novice

Umrl je starosta slovenske politike France Bučar

21.10.2015 | 10:15 | STA

Foto: L. M., arhiv DL

Foto: L. M., arhiv DL

Ljubljana - Umrl je predsednik prve demokratično izvoljene slovenske skupščine France Bučar, je za STA potrdil predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. Bučar je veljal za starosto slovenske politike. Bil je eden od očetov slovenske ustave in med najvidnejšimi osebnostmi slovenske osamosvojitve.

Od vsega začetka je bil med ključnimi ljudmi, ki so si prizadevali za samostojno Slovenijo. V znameniti 57. številki Nove revije leta 1987 je objavil svoj prispevek za slovenski nacionalni program, kasneje pa je bil svetovalec odbora za človekove pravice, zametka leta 1989 ustanovljene prodemokratične koalicije strank Demos.

Ob ustanovitvi Slovenske demokratične zaveze leta 1989 je postal predsednik sveta te stranke. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji izvoljen v slovensko skupščino in bil nato izbran za njenega predsednika. Na čelu Skupščine Republike Slovenije je bil tudi med osamosvojitveno vojno in vse do leta 1992.

Leta 1992 je bil Bučar izvoljen tudi v prvi državni zbor, leta 1994 pa se je neuspešno potegoval za župana Ljubljane. Leta 1996 se je upokojil, a je ostal aktiven v političnem življenju.

V priponki spodaj je izjava Slovenskega panevropskega gibanja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava