posavje

Ponoči čez Rigonce še 2000 beguncev; Hrvaška jih ne najavlja; vojska dobiva dodatne naloge

20.10.2015 | 07:10 | STA

Ponoči čez Rigonce še 2000 beguncev; Hrvaška jih ne najavlja; vojska dobiva dodatne naloge

V skupini, ki so jo policisti nekaj po polnoči izsledili v bližini mejnega prehoda Rigonce, je bilo kar 2000 beguncev. Policisti so jih pospremili do sprejemnega centra Brežice, kjer se trenutno nahaja okoli 3300 tujcev, je davi povedala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto. Samo včeraj je v Slovenijo vstopilo blizu 8000 oseb.

Na mejnem prehodu Obrežje je trenutno še okoli 350 tujcev, ki čakajo na prevoz na druge lokacije. Od včeraj od 15. ure do danes zjutraj so novomeški policisti v sprejemne in registracijske centre po državi prepeljali tujce s 36 avtobusi, to je okoli 1800 oseb.

V Slovenijo je v ponedeljek vstopilo največ prebežnikov doslej. Po navedbah vladnega urada za komuniciranje je samo ta dan v Slovenijo prišlo blizu 8000 oseb, v Avstrijo pa jih je prešlo skupno zgolj 2000, čeprav pristojni avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja. Prihod migrantov v zadnjih treh dneh je presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija.

Mejni prehod Rigonce tudi danes - zaradi izvajanja varovanja državne meje ob povečanem pretoku migrantov - ostaja po navedbah prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaprt za ves promet v obe smeri. Na mejnem prehodu Imeno je čakalna doba pri vstopu v Slovenijo eno uro. Močno oviran promet je tudi na Obrežju in nastaja zastoj na hrvaški strani, zato obstaja možnost, da ga zaprejo.

Za obvladovanje migracijskega toka vlada tudi z dopolnitvami zakona o obrambi

Vlada se je na nočni seji seznanila z aktualnimi razmerami glede prihoda beguncev v Slovenijo in sprejela nujne ukrepe za zagotavljanje kar se da nadzorovanega in omejenega migracijskega toka. Med drugim v parlamentarno proceduro pošilja dopolnitve zakona o obrambi. Evropi pa sporoča: Na preizkušnji je evropska solidarnost.

Kot so v vladnem uradu za komuniciranje zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, ki se je začela v ponedeljek okoli 21. ure, končala pa v zgodnjih jutranjih urah, je prihod migrantov v zadnjih treh dneh presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija.

Po njihovih podatkih je samo v ponedeljek v Slovenijo prišlo blizu 8000 oseb, v Avstrijo pa jih je prešlo skupno zgolj 2.000, čeprav pristojni avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja.

"Pritisk migrantov, ki prihajajo iz Republike Hrvaške, se še povečuje, saj Hrvaška ne najavlja prehodov migrantov v Slovenijo in jih nenadzorovano, celo namerno razpršeno pošilja na državno mejo. Zaradi ravnanja sosednjih držav je samo včeraj v Sloveniji ostalo okoli 6000 ljudi, med njimi največ žensk in otrok," ugotavlja vlada.

Po njeni oceni Slovenija ne sme dopustiti, da bi se migranti nenadzorovano zadrževali na njenem ozemlju. Tako je vlada med drugim potrdila predlog dopolnitev zakona o obrambi, "ki zagotavlja, da se pod natančno določenimi pogoji, na podlagi odločitve državnega zbora, Slovenski vojski opredelijo nekatere dodatne naloge". Predlog bo predvidoma še danes romal v zakonodajni postopek.

Prav tako bodo pristopili k rešitvam za nujno zagotovitev dodatnih večjih namestitvenih zmogljivosti za migrante in zadostnega števila ležišč.

Vlada poudarja, da je Slovenija najmanjša država na balkanski migracijski poti in s tem primerno omejenimi zmožnostmi, tako glede učinkovitosti nadzora državne meje kot tudi glede oskrbe migrantov. "Slovenija tudi zato zdaj javno poziva države članice in evropske ustanove, naj se aktivno vključijo v prevzemanje tega nesorazmernega bremena za našo državo. Z vidika Slovenije je na preizkušnji evropska solidarnost. Iluzorno je pričakovati, da bo dvomilijonska država zaustavila, uredila in rešila tisto, česar mnogo večjim državam članicam ni uspelo," so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kljub temu sporočajo, da bo Slovenija še vedno storila vse, kar je v njeni moči, za učinkovito obvladovanje migracijskega toka ter nemoteno delovanje države in življenje ljudi.

Avstrijska notranja ministrica: S Slovenijo se ne dogovarjamo o številkah

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes zavrnila, da bi se Dunaj s Slovenijo dogovarjal o številkah glede sprejema beguncev. "Ne dogovarjamo se o številkah, saj gibanja migrantskega vala ni moč predvideti," je dejala za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Ministrica tudi ni hotela doreči, koliko od več kot 6000 prosilcev za azil, ki čakajo v Sloveniji, naj bi v prihodnjih dneh prispelo v Avstrijo. "Razmere se nenehno spreminjajo. Strokovnjaki obeh držav so v stalnem stiku, ukrepe pa je potrebno prilagoditi v nekaj urah," je še dejala Mikl-Leitnerjeva.

Dodala je, da so avstrijske sprejemne zmogljivosti za begunce na eni strani odvisne od "ravnanja Nemčije" in na drugi strani "od avstrijskih namestitvenih kapacitet". Ob tem je opozorila, da bi lahko bile avstrijske namestitvene zmogljivosti izčrpane v dveh ali treh dneh.

Ministrica je spregovorila tudi o obisku begunskega centra Gabčikovo na Slovaškem skupaj s slovaškim kolegom Robertom Kalinakom in generalnim sekretarjem Ban Ki Moonom. Vsi trije so se po njenih besedah prepričali o "humani oskrbi" beguncev. V Gabčikovu je trenutno 485 oseb, ki so zaprosile za azil v Avstriji.

Ban Ki Moon je v Bratislavi pred obiskom begunskega centra po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval, da bi bilo potrebno storiti več pri odpravi izvora najhujše begunske in migrantske krize po drugi svetovni vojni.

"Nasloviti moramo izvor. Če bi se lahko spopadli z izvorom, bi bilo bolje," je še dodal. Pohvalil je "resna prizadevanja" Evropske unije, da bi našli paket rešitev za krizo, vključno s spornimi kvotami o prerazporeditvi beguncev znotraj 28 držav članic EU.

‹ nazaj

Komentarji (2)

20.10.2015OceniNeverjetno 
Neverjetno, koliko časa so porabili, da so ugotovili, da je treba problem "beguncev", reševati pri izvoru ! Nobene "kvote" tega problema rešile ne bodo. Ali pa postoje kaki drugo načrti. To danes kljub neverjetnim zmožnostim širjenja informacij, lahko ugotoviš le, da je povsem mogoče, da nimaš pravih.
20.10.2015 1 (1) (0)Ocenitako je 
No,papež Frančišek rekel da je Evropa stara gospa-jaz dodajam senilna,z totalno nesposobno politiko in birokrati

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava