)

19.10.2015–1 (0) (1)Ocenisamo naprej 
Samo naprej proti Austriji, kaj še čakate. Kmalu ne bo več časa ! Kakšen šengen ?!! Saj nismo mi krivi za "begunsko krizo". Vabili ste jih in tu jih imate - na mejo.
20.10.2015Ocenikrt 
Molan se lahko razpoči, naša mlačna vlada ničesar ne zna, nima hrbtenice, všeč bi bila rada beguncem , všeč bi bila rada še bolj mlačni, neodločni, nikakvi Evropi, medtem pa horde ljudi derejo proti nam in ustvarjajo kaos. Kaj je sploh šengenska meja????Nič. Evropa se bo zadušila v lastni demokraciji, ko dovoli, da jo preplavljajo migranti.
20.10.2015Ocenikrt 
Kaj sploh odpirate komentarje, če se ne sme tako rekoč nič napisati?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava