posavje

Zjutraj doslej največji val beguncev čez Rigonce

22.10.2015 | 07:30 | STA

Begunci preplavili Rigonce - včerajšnja fotografija (Foto: J. A.)

Begunci preplavili Rigonce - včerajšnja fotografija (Foto: J. A.)

Zeleno mejo s Hrvaško v bližini Rigonc je danes nekaj po 4. uri zjutraj začela prehajati nova skupina beguncev. Kot je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik, gre najverjetneje za največjo skupino doslej, saj je v njej med 2000 in 3000 ljudi.

Begunci prehajajo mejo peš in zaenkrat ostajajo na tem območju. "Hrvaški varnostni organi nas tudi o prihodu te skupine niso obvestili," trdijo na novomeški policijski upravi. Mejni prehod Rigonce ostaja zaprt v obe smeri za ves promet.

V sredo je bilo delo policistov v Posavju zaradi velikega števila nenajavljenih skupin migrantov in požara v sprejemnem centru Brežice izredno zahtevno. Popoldne je na območju Rigonc prečkalo zeleno mejo okoli 1500 migrantov, še okoli 1500 tujcev so zvečer izsledili na Bizeljskem, saj so mejo prečkali na območju Stare vasi, po 22. uri pa je na območju Rigonc sledila še ena skupina med 1500 in 2000 migrantov.

Policisti tujce ob prihodu v Slovenijo zberejo v skupine, jih glede na proste kapacitete namestijo v sprejemnem centru v Brežicah ali v objekt v Dobovi, od tam pa z vlaki in avtobusi prevažajo v sprejemne in namestitvene centre po državi.

Slovenske železnice bodo po dogovoru s policijo organizirale prevoze beguncev v nastanitvene centre z več vlaki. Zaradi tega bo oviran promet iz Zasavja in Posavja, nekatere vlake pa bodo morali tudi odpovedati.

Danes tako iz Dobove nista odpeljala dva redna vlaka. "Na Slovenskih železnicah se trudimo, da bi bil notranji promet po državi čim manj oviran. Zaradi odpovedi vlakov lahko na več relacijah pričakujemo gnečo na vlakih. O spremembah bomo sproti obveščali na naši spletni strani, več natančnih informacij pa bo znanih v prihodnjih urah," so davi sporočili z železnic.

Še vedno je prekinjen železniški potniški promet in organizirani avtobusni prevozi med Slovenijo in Hrvaško, medtem ko železniški potniški promet med Mariborom in avstrijskim mejnim krajem Špilje, ki je bil zaradi beguncev na progi nekaj časa prekinjen, spet teče. Tudi tu sicer lahko, odvisno od razmer, prihaja do občasnih prekinitev, a bodo organizirani nadomestni avtobusni prevozi.

Iz Rigonc so danes ponoči prepeljali 227 migrantov v sprejemni center v Petišovce in 131 v sprejemni center v Dolgo vas. Po končanem postopku evidentiranja so jih prepeljali v nastanitveni center v Gornjo Radgono, kjer je trenutno 1058 migrantov, so davi sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov. V sredo v večernih urah so namreč odpeljali vseh 700 migrantov v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Večino migrantov z meje s Hrvaško vozijo v namestitveni center v Šentilju, kjer je bilo davi nameščenih skoraj 1800 ljudi.

Dopolnjena objava ob 9. uri:

S PU Novo mesto so danes sporočili, da je nekaj po 7.30 pri Rigoncah zeleno mejo pričela prestopati nova skupina migrantov. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z enajstimi vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini bi bilo lahko okoli 2000 migrantov. "Hrvaški varnostni organi nas še vedno ne obveščajo o prihodu skupin migrantov," so dodali.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava