posavje

FOTO: V Brežicah pozivajo k normalizaciji stanja

22.10.2015 | 12:50 | STA, M. M.

Foto: Branko Brečko

Foto: Branko Brečko

Namestitveni center v Dobovi poka po šivih... (Foto: J. A., arhiv DL)

Namestitveni center v Dobovi poka po šivih... (Foto: J. A., arhiv DL)

Dobova - Brežiški župan Ivan Molan je na današnji novinarski konferenci pred begunskim centrom v Dobovi pozval k normalizaciji stanja, v Posavje pa je povabil tudi premierja Mira Cerarja. V Dobovi naj bi sicer poskušali pripraviti nov prehoden sprejemni center, ki bi sprejel do 3000 beguncev, čemur pa - kot smo poročali- tako krajevna skupnost kot občina nasprotujeta.

Zeleno mejo na brežiškem območju je namreč danes prestopilo 5000 migrantov, 4500 jih še čaka ob zeleni meji v Rigoncah, v brežiškem begunskem centru naj bi jih bilo še vedno 5000.

Po Molanovih besedah je v najbolj obremenjeni slovenski obmejni občini pritisk migrantov vse večji, razmere na terenu pa vse slabše. Vsi vpleteni v reševanje krize z migranti, prostovoljci humanitarnih organizacij, civilna zaščita in policija pa so na robu fizične in psihične zmogljivosti.

Glede na navedeno je zato zadnji čas, da država sprejme potrebne ukrepe. Sprejem teh je nujen, ker je tudi zdravstveno stanje migrantov, predvsem premraženih dojenčkov in onemoglih otrok, zaskrbljujoče. Dodal je, da želi s tem pozivom preprečiti poglabljanje humanitarne krize na meji in s tem tudi morebitne žrtve.

Na vlado je naslovil zahteve, da naj država takoj zapre meje in migrante sprejema na določenih zbirnih točkah, s čimer bi mejo nadzorovali, hkrati pa bi preprečili tavanje migrantov po vaseh, poljih, gozdovih in močvirjih.

Migrante naj z bi vlaki z zbirnih točk vozili do drugih centrov po Sloveniji in če bi potrebovali dodaten prostor z oskrbo, tudi v vojašnice.

Vlada naj tudi od EU zahteva takojšnjo pomoč, sodelovanje in sprejem migrantov. Če se EU ne bo odzvala, pa naj Slovenija z nespoštovanjem schengenske meje izrazi svojo nepokorščino in sledi zgledu sosednje Hrvaške ter vzpostavi koridor do avstrijske meje.

Molan je še povedal, da so se s predstavniki civilne zaščite danes dogovorili, da naj bi pretesen in neustrezen dobovski center prestavili nekam na obrobje Dobove in tam postavili šotorišče za sprejem prebežnikov.

Kot je povedal poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan nameravajo postaviti prehodno šotorišče, ki bi sprejelo od 2000 do 3000 ljudi in ga opremiti le za njihovo krajše bivanj. Morebitne mesto zanj, do tristo metrov od zdajšnjega, pa so si skupaj z Molanom že ogledali.

Šestan je še napovedal, da bodo skušali zdajšnje objekte z migranti počistiti in razkužiti, prav tako pa območje njihovega gibanja.

Kako je bilo v Posavju danes, si oglejte v galeriji spodaj. Avtor fotografij je Branko Brečko.

‹ nazaj

Galerija (18)

brezicecetrtek-001
brezicecetrtek-002
brezicecetrtek-003
brezicecetrtek-004
brezicecetrtek-005
brezicecetrtek-006
brezicecetrtek-007
brezicecetrtek-008
brezicecetrtek-009
brezicecetrtek-010
brezicecetrtek-011
brezicecetrtek-012
brezicecetrtek-013
brezicecetrtek-014
brezicecetrtek-015
brezicecetrtek-016
brezicecetrtek-017
brezicecetrtek-018

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava